Írta: Dervár Zita reiki mester-tanár

Az empaták különleges készséggel rendelkeznek, mélyen “megérzik és átérzik” mások érzelmeit, fizikai állapotát, mentális helyzetét.

Ez a képesség gyakran erős és értékes kapcsolódásokhoz, kapcsolatokhoz vezet, de a mindennapokban számos kihívással jár.


Korábban már megbeszéltük, hogy az empata nem egyenlő sem az empatikussal, sem a túlérzékennyel. Az empata ösztönös átérző. Nem elképzeli, nem beleérez a másik helyzetébe, hanem (leggyakrabban) öntudatlanul belehelyezkedik, magában, magáénak érzi.


Például egy temetésen ha csak egyetlen ember zokog megállíthatatlanul, az az empata lesz, mert érzi a többiek fájdalmát, annyira mélyen érzékeli a többszörös fájdalmat, hogy képtelen lesz a “jólneveltség álarca mögé fojtani”.


Miért nehéz az empatának a kapcsolódás, a kapcsolatok?

1. Az empata érzékeli a másik ember többszintű megnyilvánulásait.

Azt mondod szeretlek, de nem azt érzed. Az empata (ha még nagyjából egészséges) az érzéseidre fog reagálni, nem arra amit mondasz vagy teszel.

És a munkahelyen ugyanez. A kollégád kedvesen mosolyogva mond valamit, de… értedA boltban az eladó épp morcos, de alapvetően jószívű, az empata kedves lesz hozzá, mert a valóságra reagál, nem feltétlen a pillanatnyi hangulatra.

Képzelj egy randihelyzetet, amikor nem arra reagálsz, amit a másik mond, hanem amit érez (pl. szorongás, megfelelési kényszer, valamit-akarás…) vajon, az sikeres randi lesz?

Megoldás: Fokozott önismeret és önazonosság. Helyzetgyakorlatok. Tudnod kell mi a tiéd (gondolat, érzés, rerakció). Tudnod kell, hogy kire/mire reagálsz éppen, és tudatosan kell döntened, hogy mi az, amit kimondasz (nem pedig reflexből…).
Találós kérdés: a főnököd esetében, arra reagálj, amit mond, vagy amit érez?

2. Az empata nem intellektualizálhatja a másikból jövő érzelmi vagy fizikai fájdalom cunamit.

Mert többnyire nem tudja tudatosan kezelni a bejövő érzelmeket, indulatokat. A magáénak érzi, sodródik, és értetlenül áll a kirohanásai után, hogy mi is történt… Dolgozik önmagán, terápiázik, ha teheti. És mégis. A semmiből jövő rózsaszín vagy épp sötét érzelmek viszik magukkal. Ahogy az érthetetlen fizikai fájdalmak is, melyeknek semmi okát nem találják őbenne az orvosok.Egy átlagos reggel a buszon. Egy nem-empata még fel sem ébredt igazán, rutinból megy a munkahelyére, gyakran meg sem tudja mondani hogyan került oda, igaz?Ám egy empata, ahogy felszáll a buszra, megüti a mások nyomorúsága („megint egy k*rva reggel, amikor melózni kell…”), fáradtsága, izzadtsága, cigiszaga, gyakran a betegségek intenzitása is. Például a másnapos gyomrodat a melletted álló empata is gyakran érzi

Mire beér a munkahelyére, már remeg a keze a csendben elfogyasztott teáért (ront a helyzeten ha kávét, koffeint iszik).

Nagy tömegben pedig még rosszabb a helyzet.

Egy koncerten a tömeg magával viszi egészen az őrjöngésbe, ami nem a sajátja, de nem tud mást tenni.Szerencsére mások boldogságát is érzi

Érdekel, hogy miért van ez így? Miért történik így, újra meg újra?

Mert az empatának nyitott az energiarendszere. Ő a bőség kútja mások számára (érzelmileg, szellemileg és gyakran fizikailag is), és (sajnos) egyben a “szemétlerakó” is.

