írta: Járvás Mónika

Miért nem elengedő önmagában a pozitív megerősítések ismételgetése , a mantrázás?

Mert önmagunk elől nem rejthetjük el, hogy valójában mit gondolunk valamiről, amennyiben pedig ellentmondás (kognitív disszonancia) alakul ki a között, amiket mondogatunk és a között amiket igazából gondolunk és érzünk, akkor még rosszabbat is teszünk magunknak, mert súlyos belső feszültség keletkezik bennünk. Ilyen módon tehát a probléma megoldatlan marad.

Például ülünk a fűtetlen hideg irodában és azt mondogatjuk magunknak, hogy jó idő van, kellemesen érezzük magunkat, akkor ez inkoherenciát (összefüggéstelenséget) teremt bennünk.Az ilyen önbecsapásoknak a következménye pedig előbb vagy utóbb szintén testi-lelki tünetek formájában jelenik meg.
E helyett hasznosabb lehet egy elme-menedzsment folyamatot alkalmazni, amely optimalizálni tudja a működésünket azáltal, hogy a probléma fókusz helyett a megoldásokban való gondolkodásra tereli át a hangsúlyt.


Dr. Caroline Leaf idegtudós, mester- és doktori fokozattal rendelkező klinikai neuropszichológus erről írta nagyszerű könyvét, a Tisztítsd meg elméd zűrzavarát.Az elménk alapvetően úgy kerül konfigurálásra a szocializációnk során, hogy a negatív attitűdöt tekinti természetesnek, alapértelmezettnek, ezért a pozitív szemléletmód kialakításárért külön meg kell dolgozni, azt tanulni kell!


A Dr. Leaf féle 5 lépéses elme-menedzsment folyamatnak (neurociklus) a segítségével fizikai szintű változás is elérhető az agyban, újra lehet huzalozni és regenerálni idegpályáinkat, új szokásokat kialakítani.

Az elme-menedzsmenttel be lehet azonosítani és enyhíteni a szorongás, depresszió, mérgező gondolkodás, harag, frusztráció, toxikus stressz, koncentrációhiány, ingerlékenység, kimerülés és a kiégés figyelmeztető jeleit, valamint krónikus és akkut mentális problémák is kezelhetőek vele.


Hosszú távon ennek rendszeres, napi szintű gyakorlása pedig segíti egyfajta mentális stabilitás elérését.Hogyan is lehetséges mindez tudományosan is bizonyítottan?


Az agy- és idegtudósok már számos kutatásban igazolták az elme és az agy egymásra gyakorolt kölcsönhatását.

Az agy egy folyamatosan változó, dinamikus sejtrendszer-együttes, mely mindig intenzíven reagálja le az elme működését, egy izomhoz hasonlóan lehet építeni és leépíteni a gondolkodás segítségével, mert a gondolat az elme használatával fehérje részecskeként ténylegesen fizikailag beépül az agy szerkezetébe, ezért valóban számít, hogy mit és hogyan gondolunk.


Amennyiben a gondolatokat nem ápoljuk rendszeresen, tehát nem tartjuk őket karban, akkor azok képesek elhalni, mint egy kis fácska ami nem kap életető vizet.

Ez jó hír abból a szempontból, hogy a fájó gondolatoktól is meg lehet szabadulni.


Camillo Golgi, olasz orvos és tudós kifejlesztett egy ezüstfestési módszert (Golgi-festés), amelyet az idegszövet fénymikroszkópos vizsgálatára használnak. Ennek segítségével meg lehet tekinteni, hogyan is néznek ki a gondolatok.
A gondolatok fizikai megtestesülése az agyban olyan, mintha különös fák nőnék egy erdőben fehérjéből;

Az elmének ezért valóban van hatalma az anyag felett, hiszen a gondolatok által valós idejű kémiai és strukturális változásokat okoz az agyban bizonyítottan.


A gondolatok arra késztetik az agyat, hogy reagáljon 3 szinten;


Energetikai szinten: különböző frekvenciájú agyhullámok kibocsátása – alfa, béta, gamma, delta, théta

Kémiai szinten: a hormonok pl. kortizol vagy szerotonin, toxinok felszabadítása a testben


Genetikai szinten: telomerek hosszának megváltoztatása – rövidülés vagy növekedésA telomer a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő részekből álló szakasz. A telomerek hossza határozza meg, hogy egy élőlény milyen sokáig élhet.A boldogulás kulcsa: az elme zűrzavarának megtisztításása, napi szintű méregtelenítésének a folyamataA neurociklus az elme irányításának a folyamata, amivel tudatosan lehet az agyba gondolatokat építeni és leépíteni is.

Minden egyes szokás formáláshoz és hatástalanításhoz új neurociklusra van szükség, vagyis ez egy folyamatos munka.A neurociklus, avagy elme-menedzsment 5 lépése;


1. Tudatosítás – elfogadjuk, elismerjük, szembenézünk a velünk megtörtént dologgal, nehézséggel*


2. Elmélkedés – a körülmények számbavétele, analizálás, feltárás kérdések feltevésével magunknak


3. Írás – érzelmi és fizikai reakciók feljegyzése, mely segíti az átlátást és az elfojtott gondolatok felszínre hozását, amit ha nem teszünk meg, azok az elmében gyökerezve különféle mentális és fizikai rombolást fognak okozni, pl. gyulladások a testben


4. Ismételt ellenőrzés – a hozzáállás átfogalmazása, a gondolkodás újratervezése, átkeretezés


5. Cselekvés – az eddigiek gyakorlása, alkalmazása, információk újratanítása az elmének ismétlésekkel és megerősítésekkel, azaz újraprogramozás

* A folyamatos tagadással azt érjük el, hogy rövid időre elkerüljük ugyan a kellemetlen érzéseket, azonban ezzel nem lehet véglegesen megszabadulni tőlük. A következmény, hogy bekódolódnak a sejtjeinkbe, a DNS-ünkbe, végül egyszer valamilyen úton előtörnek, pl. betegség vagy valamilyen tünet (pl. fejfájás) formájában.


A közismert 21 nappal szemben valójában minimum 63 napnyi neurociklus szükséges ahhoz, hogy tartós szokást alakítsunk ki. A kezdeti 21 nap arra elegendő, hogy hosszú távon megmaradó gondolatot építsünk az agyban.

A neurociklus folyamat időigénye;
1-21. nap


1. Tudatosítás: 1,5 -5 perc
2. Elmélkedés: 1,5 -5 perc
3. Írás: 1,5 -5 perc
4. Ismételt ellenőrzés: 1,5 -5 perc
5. Cselekvés: 1,5 -5 perc


22-63. nap: Napi 1-7 percA kiegyensúlyozott élet egyik fő feltétele tehát, hogy gondolatainkat a megfelelő irányba tudjuk terelni és ezzel megoldást találjuk mindig, minden helyzetben, ennek az élet nevű játéknak a kihívásaira.írta: Járvás Mónika

Képek forrása:


https://cova.hu/blog/azt-teszem-amit-mondtam-es-ha-nem/

https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/golgi-stain

http://www.naturalstrength.hu/hormones.html

https://franciaboglarka.hu/a-theta-agyhullamokhttps://franciaboglarka.hu/a-theta-agyhullamok

https://epitalon.hu/mik-azok-a-telomerek