GYULLADÁS (lásd még: FÜGGELÉK III.)

Azoknak a válaszreakcióknak az összessége, amelyekkel a szervezet szövetei válaszolnak a kórokozók támadásaira, valamint a kémiai anyagok, a besugárzások vagy esetleg valamilyen autoimmun betegség hatásaira. A gyulladásos folyamat szinte az összes ismert betegségben jelen van. Legtöbbször forró, vörös és fájdalmas helyi duzzanat képében jelenik meg, heveny vérbőség kíséretében.

  • A belső, lelki „gyulladás” testi kifejeződése. Valaki vagy valami haragra gerjesztett.
  • Mi az, ami így felbőszít, amelytől így forrongok, és amely végső soron bűntudattal tölt el, hacsak nem a bűntudat maga az, amely létrehozta ezt a gyulladásos állapotot.
  • Fontos megvizsgálni, hogy melyik testrészemet érinti az elváltozás, hogy a gyulladás okáról kiegészítő információkat szerezhessek.
  • Fontos végiggondolni: nem éltem meg, vagy nem fojtottam el szexuális természetű problémát, traumát az elmúlt időszakban? Talán olyan veszteséget éltem meg, amelyet máig nem tudok elfogadni, ami meglehetősen feldühít.

IMMUNRENDSZER

A szervezetnek azt a tulajdonságát, hogy képes ellenállni a fertőzéseknek és egyes öröklődő betegségeknek, immunitásnak nevezzük. Immunrendszerünk véd a fertőzésekkel szemben, megóv attól, hogy a vírusok, baktériumok, gombák, élősködők elárasszanak bennünket.

A rendszer teljes és hiánytalan működése nélkül halál fenyeget.

Az immunrendszer közvetlen kapcsolatban áll az érzelmi állapotaimmal, például az életem egy mély fájdalma drámai mértékben lecsökkentheti erejét. Az immunrendszer az érzéseimre és az összes gondolatomra reagál, legyenek azok akár negatívak, akár pozitívak. így minden düh, keserűség, gyűlölet és ellenérzés hajlamos lesz az immunrendszerem legyengítésére.

A csecsemőmirigy (a csontvelőben képződő limfociták – nyiroksejtek – egy része itt szaporodik, és itt érik T-limfocitává, amely a védekezésért felelős) a szívcsakrához (energiaközpont) tartozik. Tehát amikor az immunrendszerem sérül, akkor az azt jelzi, hogy a szeretetigényem is igen nagy. Az agyam is nagyon szorosan kapcsolódik az immunrendszeremhez, és bizonyos agyi állapotok nagy hatással lehetnek az immunrendszerem működésére.

FERTŐZÉSEK (általában) (lásd még: FÜGGELÉK III., FÁJDALOM. GYULLADÁS, IMMUNRENDSZER, LÁZ)

A fertőzés egy kórokozó helyi vagy általános elszaporodását jelenti a szervezetben. Lehet bakteriális vagy vírusos eredetű, okozhatja gomba, valamely élősködő. Az immunrendszer nem képes a betolakodó leküzdésére.

Olyan helyzettel vagy emberrel kapcsolatos, gyakran belső konfliktushoz kapcsolható, amelyet senkinek nem mondtam el.

Mivel ez a helyzet nem oldódott meg, ezért fertőzés formájában jut kifejeződésre. Az a tény, hogy irritációt élek meg, vagy valami zavar az életemben, legyöngíti az immunrendszeremet, amely nem tud többé ellenállni a támadásoknak.

  • Fel kell tennem magamnak a kérdést: Mi az, ami engem ilyen mélyen érint, vagy ennyire irritál?
  • Az is lehet, hogy érzelmi zűrzavart, traumát, vagy családi krízist élek meg, munkahelyi problémáim vannak, túlságosan stresszes az életem.

El kell fogadnom a jelenlegi változásokat, félretéve a dühöt, amely bennem él. A düh jelentősége még nagyobb, ha a fertőzést fájdalom vagy láz kíséri. Fontos megvizsgálni, hogy a testemnek melyik részét érinti a fertőzés. Ha például a nemi szerveket, akkor bosszantó konfliktushelyzetem a szexualitásommal kapcsolatos, vagy azzal, ahogyan én a saját nemiségemhez viszonyulok.