Megoldás: a folyamatos önismereti munka mellett, gyakori, rutinszerűen felépített tudatos auratisztítás +töltés, +auravédelmek, reiki

3. Ezek az érzelmi hullámzások, a másokkal való kapcsolódás iszonyatosan fárasztó.

Az empaták már tinédzser korukra bezárkózhatnak, nem tudván kezelni a dolgokat. A bejövő érzelmeket, a saját reakciókat, az energiát ami folyamatosan elégetnek ebben az áramlásban. És a helyén keletkező energiahiányt.Felnőttként pedig gyakran betegségekbe, krónikus tünetekbe menekül, hogy végre nyugta legyen. Végre legyen mentsége arra, hogy nem megy tömegbe, nem megy randira, nem látogatja anyóst, nem beszélget a szomszédokkal.


Az empaták nagyon gyakran küzdenek a fizikai és érzelmi kimerültséggel, mivel mások érzéseinek folyamatos átélése rengeteg energiát igényel. Ez már rövid távon is kiégéshez vezethet! Aztán kicsit összeszedik magukat, és kezdődik előlről a történet.


Megoldás: Az empatáknak rendszeresen időt kell szánniuk a pihenésre és regenerálódásra. A fizikai-, és érzelmi kimerültség elkerülése érdekében fontos, hogy tisztában legyenek saját (működő) energiaforrásaikkal, és tudatosan töltsenek időt olyan tevékenységekkel, amelyek valóban feltöltik őket.

Ha szeretnéd megtanulni, hogyan kezeld azt, hogy empata vagy, hogyan teremts élhetőbb életet, boldogító kapcsolatokat, megfelelő energiaállpotot magadnak, csatlakozz hozzánk az Empata (önvédelmi) képzésben !


A kikerülhetetlen kapcsolódások nehézségei

Kapcsolata nem mindenkinek van, de kapcsolódásai viszont mindenkinek, a legtöbb hétköznapon.

1.Konfliktuskezelési problémák

Az empaták hajlamosak kerülni a konfliktusokat, mert mélyen megérzik mások fájdalmát és szorongását.


Gondolj bele, vitatkozni kell(ene) valakivel, és nem elég, hogy a saját félelemeid, megfelelési kényszered, esetleg el nem végzett munka vagy hiba feszültsége ott van, de még a másik csalódása, félelme vagy „akarása” is téged feszeget. Szóval a leggyakrabban a „ráhagyásos módszert” alkalmazzuk.


Ez azonban hosszú távon problémákhoz vezethet, mivel a fel nem oldott konfliktusok felhalmozódnak és még nagyobb stresszt okoznak.

Például a munkahelyen bevállalsz minden feladatot, mert nem akarsz belemenni a konfliktusokba. Ahol lenyeled, hogy elvitatják az érdemeidet.


Kérdés: vajon milyen érzelmi állapotban fogsz hazamenni a családodhoz, milyen energiával fogsz kapcsolódni hozzájuk? És a családban lenyelt konfliktusok mennyire építik a kapcsolódásod velük?


Megoldás: Hatékony kommunikáció
Az empatáknak nagyon-nagyon fontos megtanulniuk, hogyan kommunikáljanak hatékonyan, asszertíven ÉS önazonosan.

A kommunikációs és konfliktuskezelési technikák tanulása ÉS begyakorlása segíthet abban, hogy magabiztosabban és hatékonyabban kezeljék a konfliktusokat, elkerülve azt a rengeteg feszültséget.2.Az egyensúly fenntartása


Az empaták legtöbbször nehezen találják meg az egyensúlyt saját szükségleteik és mások igényei között. Hiszen az átérzés azt jelenti, hogy én ő (is) vagyok.
Ezért hajlamosak mások szükségleteit előtérbe helyezni, ami hosszú távon betegséghez, kiégéshez, bezárkózáshoz, magányhoz vezethet.

Megoldás: Öngondoskodás (!)
Az öngondoskodás (mely a fokozott önismeret alapjára építkezik) elengedhetetlen az empaták számára. Fontos, hogy rendszeresen időt szánjanak saját magukra, és olyan tevékenységeket végezzenek, amelyek valóban feltöltik őket. Legyen szó egy séta a természetben, egy jó könyv olvasása vagy meditáció, az öngondoskodás segít az empatáknak megőrizni érzelmi egyensúlyukat.

Hozott kapcsolódási minták kihívásai


Az empaták mélyebb érzelmi életük és gyakori energiaéhségük miatt, gyakran mélyebb kapcsolódásra vágynak az átlagnál. Azonban az empata is hozza a felnőtt kapcsolódásaiba a családi mintáit (szeretet, önbizalom, ősbizalom hiányaival együtt), ahogy mindenki más is, ami nehezíti a vágyott kapcsolódást.


