Koncentráció, lassúság, spirálvonal, ellentétek, ellentmondásokAz​​ egyik legősibb szimbólum, mozgásjel a​​ spirál, vagy másképp: csigavonal,

amelyet​​ természeti formák inspiráltak és inspirálnak​​ (csigaház, kígyó, indák, s immár a spirálgalaxisokat is ide sorolhatjuk). A spirál elsősorban​​ az út jelképe. Kifelé haladó nézetben a születés, indulás, kibontakozás, növekedés, fejlődés ciklikussága, befelé nézetben: a halál, megérkezés, bezárulás, összehúzódás ciklikussága a jelentése.

A csiga állat szimbolikája is csatlakozik a ciklikussághoz, ahhoz, hogy​​ minden mindig változik és megvan mindennek a maga ritmusa.​​ Alvás és ébrenlét, aktivitás-pihenés, kint-bent, belégzés-kilégzés egyaránt a ciklikus változáson alapszik. A születéssel, életritmussal, életmóddal való kapcsolata révén nem csoda, hogy​​ a csiga is a​​ Rák jegy állata.
A csiga​​ arra figyelmeztet, hogy lassan, spirálszerű körökben​​ vonuljunk időnként vissza​​ bensőnkbe, a középponthoz, ahol megtaláljuk régi dolgainkat, a karmikus hozadékot. Ezt feldolgozva a kifelé haladó lassú úton elengedjük a feleslegeset, a halott részeket és helyet teremtünk az új befogadására. Lassúsága és a kétirányú spirális mozgás révén​​ segíti a meditációt, nyitottá tesz más energiamezőkre, dimenziókra.A csiga a föld és a víz őselemek (női) erejét is jelképezi, a csigavonal​​ termékenységi archetípus is.


Megóv azoktól az emberektől, akik ránk akarnak akaszkodni​​ – be tudunk előlük húzódni saját csigaházunkba, ahol nem férnek hozzánk.A csigavonal, spirál egyúttal a nagy világkorszakokra utaló csillagászati-asztrológiai jelenség, a precesszió​​ (és az ezen alapuló Nagy Napciklus, Napút, ​​kozmikus év, platóni év)​​ jelképe is, minden egyéb, búgócsigaszerű mozgást imitáló ábrázolással, Napkerekekkel együtt.​​ ​​ – Lásd a csiga értelmezésének elején is az út jelképeként.

Ha feltűnően vagy feltűnően sokszor szerepel az életünkben a csiga​​ (legyen az a közönséges éticsiga a kertben, vagy mondjuk kapunk egy óriási tengeri csigaházat),​​ többek közt a következő kérdéseket érdemes feltennünk magunknak:​​Zavar támadt-e mostanában valamilyen növekedésünkben?​​

Mennyire vagyunk érzelmileg és általában is bizalmatlanok?​​

Hovatovább kialakult-e nálunk egy állandó vagy visszatérő szorongás? Mit tudunk ezekkel kezdeni?​​

Elfogadjuk-e az oda-visszaható mozgást, vagy csak egy irányba törekednénk?​​

Mennyire vagyunk türelmetlenek magunkkal és másokkal szemben?​​

Félünk-e új utakra lépni és tartunk-e az úton felbukkanó esetleges akadályoktól, nehézségektől?​​

Hogyan viszonyulunk a spirituális fejlődéshez?(A bevezetőben említett két irodalmon kívül felhasználtam itt Hoppál-Jankovics-Nagy-Szemadám: Jelképtár c. művének megfelelő címszavát.)

szerző: Gál Judit karmaasztrológus

Honlap: www.karmaasztrologia.info

Facebook: Gál Judit (Karma Asztrológia)

Telefon: +36308966069