Ami az előadásból kimaradt : kommentek és válaszok

Írta: Gál Judit karmaasztrológus

És az Ágnesről mit lehetne tudni? Nagyon köszönöm. Rém izgalmas dolgok ezek…
@GalJudit-ny2or 

Az Ágnes görög eredetű (hagnesz), a köztudatba latin közvetítéssel került név, immár a szóeleji h nélkül. Jelentése: tiszta, szemérmes, szűzies.

Középkori, nyelvészetileg nem helytálló szófejtés szerint a hasonló hangzású (agnus) bárány lenne a megfelelése, de ezt nyugodtan elvethetjük. A statisztikámban 81 Ágnes szerepel, 7,4 %-os kivétellel Mars (magasan vezet benne a Skorpió) és Szaturnusz (Bak, Vízöntő) a kozmikus összefüggés, de rengeteg olyan Ágnes is van, akiknél valamilyen szempontból hangsúlyos a Szűz is (vesd össze a ´tiszta´ jelentéssel. Sőt: a Szűz-Skorpió kombináció is szép számmal szerepel a mintámban.

A Zsuzsannával mi a helyzet?   Nagyon népszerű volt a közelmúltban
@GalJudit-ny2or 

A Zsuzsanna héber eredetű (újabb kutatások szerint ókori egyiptomi, de Európába héber közvetítéssel került) név, a jelentése: liliom (az óegypitomi azonban: lótuszvirág). 94 Zsuzsanna szerepel a statisztikámban és a Vénusz, Mars kapcsolódások a jellemzőek, 3 kivétellel, ami elenyésző. Figyelembe lehet még venni némi jupiteri beszűródést is, de a domináns mindenképpen a Vénusz-Mars. Így Bika, Mérleg, Kos, Skorpió (az utóbbi ritkán) a jellemző jegy, azonban olyan horoszkópok is elég nagy számban akadnak ennél a névnél, ahol (bármilyen jegyben) együtt áll a Vénusz és a Mars!

Esetleg a Móni névhez kapcsolódó analógiákat meg tudná osztani kedves!

Édesanyám és a nagy szerelmem Móni..

@GalJudit-ny2or 

A Mónika erősen vitatott eredetű . Amennyiben  karthágói pun, akkor a jelentése: istennő. Mások szerint görög eredetű és jelentése: magányos, megint mások szerint latin és jelentése: intő, figyelmeztető, tanító. További források  alapján indogermán eredetű , ez esetben a jelentése: megmentő. 37 Mónikát gyűjtottem össze és a Merkur-Uránusz analógiát találtam meg bennük, egyetlen kivétellel.  Ikrek-Szűz, Vízöntő (esetleg és elvétve: Bak) jegyekkel hozható analógiába

Üdvözlöm. Tetszett az előadás. Sajnos a nevekre amikre kivancsi lettem volna egyet sem hallottam. Ilona, Karolina, Roland, Pál. Említene róluk pár dolgot. Köszönöm.

@GalJudit-ny2or 

Ilona: a görög Heléna szláv közvetítéssel került hozzánk és a régi magyar nyelvben ilyen formában honosodott meg. Jelentése: világító, fényes. Statiszkámban a 48 Ilonánál a  Nap, Hold, Jupiter összefüggéseket hámoztam ki (Oroszlán, Rák, Nyilas, Halak), de elég sok (8,3 %-os) kivétellel. Ennek az is oka lehet, hogy régebben népszerű név volt, amelyeket hagyományos szempontok alapján adtak olyan embereknek is, akiknél annyira nem illeszkedett a személyiséghez.

A Karolina a Károly női változata. Károly:  két irányból honosodott meg a magyarban: egyfelől török eredetű, ez esetben a jelentése: karvaly, úgy is, mint totemállat. Másfelől a germánban használatos Karl névvel is összefügghet, ez pedig eredetileg a latin Carolus, ´legyény, fickó´jelentést hordozza. Statisztikámban mindössze  11 Karolina szerepel, akik közt kivétel nélkül a Merkur, Jupiter a közös. (Ikrek, Szűz, Nyilas, Halak.)

Roland: germán eredetű név (latinos-franciás változata: Rolandus, eredetileg: Hruodland),  jelentése: merész dicsőség. Statisztikám mintájának kialakulására erősen divatnévvé vált. 32 Roland esetében főleg a Vénusz és Szaturnusz (Bika, Mérleg illetve Bak, Vízöntő) analógiákat találtam meg, de még gyűjtögetem hozzá az adatokat.

Végül a Pál  bibliai név, jelentése: ´kicsi, kis termetű férfi´ Mindössze 17 ilyen nevet gyűjtöttem, de igen határozottan Nap és Szaturnusz (Oroszlán, Bak, esetleg Vízöntő) kapcsolódásokat mutat valamennyi.