A fokozott önismeret segíthet abban, hogy felismerjük, mikor milyen reflex kapcsolt be. És akkor gyógyítható lesz a helyzet, a kapcsolódás is.
Ráadásul ezt a fajta kapcsolódást nem adják meg a felszínes kapcsolatok. Gyakran a barátságok, párkapcsoaltok sem.


Az érzelmi mélység és az őszinteség számukra alapvető fontosságú, de nem mindig könnyű ilyen kapcsolatokat kialakítani.


Megoldás: Megfelelő társulások + önszeret, önbizalom felépítése
Tudatosítani kell, hogy milyen kapcsolódási mintákat, esetleg sérüléseket hoztam otthonról. Ezeket tisztítani és oldani kell. Tudatosítani kell, hogy más emberektől nem kaphatok megfelelő mennyiségű és minőségű energiát és nem vagyunk mi (is) energiavámpírok.

Tehát kell találni olyan energiaforrást, amivel hosszútávon jól tudsz működni (ilyen például, de nem kizárólag a reiki )


És végül, a társulások. Az empatáknak nagyon fontos olyan emberekkel körülvenni magukat, akik hasonló értékeket képviselnek ÉS képesek mélyebb érzelmi kapcsolódásra. Ezért érdemes olyan közösségekhez csatlakozni, ahol nagyobb az esély mélyebb, tartalmasabb kapcsolatok kialakítására. Például, más empatákhoz. Ilyen lehet például az Empata Támogató Közösség a facebook-on.

Társadalmi és személyes elvárások kezelése

A társadalmi normák gyakran arra ösztönzik az embereket, hogy elnyomják érzelmeiket, ami nehézséget okozhat az empaták számára, akik éppen az érzelmek megélésében és kifejezésében erősek. Ráadásul érzik mások érzeleit, amit azok igyekeznek elnyomni, tehát még gyakran hülyének is néznek minket, ezzel teljesen elbizonytalanítva.

Megoldás: Saját értékek követése + tanulj meg hinni magadnak


Az empatáknak fontos, hogy (megfelelő önismerettel) hűek maradjanak saját értékeikhez és ne engedjenek a társadalmi nyomásnak. Az érzelmek érzékelés és kifejezése lehet az empaták egyik legnagyobb erőssége.


És még fontosabb, hogy higgy önmagadnak. Ha azt érzed a másikról, hogy kamuzik, legyél óvatos, mert a legtöbbször igazad lesz, persze, ezt már csak utólag fogod felismerni .
Plusz, meg kell tanulni figyelni, hogy adott ember az érzései vagy az elvárások szerint él, mert ha te az érzéseire reagálsz, ám ő a gondolatai/szabályok mentén éli az életét, akkor mindketten csalódni fogtok a társulásban.


Hiszen nem azt adod neki, amit kér, hanem amire szüksége van – ám ezt ő nem tudja, és ezért értékelni sem fogja. Így lesz igaz kis módosítással a régi bölcsesség – ne azt figyeld, amit érez, hanem, hogy mit cselekszik.

Összefoglalva


Empatának lenni egy kicsit más életformát jelent, mint az átlagos. Nagyon fontos a fokozott önismeret. Az energiaszerzés önazonos formáját megtalálni. Az energiatisztítások, védelmek.


Az érzelmi határok felállítása, az öngondoskodás és a mélyebb kapcsolatok keresése mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabb, boldogítóbb kapcsolataid, kapcsolódásaid legyenek.


Tudom, hogy ez most tömény volt és kicsit kemény. De nem vagy egyedül.


Ha szeretnéd megtanulni, hogyan kezeld azt, hogy empata vagy, hogyan teremts élhetőbb életet, boldogító kapcsolatokat, megfelelő energiaállpotot magadnak, csatlakozz hozzánk az Empata (önvédelmi) képzésben:
https://www.reikionline.hu/onvedelem-empataknak/Ha ez már nem aktuális neked, örülnék, ha megírnád a tapasztalataidat:
• Te milyen kihívásokkal szembesültél empataként?
• Milyen stratégiákat alkalmazol a kapcsolódási nehézségek leküzdésére?
És írd meg nekem emailben: reikizz@reikizz.hu


Köszönöm!


szerző: Dervár Zita

Elérhetőségeim:

email: reikizz@reikizz.hu

blogom: https://reikizz.hu/