Gyermekasztrológia -Rák gyermek

Rákos Péter – Böszörményi Gyula: Gyerekasztrológia könyve alapján a szerepeket, viselkedésmintákat a kisgyermek megtanulhatja a felnőttektől, mivel utánozza őket, viszont a mesék sokkal alkalmasabbak erre.


A legmarkánsabb Hold-mesék azok, amelyek női főszereplővel bírnak, ezeket a királylányos meséket leginkább a kislányok szeretik.

A Nap-mesék a férfiszerepről szólnak: főhősük király, lovag, vagy rettenetes erejű parasztlegény.

De ez nem azt jelenti, hogy kizárólag fiúknak érdemes elmesélni. A kislányok számára is fontos megismerni a férfi szereposztást, ahogyan a saját feladataikat felépíthetik a „lányos mesékből” – és persze viszont.


A mesékben számos negatív hősnő is felbukkan: a vasorrú bába, a seprűn repülő banya vagy a gonosz mostoha, szintén a Hold principium megnyilvánulásai.

Ezek a „gonosz szereplők” ismertetik meg a világ sötét oldalát. A negatív meseszereplők képviselik az elrettentő példát.

A Hold változékony, fénye hol növekszik, hol fogy, miként az általa uralt víz is készséggel felveszi bármelyik edény alakját, amibe beleöntjük.

Ez az állhatatlanság, kiszámíthatatlan átalakulási képesség érvényes az érzelmek világára és a Rák csemete hangulatára egyaránt.

Ha időben megtanítjuk neki, hogy az érzelmek természetes tulajdonsága ez a hullámzás és csak arra kell ügyelni, hogy egyikben se ragadjunk le véglegesen, akkor a Rák-gyermek sokkal könnyebben találja meg a számára létfontosságú lelki egyensúlyt.