HÁT – HÁTFÁJÁS: A hát felső része (7 nyaki csigolya)

A hát felső része a szív területéhez és a szív energetikai központjához kapcsolódik. A hátfájdalmak a fogantatáshoz, az alapszükségletekhez és a létezéshez kapcsolódnak.

A nyaki csigolya a kommunikációt és az élettel szembeni nyitottságomat jelképezik. Ha naiv vagyok, ha úgy érzem, hogy kritizálni, bántani akarnak, vagy el akarnak ítélni, akkor ezen a területen jelentkezhet fájdalom. A C1-es, C2-es és C3-as nyaki csigolyát érinti az elváltozás, ha az intellektuális képességeimet értékelem alul, míg az életemben jelen lévő, vagy a környezetemben tapasztalt, és engem ért igazságtalanság érzése esetén inkább az alsó nyaki csigolyák veszélyeztetettek.

Minden csigolya kiegészítő információkkal szolgálhat a bajom, rosszullétem forrásáról:

C1 = Az első nyakcsigolya egy olyan „tartóoszlop”, amely a fejet tartja a helyén és egyensúlyban. Ha túl sokat aggódom, akkor a fejem elnehezül, és ez fejfájást okozhat. Ha túlságosan szűk látókörű vagyok, ha nem vagyok hajlandó egy helyzetet több szemszögből is megvizsgálni, ha merev a gondolkodásom, akkor a csigolyának működési zavarai lesznek, ami ez esetben a forgásra való képtelenségét jelenti. A félelmem, reményvesztettségem, negatív hozzáállásom, és az érzelmeim kifejezésének nehézsége az, ami megakadályozza az első nyakcsigolya szabad mozgását. Rossz állapota általában a fejet, az agyat és az idegrendszert érintőpanaszokkal jár együtt: migrén, amnézia, szédülés, depresszió stb.

C2 = A második nyaki csigolya az elsővel szorosan együttműködik. Olyan tengelyként funkcionál, amely lehetővé teszi a C1 számára a mozgást. A C2-es csigolya a legfontosabb érzékszervekhez köthető, úgy, mint a szem, orr, fül, száj (nyelv). Ezért kóros elváltozása ezeket a szerveket fogja érinteni. Ha mereven fogom fel az élet dolgait, ha nem akarom elengedni a régi, elavult gondolataimat, és nem eresztem be az újakat, ha állandóan a jövő miatt aggódom, akkor nagy esélyem van arra, hogy a második nyaki csigolyám is megmerevedik. Gyakran könny nélkül sírok, mivel elfojtom az érzelmeimet, és a bosszúságaim, csalódásaim, megbánásaim bennem maradnak.

Mivel a „kenőolaj” (a boldogság vagy a szomorúság könnyei) nincs jelen, a C1 és a C2 nem fog tudni olyan könnyen egymásba illeszkedni. Ennek irritáció, túlmelegedés lesz a következménye. Ez főként olyan esetekben jelenik meg, ha depressziós, túlérzékeny vagyok (például családi konfliktust élek meg).

C3 = A harmadik nyakcsigolya örökké magányos, helyzetéből adódóan senkire nem számíthat, és nem is működhet együtt más csigolyákkal. Ha a harmadik csigolyám nincs jó állapotban, akkor valószínűleg úgy érzem, hogy nekem is egyedül kell boldogulnom az életemben. Magamba zárkózom, befelé fordulok, kerülök mindenféle kommunikációt (ez verbális és szexuális kommunikációra egyaránt vonatkozik) a környezetemmel. „Mire jó az időmet vesztegetni ezzel? Sosem hallgatnak meg, és sosem értik meg a gondolataimat, a lelkem rezdüléseit.” Fellázadok, reményvesztetté válok, mély szomorúságot élek meg, mivel az elutasítás a lelkem mélyéig érint. Még szoronghatok is. Az idő vasfoga elvégzi a munkáját, legdédelgetettebb álmaim és vágyaim lassan-lassan elenyésznek. Ingerlékeny, keserű leszek.

