Írta: Bihari Erika természetgyógyász

Ezek a leggyakoribb kérdések, amiket feltesznek nekem a klienseim a mindennapokban.
Akik évek óta járnak hozzám, már tudják, hogy erre a kérdésre sosem tudok azonnali megnyugtató választ adni.


Hiszen minden egyes masszázs vagy kezelés alkalmával, csak enyhíteni tudom instant módon a fájdalmát vagy oldani a feszültséget, de a fennálló tünet kiváltója minden esetben a paciensben keresendő. Ahogyan éli a mindennapjait, ahogy dolgozik, ahogyan sportol, ahogyan ül vagy áll és fekszik.


De, ami még ezeknél is fontosabb, hogy hogyan gondolkodik és milyen érzéseket generálnak a gondolatai.


Nézzünk egy példát.


Adott egy 40-es éveiben járó nő, aki egy hivatalban dolgozik és akit most elnevezünk Piroskának. Piroska napi 8 órát ül, legfeljebb kisebb szünetekben tud kicsit megnyújtózni vagy átmozgatni magát.

Piroska órákon keresztül figyeli a képernyőt és koncentrál. Próbál odafigyelni arra, amit a masszőre tanácsolt neki, hogy figyeljen a vállára ne bukjon előre, mindkét talpa legyen a talajon, billenjen kicsit előre a csípője ülés közben és ne essen hátra lustán a székbe.

De ugye napi több órás munka közben képtelenség minden pillanatban arra figyelni, hogy szépen üljön.Piroska egy csinos nő, különösebb súlyfeleslege nincs, de sajnos az izmai sem túl erősek és sohasem sportolt. A testünk szilárd tartásához azonban erős vázizomzatra van szükségünk, amiket az évek múlásával, esetleg egy korai menopauza bököszöntével, még fontosabb erősíteni.


Piroska nem igazán sportos alkat, nem fog naponta órákat futkározni vagy ugrabugrálni egy edzőteremben. Viszont tele vannak a lapocka melletti izmai és a csuklyás izma csomócskákkal, fáj a nyaka és a feje is elég gyakran és már bizony a vállízületei is kopásnak indultak és lustán előre buknak.


A nyaki 6-7 csigolyái kiemelkedtek, ami egy csodaszép bánat púpot eredményezett, a fejét a napi több órás koncentrációban és előre figyelésben előretolja, így az álla és az egész feje szinte beesik a mellkas irányába.


Piroskának ettől a nem túl szép tartástól a hasa is nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában és a csípője is segítségért kiállt mert a helytelen testtartástól a teljes felső testének súlya a medencéjére is rossz tartásban nehezedik. A felső testének helytelen tartásától a sarkára terhel amitől a sarokcsontja is elkezdett fájni az egyik oldalon és már csak idő kérdése, mikor kezd el fájni majd a térde is.


Gyakorlatilag egy egész napos kényszertartás és az izmok erősítésének hiánya miatt, Piroska a teljes testét gallyra vágja.


És még csak a testnél járunk, még arról nem is beszéltünk, hogy Piroska mit él meg lelkileg egész nap a hivatalban.


A szomszéd asztalnál ül egy igazi energia vámpír kolléganő, akinek egész nap be nem áll a szája és folyamatosan panaszkodik. Piroska egy empatikus és kedves nő, nem akarja, hogy még ő is csak bánatot okozzon a kolléganőjének, így nem szól rá és egész nap ebben a panaszáradatban ül.


Piroska főnöke egy igazi sárkány, aki egész nap sürgeti a hivatalban dolgozókat, hogy miért nincsenek még kész a munkájukkal és folyamatosan azzal fenyegeti őket, hogy ha nem dolgoznak rendesen, akkor lesz helyettük száz másik.

Ha tehetné még az ebédszünetet is elvenné tőlük, mert az is csak munka nélkül töltött lébecolás.

Persze ő a saját irodájában azt csinál, amit akar és őt senki nem kérheti számon, de tudjuk, hogy minden helyen van egy ilyen mártír sárkány aki annyit dolgozik, hogy élni nincs ideje és mindenki mástól is elvárja ugyan ezt.


Szóval Piroska egész nap stresszben ül, pusztítják a lelkét és elméjét és az egész napos kényszertartásban még a teste is csak folyamatosan terhelődik és szépen lassan elhervad.


Csodálatos jövőkép minden hasonló helyzetben élő Piroskának a következő 10 évben a totális leépüléshez.


Pedig annyira nem kellene sok, hogy ez ne így történjen…

  • De mit tehet Piroska?
  • Amikor nem tud eljönni a munkahelyéről mert még annak is örül, hogy ez is van.
  • Hogyan tudja megváltoztatni ezeket a mindennapokat?
  • Mit tehet a sárkány főnökével, vagy az energiavámpír kolléganővel?
  • Velük semmit. De magával annál inkább.
  • És akkor itt most visszatérnék a legelső kérdés megválaszolásához.
  • Meddig fog még fájni?


Addig ameddig valamin nem változtatsz. És minél többen változtatsz a saját életedben, annál több fog változni a környezetedben is.

Mert ugye ismerjük azt a mondást, hogy mindent belülről kezdünk megváltoztatni. Először mindig magunkkal kezdjük a munkát.


Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és közben azt várni, hogy az eredmény más legyen.” Albert Einstein


Bizony meg kell találni azokat a lehetőségeket, amikkel beindíthatjuk a változást és a mai világban ezer lehetőség áll rendelkezésünkre.

Piroska mivel nem szeret ugrálni és futkározni, így neki a jógát vagy a pilátest ajánlom. Csodálatos mozgásterápia lehet még a Csi kung vagy a tai chi.


Mindegyik a testet, lelket és szellemet segíti visszaállni az egyensúlyi állapotba. Erős izmokat, testi és lelki stabilitást érhetünk el a segítségükkel, a szellemi állóképesség már csak a kellemes mellékhatása lesz mindezeknek.


Ha te is ez a Piroska vagy, akkor ideje beindítani a változást, hogy végre ne fájjon. Napi kétszer fél óra. Ne mond kérlek, hogy nincs ennyi időd, mert tudom, hogy nem igaz. Ennyi viszont már elég ahhoz, hogy változás induljon el. Napról napra egyre könnyebb lesz nem csak a testednek, de a lelkednek is elviselni a mindennapok terheit.

Piroska története még itt nem ér véget, mert ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a jelenlegi állapotáról több nézőpontból érdemes látnunk az életét, annak történéseit és szereplőit.


A mi életünk sem csak abból áll, hogy nem mozgunk eleget, vagy épp van egy mérgező munkahelyünk. A holisztikus gyógyítás komplexen vizsgálja a jelenlegi állapotot előidéző okokat. Így Piroskával még bőven van teendőnk, de az első lépést már megteheti magáért.

És tudjuk, hogy mindig az a legnehezebb, az a bizonyos legelső lépés.

Ragyogással teli napokat kívánok neked!