„…a régi spirituális rendek évszázadokon át hét lakat alatt őrizték az élet titkát …itt az ideje a kiválasztottak által oly gondosan őrzött tudást az emberiség rendelkezésére bocsájtani.”

Kedves Olvasó!

Ebben az 1997-es kiadású vékonyka kis könyvecskében talán a legnagyobb csodára bukkanhatunk, magára az „Élet Vízére” – és még hinni sem kell benne. Egyszerűen csak napi szinten gyakorolni, és a hatását majd magunkon megtapasztalni. Az elmúlt 25 év során rengeteg jóga oktató, mozgásterapeuta sajátította el az 5 tibeti rítust, így kicsiny hazánkban szinte bárhol elérhető, és az interneten is számos videót találhatunk a gyakorlatok helyes elvégzéséről. Nincs más dolgunk, csak rákattintani az egyikre, leteríteni a jógamatracot, és utánozni a gyakorlatokat – akár egyedül, akár barátokkal. 😊

Természetesen, ha bármilyen testi tünetünk vagy meglévő betegségünk van, mindenképp kérjük ki szakember véleményét. Kezdetben az egyes gyakorlatok elvégzése nehezebben mehet, de adjunk időt magunknak, a rendszeres gyakorlás meghozza a gyümölcsét!

Íme az egyik kedvenc motivációs videóm, hogy rendszeres gyakorlással honnan hová lehet eljutni, csak akarat kell hozzá és kitartás. (Lehet, hogy ez a könyv inspirálta az alábbi videóban szereplő úriembert is?)

Visszatérve a könyvhöz, az előzményéről annyit érdemes tudni, hogy egy negyvenes éveiben járó nyugalmazott katonatiszt, aki csak bottal tudott járni, elmeséli az írónak, hogy az indiai küldetései alatt többször hallott a tibeti papok egy csoportjáról, akik birtokolják az „Élet Vízét”. Erős vágya egészen a távoli Himalájába vezeti, és bebocsátást nyer abba a kolostorba, ami az örök fiatalság titkát rejti.

A könyv röviden, de részletesen ismerteti az 5 tibeti rítust, hogyan hatnak az emberi testre és az energiacentrumainkra, a csakrákra, hogy elérjük a kívánt hatást: az egészséget, életerőt és a fiatalosabb külsőt. A könyv végén említést tesz a hatodik rítusról is, amit csak az előző öt gyakorlat elsajátítása után lehet biztonságosan alkalmazni.

Egy külön fejezet szól a kolostorban élő lámák táplálkozási szokásairól, miszerint a vegetáriánus étrendet részesítik előnyben, és egy étkezés alkalmával szigorúan egyfélét esznek, így nem történhet meg, hogy a gyomrukban a különböző ételek „összecsapjanak”. Az egyik ilyen összecsapás a keményítő (kenyér) és a fehérje (hús) között fordul elő, ekkor gázképző kémiai folyamat indul el a szervezetben, ami a fizikumunk megterheléséhez, életünk megrövidüléséhez vezethet. A lassú evés fontosságára is felhívják a figyelmünket, ami az egészséges emésztés előfeltétele. És még sok más hasznos érdekesség egy távoli, a nyugati civilizációnktól elzárt titokzatosnak tűnő világból…

Megerősítések az 5 tibetihez

Jó olvasást és még jobb gyakorlást kívánok!

Szeretettel,

Murányi Tímea

Forrás: Peter Kelder: A fiatalság forrása – Az öt „tibeti” jógagyakorlat