A harmadik csigolya problémája az arcon is panaszokat okozhat (bőrön, csontokon és az idegeken, a fülekben és a fogakban).

C4, C5, C6 = A negyedik, ötödik és hatodik nyaki csigolya a pajzsporcnál található, és szoros kapcsolatban állnak vele. A pajzsporc nagy szerepet játszik a nyelvet, a hangképzést (hangszalagok) és minden, a kommunikációt érintő problémában. Akár én fejezem ki magamat, akár mások közölnek velem valamit, ez reagálásra készteti a C4, C5, és C6 csigolyákat. Lehetséges, hogy megsértődtem valamin, amit hallottam, és dühöt váltott ki belőlem. Ez a három csigolya még erősebben reagál akkor, ha nem adok hangot a véleményemnek, frusztrációimnak. Egyre nagyobb agresszivitást fogok érezni, amely elzárja a kommunikációs csatornát a 3 csigolya területén. Félrenyelem a velem megtörtént dolgokat. Hajlamos vagyok bizonyos eseményeken hosszú ideig rágódni. Gyakran jelennek meg olyan fájdalmak, amelyek a verbális kommunikációért felelős szerveimet érintik: száj, nyelv, hangszalagok, garat.

C7 = Az utolsó, hetedik nyaki csigolyával az erkölcsi tartásom, a hiedelmeim és a spirituális oldalam van kapcsolatban. Ha harmóniában élek a természet törvényeivel, ha hallgatok a testem és által küldött üzenetekre, csigolya a lehető legjobban fog működni. Ezzel ellentétben, ha dühöt érzek valami miatt, ha elzárkózom az engem körülvevő emberek véleményétől és látásmódjától, ha nem nyitott szellemmel kezelem mások világnézetét, akkor a C7-es csigolya erőteljesen reagál. A jelentkező probléma érintheti a kézfejemet, a könyökömet és a karomat mozgási nehézség formájában. A C7-es csigolya zavara a pajzsmirigyem működését is befolyásolhatja. Ha egy kimondott szó vagy gondolat miatt érzett lelkifurdalás, ez szintén a hetedik nyaki csigolyát betegíti meg.

Ha nagyon erős érzelmeket élek meg, ha csalódott vagyok, ha félek az elutasítástól, ha egy esetleges sérülés elől visszahúzódom a páncélomba, akkor is megbetegedhet a hetedik csigolyám.

A hát felső részét érintő fájdalmak elfojtott negatív érzelmekből erednek, amelyeket keresztként cipelek, és még csak észre sem veszem ezt. Nagy elvárásaim vannak másokkal szemben, azonban nehezen vagyok képes a valódi érzelmeim kifejezésére, ami dühöt vált ki belőlem. Félek attól, hogy nem szeretnek, vagy úgy érzem, nem támogatnak érzelmileg, és az a benyomásom, hogy mindenre nekem kell gondolnom, mindent nekem kell megtennem. Erősen ellenállok, azt gondolván, hogy képtelen vagyok magamat érzelmileg „támogatni” és az a meggyőződésem, hogy ha a környezetemtől több szeretetet és támogatást kapnék, akkor minden jobb lenne. Szülőként felelősnek érzem magam mások boldogságáért, és ez nagy feladat.

Folytatjuk…

A lelki okok fellelése és orvoslása mellett fontos a rendszeres testmozgás is, hogy testünket megfelelően karbantartsuk! Kezdjük a reggelt egy kis bemelegítő tornával, vagy menjünk el kocogni, kerékpározni, jógázzunk, ússzunk… Figyeljünk testünk jelzéseire, milyen mozgásformára vágyik éppen!

Szeretettel,

Murányi Tímea

Elérhetőségeimért kattints rám 🙂