TÜDŐ (általában)

A tüdőm működése teszi lehetővé számomra, hogy az élet keringhessen bennem. A tüdő szűri meg a testembe kerülő levegőt. Belélegzem az „életet”, majd visszaadom azt az Univerzumnak. A tüdőm jó működése lehetővé teszi, hogy minden sejtemet kiszellőztessem. A tüdőm által ébredek rá arra, hogy „ÉN” létezem. A tüdőm rávilágíthat tehát egy, a létezéssel kapcsolatos problémára, és ez lehetővé teszi számomra, hogy ezeket a negatív érzéseket kiszellőztessem, amelyeket a belélegzett szeretettel kell megtisztítanom.

TÜDŐ – TÜDŐBÁNTALMAK

A tüdő bántalmai (tüdőbaj, hörghurut, asztma, fibrózis) azt jelzik, nagyon félek attól, hogy megfulladok, meghalok. Annyira idegesnek érzem magamat, hogy nagyon lekorlátozom az életteremet, ami szintén bizonytalansággal tölt el engem. Az is lehet a benyomásom, hogy elvesztettem a területemet (az Én társamat, az Én családomat, az Én barátaimat, az Én munkámat, az Én házamat, az Én gondolataimat jelenti), vagy éppen most veszítem el azt. Ha elveszítem, akkor az olyan számomra, mintha meghalnék, semmivé válnék. Tehát nehezen találom meg a helyemet a világban, és nehezen irányítom a kapcsolataimat az engem körülvevő világgal.

Mivel a tüdőm a légzésemért felelős, ha az nem működik jól, akkor a vérem oxigénellátása nem lesz megfelelő, ami pedig létfontosságú a túléléshez. Ez a zavar arra mutat rá, hogy a halál nagy félelemmel tölt el, és hogy ezen az érzésen kicsit tompítani kellene. Ha légzési fájdalmaim vagy rendellenességeim vannak, akkor fel kell tennem magamnak a kérdést, hogy nem érzem-e magam elnyomottnak, vagy fojtogatottnak az életemben. Lehetséges, hogy az az érzésem, hogy nincs elég levegőm, főként a családtagjaimmal való kapcsolataimra lehet ez jellemző. Korlátozottnak érzem magam, vagy úgy érzem, nem érdemlem meg a boldogságot?

Szomorú és búskomor vagyok, de meg kell tanulnom a saját értékeimet elismerni, és olyan dolgokat tenni, amik örömet okoznak számomra. Ahelyett, hogy régi emlékeken történő rágódásban lelném örömömet, és ettől melankolikussá válnék, ami csak az egyedüllét és izoláltság, elszigeteltség érzéseit növelné bennem, inkább az életem bőségeire kellene irányítanom a figyelmemet, és mindarra, amim van.

TÜDŐ – TÜDŐGYULLADÁS

A tüdőgyulladás baktérium vagy vírus okozta gyulladás, míg a mellhártyagyulladás a mellhártya (a tüdőt körbeölelő hártya) krónikus vagy heveny gyulladását jelenti. Mivel a tüdő a légzésünkért felelős szervünk, amelyben az egész testemet „tápláló” levegő átalakulása megy végbe, tüdőgyulladás esetén egy olyan belső konfliktust élek meg, ami súlyosan legyengít engem. Tehát tartozom magamnak annyival, hogy megtaláljam az engem irritáló érzelmet vagy érzést, amely korlátozza a levegővel és a belső életemmel való kapcsolatomat, mivel ez a blokkolódás, zárlat megakadályozza számomra, hogy teljes életet éljek.

A gyulladás olyan, a lényem belsejébe mélyen beleégett érzésekre utalhat, amelyek azt jelzik számomra, hogy valami mélységesen megbotránkoztat és irritál. Légzésem minőségére (teljes vagy felületes) nagymértékben hatnak érzelmeim, az egyedülléttől, elnyomástól való félelmem, és az, ha lázadok az élet ellen. Az a benyomásom, hogy a személyes kapcsolataimba igencsak bele vagyok „gabalyodva”.

Az is lehet, hogy úgy érzem, megfojtanak a kötelességeim, és nem tudom, hogyan bújjak ki alóluk. Elkeseredettség lesz úrrá rajtam, ami elgondolkodtat azon, mi is az életem valódi értelme, érdemes-e valóban élnem?

TÜDŐ – TÜDŐTÁGULÁS

Ennek kialakulása még magzatkoromhoz, a tüdőm kialakulásának idejéhez nyúlik vissza, és arra utal, hogy mennyire köteleztem el magam az élettel kapcsolatban, milyen mértékben mondok igent az életre, amely a légzésemnek köszönhető. Ha félek az élettől, vagy ha azt akarom, hogy valaki más gondoskodjon az én életemről, akkor a tüdőmmel problémáim lehetnek.

Ha felszínesen lélegzek, akkor nem akarok szembesülni a valósággal. Szorongok és félek, mivel fenyegetve érzem magam. A tüdő működés közben állandóan kitágul, majd összehúzódik, ami azt a képességemet szimbolizálja, hogy mennyire vagyok képes kinyílni, „belefolyni” az életbe, és mennyire vagyok képes „összehúzódni”, elszigetelődni, elvonulni. Ha tüdőtágulás a betegségem, ez légzési rendellenességgel jár, és egyfajta fojtogató erőlködést érzek magamban.