A fertőzés addig lesz jelen, amíg nem oldom meg a helyzetet.

Fertőzés gyakran az immunrendszer legyengülése következtében alakulhat ki, ami azt jelzi, hogy a probléma önmagam szeretetével kapcsolatos.

FÁJDALOM

Minden fájdalom az érzelmi vagy a mentális egyensúly felbomlására utal, és erős bűntudatot jelez. Egy belső szorongás kifejeződése.

Bűnösnek érezem magam, mert valamit tettem vagy mondtam, esetleg „egészségtelen”, „negatív” gondolatokat tápláltam, és tudat alatt azzal ostorozom magamat, hogy változó intenzitású fájdalmat érzek.

  • A következő kérdéseket kell feltennem magamnak: Valóban bűnös vagyok? Ha igen, miben?

A megélt fájdalom csak a valódi okot akarja elfedni: a bűntudatot.

A gondolataim nagy hatalommal bírnak, és nyitottnak kell maradnom, hogy a bűntudat eredetét felismerjem. Nem szabad elnyomnom, szembe kell néznem vele, előbb vagy utóbb fel kell dolgoznom.

A csontok fájdalma arról árulkodik, hogy az adott dolog egészen mélyen érint engem. Ha izomfájdalmat érzek, akkor inkább mentális eredetű fájdalomról van szó. A fájdalomtól egy szempillantás alatt „kapcsolok”, így arra kényszerít engem, hogy érezzem, mi történik a testemben.

Bizonyos értelemben a fájdalom pozitív, mert lehetővé teszi számomra, hogy kapcsolatba lépjek önmagammal és tudatossá váljak. A krónikus fájdalom egészen egyszerűen csak azt jelzi, hogy a fájdalom első megjelenése óta nem néztem szembe a valódi okkal. Minél többet késlekedek azzal, hogy tudatosítsam eredetét, annál gyakrabban tér vissza a fájdalom, végül pedig krónikussá válik. A fájdalom helye a fájdalom valódi okáról nyújt számomra többletinformációkat.

LÁZ (általában)

Amikor a testem hőmérséklete 37 *C fölé emelkedik, akkor lázról beszélünk.

A láz engem égető érzelmekről árulkodik. Ezek az érzelmek magam vagy mások ellen fordított, vagy egy eseménnyel kapcsolatosan érzett dühvé változnak, amely szétárad egész testemben.

  • Miért kell ebbe a szélsőséges állapotba kerülnöm?
  • Ez részemről egyfajta kompenzációs kísérlet arra, hogy pihenhessek, hogy több szeretetet és figyelmet kapjak?
  • Vagy azért van erre a kis megállásra szükségem, hogy alkalmazkodhassak a számomra túl gyorsan változó valósághoz?

Általában egy hirtelen megjelenő heves, égető érzelemről van szó. Az is lehetséges, hogy nehezen boldogulok az életemmel és az intenzív düh, felháborodás vagy csalódás, aggodalom érzése bennem láz formájában jelenik meg.

Ha gyermekről van szó, akkor a hirtelen láz belső konfliktust, dühöt vagy elfojtott sérelmet, sérülést takar. Gyermekként nem vagyok képes mentálisan feldolgozni az érzelmeimet, ezért testi szinten élem meg, fejezem ki azokat.

LÁZ – LÁZKIÜTÉS

A lázkiütések megjelenése közvetlen kapcsolatban van a felismeréseimmel. Sok kérdést teszek fel magamnak, magammal, és általában az élettel kapcsolatosan.

Konfliktus húzódik a saját identitásom és a többiekkel való kapcsolatom között.

Az egyetlen megoldás, amit a testem ennek az érzelmi konfliktusnak a kifejezésére és attól való megszabadulására talált, az ezeknek a láz okozta kiütéseknek a megjelenése.

Mi az, ami megakadályoz abban, hogy önmagam lehessek? A visszautasítástól való félelem! Amikor ez bekövetkezik, meg kell találnom az okát annak, hogy miért nem vagyok összhangban saját magammal.

Szeretettel,

Murányi Tímea

Elérhetőségeimért kattints rám 🙂

Forrás: Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona

Thorwald Dethlefsen, Rüdiger Dahlke: Út a teljességhez (A betegség jelentése és jelentősége)