Írta: Kovács Réka természetgyógyász

A HKO, azaz a Hagyományos Kínai Orvoslás szerint tökéletes egészség nincs, mert ez csak egy illúzió, célja azonban a jól élhető élet fenntartása.


Miért akad el az életerő energia/Chi a testben?


A HKO szerint a test fizikai állapotát sok, szabad szemmel nem látható sérülés befolyásolja, amik zárlatot, blokkot okoznak a test energetikai rendszerében.

Mivel az embert egy elválaszthatatlan egységként határozza meg, ezért sem a testet, sem a lelket, sem a szellemet nem javasolt szélsőséges hatásoknak kitenni, hiszen bármelyik szintről érkezik a „támadás”, az megjelenik fizikai fájdalom vagy betegség formájában.


A kínai orvoslás értelmezése szerint a szervezet három fő alkotóelemből áll:

Fizikai test – Energiarendszer – Lélekrész, ahol az egyes tényezők kölcsönösen hatnak egymásra. Az öt fontos szervünk mindegyike rendelkezik saját energiarendszerrel és saját lélekrésszel is.


A Chi olyan erő, amely nem csak a testet, hanem az elmét is egyaránt táplálja. Csakis akkor érzhetjük jól magunkat, akkor lehetünk egészségesek, ha az életerő energia szabadon áramlik a testünkben.

Hogyan alakul ki egy betegség a Hagyományos Kínai Orvoslás szerint?A kínai értelmezés szerint minden szerv saját fizikai rendszerrel rendelkezik, van saját energiarendszere és van saját lélekrésze is, ami sokszor a jellemző érzelmi hatásokban jelentkezik. Az egyes tényezők kölcsönösen hatnak egymásra, de nem teljesen egyenértékűek a betegség kialakulásának szempontjából.

A betegség akkor jelentkezik, amikor a kiegyensúlyozottan működő rendszer valahol megborul. Ez legtöbbször valamilyen pszichés okból következik be. Ha ez az egyensúlytalanság sokáig fennáll, akkor az energiarendszer is sérül. Ha ezen a helyzeten sem segítünk akkor kialakul az úgynevezett fizikai betegség.

A kínai orvoslás – szemben a nyugati megközelítéssel – már az első két fázisban is képes felismerni a rendellenes energiákat és megfelelő beavatkozással megelőzhető a fizikai betegség kialakulása. A már kialakult betegség is kezelhető, a betegség kialakulásához vezető folyamat pedig visszafordítható.A KÍNAI ORVOSLÁS CÉLJA


A kínai medicina gyógymódjainak legfőbb célja az életerő energia, a chi akadálytalan áramlásának biztosítása a testben. Ha az energiaáramlás valamelyik meridiánban akadályba ütközik, ott blokk alakul ki és az az energiacsatorna a feladatát nem fogja tudni megfelelően ellátni.

Mivel az energiacsatornák a test minden részét és szervét összekötik egymással, ezért egyetlen meridián zavara kibillentheti egyensúlyából az egész rendszert, ami hatással lesz az egészségünkre, testi, pszichés és lelki közérzetünkre is.Holisztikus megközelítés szerint a problémák, betegségek kiváltó oka a túlzott érzelmek jelenléte, akár csak az egyik, akár az érzelmek összessége. Ha az egyes érzelmek intenzitása nő vagy állandósul, akkor a szervezet egyensúlya felborulhat, ami betegségekhez vezethet.


De mit is tekint a HKO a 7 alapérzelemnek?Öröm
Az öröm a nyugati kultúrában vidám, pozitív érzelemnek számít, melyet nem gondolunk károsnak. A kínaiak szerint, azonban az öröm kényszeres vagy kóros viselkedéshez is vezethet, ami károsítja a szívet és a tüdőt. A túlzott öröm árt a szív chi-jének, ami a kínai medicina szerint koncentrációzavart, hisztérikus nevetést vagy szellemi rendellenességeket is okozhat.

Rémület
A pánik vagy a váratlan ijedtség is a szívvel áll szoros kapcsolatban. Ez nem sokban tér el a nyugati felfogástól, hisz a pánikroham fő tünetei, mint ismeretes a szívdobogás, a szellemi nyugtalanság és a hideg verejték áll.

Aggodalom
Az aggodalom érzése a léphez kapcsolódik. Ha valaki túl sokáig foglalkozik egy-egy problémával és túl intenzíven koncentrál, akkor a lép chi-je megrekedhet, ami depresszióhoz, szorongáshoz, étvágytalansághoz, gyenge végtagokhoz, hasi puffadáshoz és rendszertelen menstruációhoz vezethet.

Szomorúság és bánat
A szomorúság a tüdővel áll szoros kapcsolatban, így túlzott jelenléte „elszívja a tüdő chi-jét”, ami légúti betegségekhez vezet. A szomorúság hatással van a tüdőre, sokszor megfigyelhető, hogy a gyászeseteket követően gyakori az asztmás megbetegedések kialakulása, a boldogtalan emberek, pedig sokszor küszködnek köhögéssel. A kimondhatatlan bánat és a sokk is a tüdőhöz kötődik, és mivel a tüdő felelős a chi keringésének felügyeletéért. Ezért egy nagy megrázkódtatás vagy sokk az egész szervezetet megviseli.

Félelem
A félelem a veséhez köthető, ezért a rettegés visszájára fordítja az alapvetően felfelé áramló chi-t, ami fásultságot, hátfájást és vizelési problémákat okoz, továbbá erősíti az egyedüllétre való vágyat is.

Düh
A kínai medicina szerint a düh a májjal áll szoros kapcsolatban. Túlzott harag esetén a máj energiaszintje megemelkedik, ami fejfájáshoz, vörös archoz, szédüléshez és vörös szemekhez vezet.

A fentiekből láthatjuk, hogy ha az érzelmeink eluralkodnak rajtunk és tatósan fennállnak, úgymond krónikussá válnak, könnyen vezethetnek testi és pszichés megbetegedéshez. Ebben az állapotban már nem mindig tudunk segíteni saját magunkon, mert saját magunkra nem látunk rá tisztán pszichés vakfoltjaink miatt.Ilyen esetekben érdmes szakemberhez fordulni, hogy segítsen rálátni a problémánk okára és az érzeleket célzó terápiával segítsen feloldani azt. A holisztikus szemlélet alapján az ember egy tökéletes egységet alkot, ha oldjuk és gyógyítjuk a probléma és elváltozás kiváltó okát, gyógyulni fog a testi tünet, panasz is.

Kovács Réka
fitoterapeuta természetgyógyász
energiagyógyász

Mobil: 20/515-3769

E-mail: aranykori.lelekgyogyitas@gmail.com

Weboldal: https://fenymasszazs.webnode.hu

Facebook | Facebook csoportForrás:
• https://kinai-medicina.tienshoni.hu
• https://kinai-orvoslas.hu
• Energy Szakmai Alapképzés – képzési jegyzet, átdolgozott, bővített 2. kiadás 2019.