A légzéssel az életet veszem magamhoz. Miért esik nehezemre az életemet magamhoz venni? Így akarok az élet elől elmenekülni? Az élet nem érdekel többé, nincs semmi célom. Nagyon nagy félelmeim vannak, és ennek egyike az érvényesülésemmel, a világban elfoglalt helyemmel kapcsolatos.

Miért vesztette el az élet számomra az értelmét? Zsákutcában érzem magam. Nem tanultam meg önmagam lenni, és nem vagyok képes megtalálni, elfoglalni a nekem szánt helyet a világban, hanem mások elvárásai szerint élek. A frusztrációim és elégedetlenségem megfullasztnak engem. Az a benyomásom, hogy nem érdemlem meg az életet.

HÖRGŐK – BRONCHITISZ – hörghurut (lásd még: TÜDŐ – TÜDŐBÁNTALMAK)

A hörgők, illetve a hörgők nyálkahártyájának gyulladása. A heveny bronchitisz baktérium vagy vírusfertőzés következménye. Erős köhögéssel, fokozott váladék- és köpetképződéssel, gyakran lázzal jár együtt. Ez a betegség azzal a mozzanattal kapcsolatos, amikor vágyakozva életet és levegőt vesszünk magunkhoz (belégzés) azért, hogy aztán lemondással, időlegesen kiadjuk magunkból (kilégzés). A gyulladás azt jelzi, hogy dühöt, frusztrációt vagy bosszúságot érzek elfojtott érzelmekkel kapcsolatosan. Olyan mondatokra is utalhat, amelyeket visszatartottam, és szükséges lenne, hogy kiadjak magamból. A probléma olyan nyomasztó helyzetet is jelezhet, amelyben gyötörnek engem (családi gondok, viták). Ha ez a konfliktussal terhes helyzet heves vitákkal és küzdelmekkel jár, akkor még hörgőrák is kifejlődhet.

Belső zavar, nyugtalanság van bennem, amely megakadályozza, hogy valódi lényemet mutassam, és hogy a jogaimat tiszteletben tartassam. Megpróbálok kommunikálni a családtagjaimmal, azonban nem vagyok képes a belső béke elérésére. A családi helyzetem túl nehéz. Kicsit el vagyok bátortalanodva az életemmel kapcsolatosan, és már nem küzdök az utam folytatásáért. Kevés életöröm van bennem, és mély belső kimerültséget érzek.

A köhögés azt jelzi, hogy meg akarok szabadulni valakitől vagy valamitől, ami engem zavar és feldühít. Ha nem szeretném, hogy idült, krónikus bronchitiszben szenvedjek, változtatnom kellene a viselkedésemen. Olyan családba születtem, ahol minden családtag hozzám hasonló helyzeteket él meg. A szüleim, a testvéreim is tanulnak a saját maguk módján.

HÖRGŐK (általában)

A légutakat a tüdők és a hörgőknek (bronchusoknak) nevezett csövek alkotják. Az orron vagy szájon beszívott levegő a légcsövön, a hörgőkön és hörgőcskéken át jut a tüdőbe, illetve távozik onnan. A tüdő szivacshoz hasonló szerkezetű, több millió léghólyagocska építi fel. Az oxigén e parányi léghólyagocskák falán átjut be a véráramba, és a kilélegzett széndioxid is itt távozik. A hörgők az életet jelképezik. A hörgőket érintő fájdalom általában azt jelenti, hogy életundorom van.

A hörgők az életteremet jelképezik, a határaimat, különösen a párkapcsolatom, családom és a munkahelyem területét. Ha az a benyomásom, hogy el fogok veszíteni valakit vagy valamit, a bizonytalanságérzés hörgőproblémákat okozhat.

MELLKAS

A mellkas a személyiségről, identitásról alkotott fogalmaimhoz és a lényem legbensőbb részéhez kapcsolódik. Itt található a szívem, a tüdőm, amelyek az önálló életemhez szükséges, létfontosságú szerveim.

Ha ezen a területen van problémám, akkor fel kell tennem magamnak a kérdést:

  • „A családi viszonyaimmal kapcsolatosan nem életem-e át valami olyasmit, amely igen mélyen érintett engem?”
  • „Félek magamat valakivel vagy valamivel szemben elkötelezni, ami ahhoz vezet, hogy elkerülöm az olyan helyzeteket, amelyben adnom kellene, vagy ami által érintetté válnék?”

MELLKASI SZORÍTÁS

Amikor szorítást érzek a mellkasomban, olyan, mintha nehéz súlyt helyeznének a tüdőmre. Úgy érzem, fulladozom. Ez lehet az engem elárasztó érzelmek, a rám nehezedő gondjaim, bennem forrongó lázadásom szimbóluma. Úgy érezhetem, hogy a tekintély, a „hatalom” elnyom engem azáltal, hogy kihasznál, kizsákmányol. Az is lehet, hogy egy emberrel vagy egy helyzettel szemben élek meg ekkora nyomást, amely egy mély bizonytalanságból ered, és ami miatt azt szeretném, hogy minél gyorsabban megoldjam, orvosoljam ezt a helyzetet.

Folytatjuk…

Szeretettel,

Murányi Tímea

Elérhetőségeimért kattints rám 🙂

Forrás: Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona