HÁT – HÁTFÁJÁS – A derék

A deréktól a farkcsontig tartó területet sokszor tévesen a vesékkel kapcsolják össze, pedig ez a minket tartó vázrendszer része. Az itt jelentkező fájdalmak anyagi (munka, pénz, javak) és érzelmi bizonytalanságról tanúskodnak.

  • „Attól félek, hogy hiányt fogok szenvedni valamiben! Sosem fog sikerülni! Ezt sosem tudom majd megvalósítani!”– ilyen és ehhez hasonló mondatok fejezik ki legjobban a belül megélt érzelmeimet.
  • Annyira el vagyok foglalva az anyagi dologgal, hogy szomorúnak érzem magamat, mert egyfajta űrt érzek magamban, és ez fájdalommal tölt el.
  • Az is lehet, hogy saját magamat is az általam birtokolt anyagi javak függvényében értékelem.
  • A minőség és a mennyiség úgyszintén fontos szempontok számomra, az emberekkel való viszonyaimban és a javaimban is.
  • Hajlamos vagyok túl sok terhet a vállamra venni, és elfecsérelni az energiáimat.
  • Megpróbálok mindent megtenni annak érdekében, hogy szeressenek, és túlságosan érdekel, hogy a többiek mit gondolnak rólam.
  • Talán egy vagy több emberrel kapcsolatos aggodalmak nyomasztanak. Aggódom értük, és hajlamos vagyok mások problémáit magamra venni, hogy segítsek nekik.
  • Bizonyos élethelyzeteimmel szembeni tehetetlenségem keserűvé tesz, és nem vagyok hajlandó a behódolásra. Félek. A tehetetlenség érzése, amely lázadásba is átfordulhat, lumbágó kialakulásáig is vezethet.
  • Nem érzem, hogy az alapigényeimben és az érzelmi igényeimben támogatva lennék. Nehezen birkózom meg a változásokkal, a velem megtörténő új dolgokkal, a rutin, a berögzült, régi szokásaim biztosítják számomra a biztonságérzetet. Gyakran rugalmatlan, merev vagyok, azt szeretném, ha az én szájízem szerint támogatnának engem.

Ha egy ágyéki csigolyámnak porckorong-becsípődése van, akkor valószínűleg túl sokat vállalok azért, hogy másokkal megszerettessem magam. Mivel ez a betegség szükségszerűen pihenést igényel, kihasználom az alkalmat arra, hogy megvizsgáljam, mi történik az életemben.

Hajlamos vagyok másokat hibáztatni a saját problémáim miatt? Veszem a fáradtságot, hogy hangot adjak az igényeimnek?

Forrás: Samu, a „csontvázam” és Szentágothai-Réthelyi: Funkcionális anatómia I. (részlet )

Ehhez a területhez 5 ágyéki csigolya tartozik:

L1 = Az első ágyéki csigolya akkor betegszik meg, ha tehetetlennek érzem magam egy olyan dologgal vagy személlyel kapcsolatosan, ami nincs ínyemre, és amin úgy érzem, nem változtathatok, el kell tűrnöm. Ilyenkor tehetetlenné, élettelenné válok. Néha sok energiát fektetek bele kis dolgokba, túlságos felnagyítom őket. Bizonyos élethelyzetekkel szemben bizonytalanságérzést is megélhetek, amely azonban sokszor nem reális. Mindent irányítani akarok, de ez lehetetlen. Szeretnék bizonyos dolgokat megtenni, ám úgy érzem, nem engedhetem meg ezeket magamnak. Ez frusztrálttá, agresszívvé és dühössé tesz engem. Ha nem szabadulok meg ezektől az érzésektől, akkor azok megkeményíthetik a szívemet, és megkeseríthetik az életemet.

A rossz állapotú első ágyéki csigolya emésztési problémákat (belek és vastagbél) vagy kiválasztási bajokat (szorulás, vérhas, stb.) jelezhet.

L2 = A második ágyéki csigolya állapota nagyban függ a rugalmasságomtól. A nagyfokú félénkség eredményeként kialakult magány és keserűség szintén olyan faktorok, amelyek nem kedveznek az L2- nek. A saját érzéseim foglya vagyok: nem tudom, hogyan éljem meg, és hogyan fejezzem ki azokat, amelyek intenzívek és kirobbanóak is lehetnek.

Védekezésből álarcot viselek, hogy ne láthassák, mi történik bennem. A rossz közérzetem olyannyira elviselhetetlenné válhat, hogy itallal, droggal, munkával akarom elterelni a figyelmemet. Hajlamos vagyok mindent sötéten látni, depresszióba süllyedni, amely egy kicsit még „tetszik” is nekem, mivel így az áldozat szerepében tetszeleghetek, és nem kell cselekednem vagy a dolgaimon változtatnom.

Ugyanúgy, mint az első ágyéki csigolyát, a másodikat is a szomorúság és a tehetetlenség érzése betegítheti meg.

Keserű vagyok. Kivehetném részemet az élet örömeiből, de nem engedem meg magamnak, vagy a kötelességeimre hivatkozva, vagy azért, hogy jó példát mutassak.

Megjegyzendő, hogy egy rossz állapotban levő második csigolya altesti, vakbél- vagy lábszárproblémákkal is együtt járhat.

L3 = Ez a csigolya főként akkor érintett, ha feszült és viharos családi helyzeteket élek meg. Nem mondok ki, vagy nem teszek meg dolgokat azért, hogy másokat ne bántsak meg. Ám ezzel saját magamnak ártok. „Jó kislánynak” vagy „jó fiúnak” mutatom magam, de ez frusztrálttá tesz, főleg, ha a saját vágyaimat emiatt félre kell tennem.

Ez a csigolya akkor is megfájdulhat, ha nem mutatom ki az érzéseimet mások felé, mert túlérzékenységem miatt félek attól, hogy milyen reakciót váltok ki. Így „lebénulok”, tehetetlenné válok az érzelmeimben, a testemben, a gondolataimban, ami megakadályozza a kreativitásom kibontakozását. Főleg a kommunikációt és a szexualitást érinti ez a probléma: merevvé és frigiddé válok.

A rossz állapotú harmadik ágyéki csigolya a nemi szervek, a nőknél a méh, a vese vagy a térdek problémáit hozhatja elő.

L4 = A negyedik ágyéki csigolya gyakran azért betegszik meg, mert nehezen birkózom meg a mindennapok valóságával. Lehet, hogy egy képzeletbeli világba menekülök, ami passzivitásba sodor. Nemtörődömség lesz úrrá rajtam. „Miért kellene dühösnek lennem?” Ahelyett, hogy én alakítanám az eseményeket, inkább elszenvedem azokat, amely keserű szájízt hagy maga után. Ugyanúgy, mint a negyedik ágyéki csigolyának, néha nekem is szükségem lenne arra, hogy megvédjem magam azzal, hogy kicsit „bezárulok”.

Könnyen elvonják a figyelmemet, befolyásolnak az engem körülvevő dolgok, például az, amit mások mondanak rólam. Az ítélőképességem olykor utat téveszt, mert az elmém merev, és megakadályozza, hogy teljes rálátásom legyen a dolgokra.

Irányítani szeretném a dolgokat ahelyett, hogy a belső hangomra figyelnék.

Megjegyzendő, hogy a rossz állapotban lévő negyedik ágyéki csigolya ülőideg-, és a férfiaknál prosztatafájdalmakkal járhat.

L5 = Mi történik éppen most az életemben? Vajon megvetést vagy közömbösséget érzek egy helyzettel vagy személlyel kapcsolatban? Talán féltékenységet, elégedetlenséget, frusztrációt érzek, pedig sok mindenem van, az élet elkényeztet engem, de ezt nehezemre esik elismerni. Az életem kéjjel, s örömökkel teli (minden szinten), és meg kell tanulnom értékelni mindazt, amim van, ápolni személyes kapcsolataimat.

Főleg érzelmi téren vannak nehézségeim, nehezemre esik önmagam lenni, vagy jól érezni magamat, mivel mélyen nagyon nagy bizonytalanságot élek meg. Hajlamos vagyok a depresszióra vagy arra, hogy a páromat állandóan cserélgessem anélkül, hogy tudnám, valójában miért is teszem ezt. Figyelmemet mindig csak a jelentéktelen részletekre irányítom, ami megakadályoz az előrehaladásban és abban, hogy új dolgokba kezdjek bele. Keserűség árnyékolja be az életemet, ezért nem élvezem az életet.

Az ötödik ágyéki csigolya rossz állapota a térdektől a lábujjakig terjedő területen fájdalmakat is okozhat.

A derék a mozgást biztosító vázrendszer része. Ha nehezen illeszkedek be a társadalomba, a társadalmi keretekbe, frusztrációt vagy ellenérzéseket élhetek meg. Nem akarok szembenézni bizonyos személyekkel vagy élethelyzetekkel. A környezetemben kialakított személyes kapcsolatok megszenvedik ezt. Nehezen fogadom el az idő múlását. Egyszer megöregszem, és lassan meg kell barátkoznom a halandóság gondolatával.

Végül, a derék igen szorosan kapcsolódik a szexualitáshoz. Ha a szexualitással szemben konfliktust élek meg, ha elfojtom szexuális energiáimat, derékfájdalom léphet fel.

A 4 keresztcsonti csigolya és az 5 farkcsonti csigolya tartozik ehhez a területhez.

Ha a keresztcsonti csigolyáimmal van probléma, akkor úgy érzem, nincs támaszom, pedig nagy szükségem van rá. Az élet folyamatosan próbára tesz engem, hogy kiderüljön, mennyire vagyok tisztességes.

