Menstruáció (menstruációs fájdalmak)

A menstruáció során a hüvelyen keresztül távozik a szervezetből a méh leváló nyálkahártyája, és az abból származó vér. Ez a jelenség a pubertáskortól a klimaxig periodikusan ismétlődik azoknál a nőknél, akik nem várnak éppen gyermeket.

A menstruációs fájdalmak bűntudathoz és dühhöz köthetők. Ezeknek az érzéseknek a forrása egy olyan megélt tapasztalatban keresendő, amelyben szexuálisan kihasználtak, valószínűleg még a pubertáskor előtt.

Esetleg ha az a benyomásom, hogy a szüleim csalódottak amiatt, mert lánynak születtem, mindent megteszek azért, hogy fiúnak tűnjek, annak érdekében, hogy a szüleim szeressenek. Tudat alatt késleltetni, vagy teljesen meg is tudom állítani a menstruációmat.

Elutasítom a nőiességemet, és lehet, hogy a szexualitást is, azt gondolván, hogy ez egy mocskos dolog vagy bűn.

Lehet, hogy tudat alatt csalódott vagyok, hogy nem lettem terhes. Az afelett érzett csalódás, hogy nem lettem várandós, az emberi faj kollektív memóriájából származik, mivel a faj fenntartását biztosító szaporodásért létezem. Így a vérveszteség, amely metafizikai szempontból az öröm elvesztését jelenti, azt jelzi, hogy tudat alatt bizonyos mértékű szomorúságot érzek amiatt, hogy nem lettem terhes, amely a faj fenntartásához szükséges genetikai beprogramozáshoz köthető.

Ha a vérveszteség mennyisége átlépi a „normális kereteket”, azaz csökken, teljesen megszűnik, vagy növekszik a mennyisége, akkor meg kell vizsgálnom, hogy a fentebb említett aspektusok közül egyik-másik nem érint-e engem, mert ez magyarázatot adna az elváltozásra.

Minél inkább elfogadom -, hogy ez csak a testem válasza egy beprogramozott, kódolt dologra, annál inkább harmonikus lesz ez a pár nap is. Tartozom magamnak annyival, hogy nőként harmóniában éljek a ciklusok szerint működő testemmel.

MENSTRUÁCIÓ – ELMARADÁSA

A menstruáció elmaradása azt jelenti, hogy a nőnél a havi vérzés szünetel, vagy végleg megszűnik. A még termékeny korban levő nőknél fellépő menstruáció kimaradás a nőiség elutasításához, a női lét hátrányaihoz vagy a szexuális partner szavaiból, cselekedeteiből származó bűntudathoz kapcsolódik, esetleg egy bizonyos havi vérzés alkalmával megélt érzésekhez köthető.

A nő félelmet, kellemetlenséget vagy bűntudatot él meg. Azért, hogy ezt orvosolja, mentálisan átprogramozza magát és megszünteti a menstruációját, visszautasítva az életet, elhatározva, hogy abbahagyja a nemzést.

Talán azt utasítom el, hogy ugyanazt éljem meg, amit az anyám az apámmal való kapcsolatában, és tudat alatt visszautasítom, hogy „szaporodást elősegítő eszközzé” váljak a jelen kapcsolatomban, mivel ez engem arra a fájdalomra emlékeztet, amit a szerelmi kapcsolatában szomorú anyám láttán éreztem.

Elutasítom ezt a tapasztalatot. A nőnek nagyon is érdeke, hogy a szívével is elfogadja a partnerét és bízzon benne, főleg ha a férfi nagyon nyitott a szeretett nő felé.

MENSTRUÁCIÓ – ERŐS, SZABÁLYTALAN (lásd még: FIBRÓMA)

Az erős, szabálytalan menstruáció a menstruációs folyadék mennyiségének megnövekedését, és a menstruáció időtartamának meghosszabbodását jelenti, amely talán egy, a méhben található rostdaganat (fibróma) következménye. Ez a gyermeknemzés nem elfogadásával – kapcsolatos, vagy az esetleges meddőségem miatt érzett szomorúsághoz kötődik, esetleg azért alakul ki, mert valamilyen módon védekezek a gyermekáldás ellen, és ez tudat alatt szomorúsággal tölt el.

MENSTRUÁCIÓ – PREMENSTRUÁCIÓS SZINDRÓMA

A premenstruációs szindrómát az éppen soron következő menstruációt megelőző napokban észlelhetjük. Idegességgel, hát-, fej- és hasfájással járhat. Ezek a tünetek hormonális egyensúlyunk felborulásának következményei. Elutasítás és bűntudat kezd felszínre törni bennünk.

A menstruációs periódus a nőt arra emlékezteti, hogy egy férfiak által uralt világban él. Ez azt jelenti, hogy a premenstruációs szindróma olyan helyzeteket teremt számomra, amelyekben el kell gondolkodnom a saját nőiségemen és az ahhoz fűződő viszonyomon, főleg ha szakmai karriert is be akarok futni. Lehetséges, hogy össze vagyok zavarodva, és hagyom, hogy a társadalom által kialakított sztereotípiák befolyásoljanak.

Szeretem és elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok, és hagyom, hogy fejlődjek.

ENDOMETRIÓZIS

Az endometrium a méh felszínét borító szövet. A méhnyálkahártya minden hónapban a menstruációs ciklus során felépül és leválik. Akkor beszélünk endometriózisról, ha az endometriumhoz hasonló szövet található a szervezet más területein, a méh üregén kívül.

A megbetegedés nem rosszindulatú, rákos megbetegedés, hanem egészséges szövetnek nem szokványos helyen való előfordulását jelenti. Az anyaság tudat alatti elutasításához köthető. Félelmeim vannak, hogy egy gyerek majd mindent megváltoztat az életemben? Kételkedem abban, hogy jó anya leszek? Vagy nem vagyok képes elfogadni a világot, amelyben élek? És akkor, miért szülnék gyereket erre a világra?

De nem szabad elfelejtenem, hogy születésem előtt én magam választottam azt, hogy erre a világra szeretnék születni. Tudatosítom az összefüggést a félelmeim, a kétségeim, bizonytalanságom, és az általam megélt helyzet között, és elfogadom, hogy nyíltan ki kell fejeznem mindazt, amit belül érzek.

Szeretettel,

Murányi Tímea

Elérhetőségeimért kattints rám 🙂

Forrás: Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona