ÉletterületekA jegyek jelzik horoszkópban azt, hogy hogyan nyilvánul meg valami (a jegy tulajdonságainak, analógiáinak megfelelően).

Az asztrológiai házak pedig azt mutatják meg, hogy hol, mely életterületen működik. A körön belüli tengelyek (vastag vonalak) és egyenesek jelzik a házakat.

Az I.-es házzal kezdődik a számozás és az óramutató járásával ellentétes irányban halad. A Halakban találod, másként Aszcendens. Különböző nagyságúak lehetnek a fontosságuknak megfelelően.

Ezen az ábrán például az aszcendens 21°23 ívpercen van, ez a ház csúcsa.


Házcsúcson azt értjük, ahol kezdődik a ház, annak mi a fokszáma.

Általában a ház száma analóg az uralkodó bolygójának a számával.

Élet házai: I., 5., 9. házak

Kapcsolatok házai: 3., VII., 11. házak

Cselekvés házai: 2., 6., X.

Megpróbáltatások házai: IV., 8., 12.
(a tengelyek – ASC-DSC, ill. IC-MC – mentén lévő házakat jelöljük római számmal)

Az I. ház az aszcendenssel (ASC) kezdődik: (analóg a Kossal)

Jelzi, hogy mi az, ami fontos a szülött egész életében. Személyiség, a fizikai test, temperamentum, lelki tulajdonságok, és a jellem tartozik az I-es házhoz, de jelzi magát az életutat és az egot is.

Az itt levő égitestek azok az eszközök, amiket használni akar a szülött, ezekkel vívja meg az életútját.

A 2. házhoz tartozó életterületek: (analóg a Bikával)

A pénz, az ingó vagyon, birtok, birtoklás és a megfogható javak tartoznak a 2-es házhoz. Ide soroljuk még a saját tehetséget és minden egyéb erőforrást, amit használunk (pl. pénz vagy tehetség).

A 3. házhoz a következők tartoznak: (analóg az Ikrekkel)

A közvetlen környezet, az alapfokú tanulmányok és a tanítás általában. Az oldalági rokonság, testvérek és a szomszédok is a 3. házhoz tartoznak. A kommunikációs képesség, a kereskedelem, és a kis utazások életterülete is.

A IV. házhoz tartozó fogalmak: (analóg a Rákkal)

A gyerekkori család, az apa, otthon tartozik ide. A haza, a nemzetség, valamint a gyökerek, múltbeli értékek háza. Az ingatlan, vagyon, de az örökölt betegségek, az okkultizmus és az életvég minőség jelölője is.

Az 5. ház területei:
(analóg az Oroszlánnal)

A szerelem, a szerencse, a gyerek és az örömök háza. A középfokú tanulás / tanítás háza, de a kreativítás, a szépség is idetartozik. A magánvállalkozás háza. A szeretet, amit én adok, a szerencsejáték, hazárdjáték és a szex életterületeit is itt éljük.

A 6. házhoz tartozó életterületek: (analóg a Szűzzel)

A munka háza. Ide tartozik a szolgálat, a terhek és a nehézségek. Az egészség és a betegség, a szerzett betegségek háza is. A kis állatok és a nagybácsi-nagynéni, valamint a munkatárs háza is.

A VII. ház életterületei: (analóg a Mérleggel)

A párkapcsolatok, a házastárs, az élettárs és az üzlettárs háza. A külvilág, a szerződéses kapcsolatok, a nyílt ellenségek területe, de a kisebb perek, a nagyszülő és az érettségi vizsga is ide tartozik.

A VII. ház másnéven a Descendens: ha itt van bolygó, akkor a szülött csak a társán keresztül tudja megélni Önmagát.

A 8. ház tulajdonságai:
(analóg a Skorpióval)

A nagy átalakulások háza. A halál és a transzformáció, valamint a fizikai szex megnyilvánulása itt történik. A tudatalatti, a tudat alatti motivációk és a máshonnan jövő tehetségek, a szellemvilág, mágia területe. Az elválás, elszakadás területe a 8. ház. De más emberek pénze, az örökség és a nászajándék területe is.

A 9. ház területei: (analóg a Nyilassal)

A vallás, a filozófia, a hitrendszer és a világnézet háza. A felsőbb tanulmányok tartoznak hozzá, illetve a felső vezetés. Idegen világ, nem otthon levés és külföldi, távoli utazások területe. A másodfokú perek háza is. Ide tartozik a sógor, sógornő és a felmenő rokonság is.

A X. házhoz tartozó területek: (analóg a Bakkal)

A karrier és az életcél jelölője. A külvilágot jelzi, ahol megmutatkozik az ego. A jövő építésének területe. Jelöli az anyát, a hivatással, hírnévvel, hírhedtséggel összefüggő dolgokat.

A 11. ház területei: (analóg a Vízöntővel)

A barátok, segítők, társulások háza. Az önmagától jövő segítség, valamint a szeretet, amit kapsz, amit vársz, amit remélsz, itt mutatkozik meg. A közösségek, a vágyak, remények beteljesülése tartozik még a 11. házhoz. Ide tartozik még a protektorok, az „ajándék” gyermek, az időskori ill. plátói szerelem is.

A 12. házhoz tartozó területek: (analóg a Halakkal)

Területei a börtön, kórház, magány (önkéntes vagy rákényszerített), a titkok és a titkos ellenségek. A saját magam elől elzárt képességek és lehetőségek tárháza. Azt teszem ide, ami fáj, amit nem akarok látni. A kollektív tudattalan, a titkos ellenség, titkos szerető és a spiritualitás, ezoteria területe is.