Kedves Judit Terézia vagyok   és bika a napjegyem.

Kérem  mi fűződik hozzá?

@GalJudit-ny2or 

A Teréz (Terézia) név görög eredetű, de jelentése bizonytalan. 1.) hűség, aratás 2.) aratni 3.) vadászni és: 4.) vagy az Égei-tengeri Thera (ma Santorini) szigetnek vagy a Kréta melletti Therasia szigetnek, vagy a dél-itáliai Tarasz (Tarentum) városnak a nevéből való. Ebben az esetben a jelentése: az adott  helyről származó. Sajnos csupán 8 Teréz nevem van, ami elég kevés és talán a Jupiter, Vénusz bolygókkal társítható, főleg Nyilas (jupiteri) érdekeltséggel.

Ismerőseim között is van rá példa de jómagam is, másodszülöttként kaptam   az Apa utónevét!

Talán az én születésemkor(1967) kicsit megváltozott az a tendencia hogy az elsőszülött kapja az Apa keresztnevét

@GalJudit-ny2or 

A 20. század második részében egyre gyorsabb ütemben csökkent annak a szokásnak az ereje, hogy az első fiúgyerek az apja nevét kapja, amint itt is így történt ezek szerint, mert a másodszülöttnek jutott az apa keresztneve.   Még az is lehet, hogy nem találtak a szülők másik nevet, ami megfelelt volna a bármilyen elképzeléseiknek. Magam is 1968-ban szültem és végigpásztáztam jó párszor az akkor létező keresztneveket, de csak nem találtam másikat, miint a sajátomat, így lányom is Judit lett. (Megjegyzem már akkor is izgatott ez a kérdéskör, de eszembe sem jutott, hogy valaha asztrologizálni is fogok, vagyis nem ez befolyásolta a döntést.)

Kedves Judit! Nagyon köszönöm az érdekes előadást! Esetleg a Kálmán és a Károly nevekről tudna mondani valamit?

@GalJudit-ny2or 

A Kálmán török eredetű régi magyar név. Jelentése: maradék, életben maradt. Sajnos mindössze 11 Kálmán szerepel a statisztikámban, igen szórt összefüggésekkel, ezért le sem tudtam zárni. Talán Vénusz-Jupiter (főleg Mérleg és Nyilas) lehet. A jupiteri beütés mindenesetre elég erős. A Károly két irányból honosodott meg a magyarban: egyfelől szintén török eredetű, ez esetben a jelentése: karvaly, úgy is, mint totemállat. Másfelől a germánban használatos Karl névvel is összefügghet, ez pedig eredetileg a latin Carolus, ´legyény, fickó´jelentést hordozza. Statisztikámban a 32 Károly név határozott Mars, Szaturnusz összefüggéseket mutatja. (Kos, Skorpió, Bak, Vízöntő.)

Nagyon tetszett az előadás!

Noémi ,Edina és Helga névről tudna információt adni?

Előre is köszönöm

@GalJudit-ny2or 

A Noémi Jókai nyomán lett népszerű nálunk (Aranyember) . Egyébként héber eredetű és a jelentése: ´gyönyörűségem´.  Bár 61 ilyen név szerepel a statisztikámban, még nem horgonyoztam le az analógiákkal, ahogy az a divatneveknél elég gyakori, hiszen sok olyan gyerek is kapja a nevet, akivel nem annyira „kompatibilis”. A Merkur-Jupiter, vagy Vénusz-Szaturnusz, vagy pedig a Merkur-Uránusz körül keresem a megfejtést.

Az Edina: germán-latin eredetű . Jelentése meglehetősen zavaros, kétséges: 1)   Hedinből való nő    2)  Hedin férfinév latinos női párja    3)  állatbőr, bunda (pl. rituális táncokhoz, szertartásokhoz)    4) az Eda, Edna módosulása.  A 19 Edinából elég határozottan megmutatkozott a Kos és Bak érdekeltség (Mars-Szaturnusz), ami azért is figyelemre méltó, mert állatokhoz is kapcsolódik a név is, meg a két bolygó is.

A Helga szintén lezáratlan nevem, egyébként germán (germán- kelta) eredetű és azt jelenti, hogy ép, egészséges (esetleg: boldog). Mindössze 10 Helgával tudok kalkulálni, és a Vénusz-Mars illetve Merkur-Vénusz verziók között bizonytalankodom.

szerző: Gál Judit karmaasztrológus

Honlap: www.karmaasztrologia.info

Facebook: Gál Judit (Karma Asztrológia)

Telefon: +36308966069