Az alsó csigolyák a következők:

Sl, S2, S3 = Mivel ez a három keresztcsonti csigolya össze van forrva, egységet alkot, ezért együtt tárgyaljuk őket.

A bizonyos helyzetekkel vagy emberekkel kapcsolatos szűklátókörűségemre, a mások véleményének meghallását elutasító zárt elmémre reagálnak. Az irányítást a kezemben akarom tartani, hogy erősnek érezhessem magamat, ha elveszítem biztonságérzetemet, akkor tajtékzom, tele vagyok keserűséggel és frusztrációkkal. Ezek az érzések gyakran az érzelmi kapcsolataimból fakadnak, amelyek nem mindig alakulnak úgy, ahogy én azt kívánnám. A verbális és szexuális kommunikációm, ha egyáltalán beszélhetünk ilyenről, úgyszólván hiányos. Állandóan megkérdőjelezek mindent. Az a benyomásom, hogy az árral szemben kell úsznom, és „zsákutcában” érzem magam.

S4, S5 = Minden vágyunk forrása a negyedik és ötödik keresztcsonti csigolyában található. Ha szánok időt a pihenésre és olyan dolgokra, amelyeket szeretek, akkor a negyedik és ötödik keresztcsonti csigolya jól fog működni. Mindemellett, ha bűntudatom van, mert magamat lustának látom, és a viselkedésemet nem ítélem helyénvalónak, a negyedik és ötödik csigolyám erőteljesen fog reagálni.

Jogom van ahhoz, hogy néha olyan dolgokat tegyek, amelyek nekem jók, hogy néha „megszökjek” a taposómalomból, de arra vigyáznom kell, nehogy állandó menekülési formává váljon a felelősség elől. Ekkor a lustaság nagy fékezőerő lesz: hiszen passzív állapotban tart, amely megakadályozza, hogy előre haladjak! így szélsőséges esetekben a probléma a lábakat is érinteni fogja. A törött vagy repedt keresztcsontot csakis a mozdulatlanság és az idő gyógyíthatja meg.

A keresztcsontot a második energiaközponthoz kapcsolhatjuk, amely az első ágyéki csigolya vonalában található. Ha ennek az energiaközpontnak felborul az egyensúlya, akkor azt a következők jelzik: nemi szervek (terméketlenség, frigiditás, herpesz), vese (ciszta, vesekő), emésztés, kiválasztás (inkontinencia, hasmenés, székrekedés, vastagbélgyulladás). A gerinc deformációi (például szkoliózis) is erről a területről indulnak ki, és hátfájást okoznak.

A második csakra vagy energiaközpont a környezetemmel való kapcsolatomat irányítja, zavara a keresztcsontomat betegítheti meg. Jelei: stressz, szorongás, depresszív hajlam.

Ami a farkcsontot illeti, ez az első csakrához vagy energiaközponthoz tartozik, amely a túlélés központja. Ez az alapszükségleteim kielégítéséért felelős: szexualitás, táplálék, védelem, lakhely, szeretet. A farkcsont 5 összeforrt farkcsonti csigolyából áll. A másoktól való függésemet szimbolizálja. Ha fájdalmat érzek a farkcsontomban, nagy valószínűséggel a testem azt akarja üzenni számomra, hogy egy kicsit meg kell állnom, mert az alapszükségleteimmel kapcsolatos bizonytalanságérzés manifesztálódik ilyenkor.

A táplálékot szélesebb értelemben értjük: a fizikai mellett az érzelmi és szexuális táplálékról is szó van. Minden embernek szüksége van szeretetre. Arra is szüksége van, hogy a partnerével szexuális életet éljen. Ezt a szükségletet azonban nagyon gyakran elnyomják, morális vagy vallási okokból, ami elégedetlenséghez vezethet. Ilyenkor tehetetlennek érezhetem magam, és düh forrong bennem.

Minden olyan helyzetet kerülök, amelyre érzékenyen reagálhatok, és ami bűntudatot ébreszthet bennem. A gőgösségemet – ami gyakran félelmet takar – félre kell tennem.

Mivel a farkcsont az első csakrához tartozik, a központnak egyensúlyzavara a következő fizikai problémákhoz vezethet: végbélnyílást és végbél (aranyér, irritáció, viszketés), vese (vizelési problémák, inkontinencia), prosztataproblémák, nagymértékű testsúlyvesztést vagy testsúlygyarapodás (kóros kövérség, anorexia), a lábakat, kezeket, és a lábszárakat érintő rossz vérkeringés (visszérgyulladást). Az energiaközpontot újra egyensúlyba kell hoznom.

Folytatjuk…

Szeretettel,

Murányi Tímea

Elérhetőségeimért kattints rám 🙂

Forrás: Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona