Miért versenyzünk egymással?

Biztosan te is tapasztaltad már, amikor beszélgetni kezdtél bizonyos emberekkel, hogy egy kis idő múlva rád tört a fáradtság, esetleg a mondandójuk hallatán kételyt, bűntudatot sikerült ébreszteniük benned.

Mert elmondták, mennyire szerencsétlenek, hogy nekik semmi se sikerül, őket aztán senki sem szereti, és éreztetik is veled, hogy mindezekért a szörnyűségekért az életükben te vagy a felelős. És ha nem segítesz, akkor ezek a szörnyűségek tovább folytatódnak …  

Ez a szegény én típus, az áldozat, aki önmagát lealacsonyítva bűntudatot kelt, hogy együttérzést váltson ki a másikból, amivel megkapja a neki szükséges energiát. Amint magunkra vállaljuk ezt a bűntudatot, az ő szemével kezdjük el látni a világot, energiánk hozzáadódik az övéhez, amitől biztosabbnak érzi magát.

Azokat vonzza az életébe, akiktől fél, az erőszakos embereket, így az önbeteljesítő jóslat valóságává válik. Amíg nem ismeri fel a játszmáját, sajnos csapdába ejti önmagát.

Mit lehet ellene tenni?

A tudatosság szintjére kell hozni a tudattalan játszmáját, és kimondani neki, amit érzünk: „Tudod, most azt érzem, hogy te azt akarod, hogy bűntudatot érezzek mindezek miatt.” Erre megsértődhet, vagy feldühödhet, de mi csak folyamatosan a szeretet energiáját árasztva felé segítsük, hogy kilépjen ebből a viselkedési mintából.

A megfélemlítők hozzák létre a szegény én szerepét vállalókat.

Amikor olyan emberrel beszélgetsz, aki titokzatos, távolságtartó, akiből harapó fogóval kell kihúzni a válaszokat, akkor tudd, hogy a zárkózott típussal van dolgod. Gyerekkorában valószínűleg nem tudta másokkal megosztani érzéseit, gondolatait, de valahogyan magára kellett vonnia a figyelmet, ezért felnőttként is ezzel a magatartással igyekszik becsalogatni, de távol is tartani magától, hogy folyamatos figyelmeddel energiához jusson.

Ismét a tudatosság, ami segítségünkre siet ennél a típusnál is. Szeretettel enyhíthetjük a manipuláció folytatására irányuló tudattalan késztetést, és nevezzük meg a játszmáját, hogy sikerüljön átlátnia, mit is tesz valójában. Azzal, ha mi is elzárkózunk, nem fogunk célt érni.

A zárkózottak hozzák létre a vallatót, a vallatók pedig zárkózottá teszik az embert.

Tapasztaltad már, hogy bizonyos emberek közelében úgy érzed, mintha mindig figyelnének? Az a benyomásod támadhat, hogy nem vagy elég jó, valamit nem jól csinálsz. A vallató típus állandóan bírál, mindig hibát keres és talál is benned, és ezt kíméletlenül hozzád is vágja. Ha sikerül kibillentenie az egyensúlyodból, és elbizonytalanítania, akkor energiád java részét már el is orozta tőled. Ez az agresszió finomabb változata.

Semmiképp se helyezkedjünk védekező álláspontra! Szeretettel osszuk meg vele érzéseinket, tudatosítsuk benne, hogy mit is tesz valójában.


A zárkózottak hozzák létre a vallatót, a vallatók pedig zárkózottá teszik az embert.

A megfélemlítő típus a legagresszívabb mind közül. Olyan világot lát, amelyben értelmetlen erőszak és rosszindulat uralkodik, ahol senkire sem számíthat. Az ilyen ember közelében nem érzed magad biztonságban, legszívesebben elmenekülnél. Ha az ilyen ember szóval vagy tettleg megfenyeget, akkor kénytelen leszel figyelni rá, ezáltal energiát adni neki, nehogy valami rossz történjen veled.

A legjobb döntés, ha távol tartjuk magunkat tőlük! Ha együtt élünk vele, szakember segítségét kérjük!

A megfélemlítők hozzák létre a szegény én szerepét vállalókat, vagy pedig, ha ez nem sikerül, az újabb megfélemlítőket.

Másokban könnyen felleljük a manipulációs praktikákat, de önmagunkban vajon felismerjük-e? Addig vizsgáljuk magunkat, amíg fel nem derítjük saját manipulációs módszerünket! Rajtunk múlik, milyen világot teremtünk magunk köré …

Sikeres önvizsgálódást kívánok!

Szeretettel,

Murányi Tímea

Források:

  • James Redfield Mennyei Prófécia, Tizedik felismerés c. könyvek
  • Nemzetközi Tudományos Metafizikai Akadémia – A Metafizikai Pszichoterapeuta képző szak jegyzete