De mit is jelent megújulni, megtisztulni?
És egyáltalán mi a legjobb módja annak, hogy végig tudd magad kísérni egy ilyen folyamaton?


Mióta a csodálatos Földünkön ember él, együtt mozgott, változott és tisztult a természettel és annak minden csodájával. Ez egy gyönyörű körforgása létünknek, együtt rezegni a körülöttünk élő mindenséggel.


A tavasz szerintem mindannyiunknak ugyan azt jelenti, hogy felébred és megújul a természet. Ledobja 3 hónapig tartó alvóruháját, majd szépen lassan a kipattanó rügyekkel és virágbimbókkal felöltöztetve egy újjászületett gyönyörűséges tündérmesét tár elénk.

Valahol ez történik velünk is tavasszal, amikor az újévi fogadalmakat megtettük és neki indulunk hatalmas tervekkel és reményekkel egy új időszaknak. Az ősi magyar hagyományok szerint a márciusi napfordulóval kezdődik valójában az új év.


Majd érkezik a nyár, beérik minden és mi együtt élvezzük a melegét és minden kincsét. Testünkben, lelkünkben könnyeden és légiesen élvezzük a napot, szelet esőt és mindent, amit a nyár hoz nekünk.
Nyár végén learatjuk a babérokat és a termését az addigi évnek, majd készülünk egy újabb pihentető időszakra. Megtisztálkodunk az őszben, az újabb pihenő időszakhoz készülünk és elkezdünk raktározni, hiszen a tél megterhelő lesz számunkra megint és ehhez is szükség van egy tisztításra.


Sokan nem szeretik a telet, mert nem süt olyan erősen a Nap, mert latyakos és hideg az idő és beszűkül a mozgástér. Pedig szerintem pont erről kell, hogy szóljon akkor az életünk, hogy megpihenünk. Én ezt úgy hívom csak hogy a ,,barnamedve,, üzemmód.


Testünk megpihen és jóesetben a raktárakból merít energiát. Mondjuk a mai kor emberének nagyon nincs szüksége spórolni az ínséges időszakra, éppen ezért gondolom azt, hogy szépen lassan elég messze sodródunk attól az alapvető működésünktől, hogy a természettel együtt mozogva egy csodálatos körforgásban éljük az életünket. De ezen bármikor változtathatunk.

Lehet tél vagy nyár, kinyitjuk a hűtőnket és az tele van élelemmel. Nem szorulunk a nélkülözésre és éhezésre. Bárhol és bármikor ehetsz mert annyi gyorsétkezde és étterem található már, hogy esélyed nincs arra, hogy éhen maradj.


Arról nem is beszélve, hogy már ki sem kell mozdulnod az ágyból, mert mindent házhoz visznek neked, ha kéred.
Ez valahol nagyon szuper dolog mert ugye, amiből a mai kor emberének a legkevesebb van, az az idő. Vagyis lehetne bőven időnk mindenre, ha azt választanánk, de ez a tudatos életnek egy olyan szintje, amire majd egy másik alkalommal térnék ki bővebben.


Amikor először hallottam a ,,tavaszi nagytakarításról,,

akkor nagyon ijesztőnek tűnt és nekem mint igazi Bika nőnek, nem is nagyon tetszett, hogy a testemnek ne adjam meg amire szüksége lehet. Vagyis amit addig gondoltam, hogy szüksége van rá. Pedig mennyi mindent csak tárolunk és raktározunk, amikhez évről évre még csak pakolunk egy keveset, aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy borul ki minden a szekrényből mert túlságosan sok lett a lom.


De hogyan tegyünk rendet?


Ahhoz, hogy hatékonyan tudj takarítani, ismerned kell a házad. Vagyis a tested, amely otthont ad neked. Ehhez szükség van némi önismeretre, mert a szellemi, lelki és fizikai határaidat ismerned kell hozzá.

Ezer és egy praktika és csodaszer létezik, amiket érdemes először körbe járni, mert ami a szomszéd Piroskának jó volt, az nem biztos, hogy neked is jó lesz. Lehet, hogy Piroska egy aktív, állandó mozgásban lévő, folyton ezer fokon égő és minden energiát felhasználó 20-as éveiben járó hölgy, aki mind testben és lélekben is mint a forgószél pörög egész nap. Te pedig lehet, hogy egy 40-es, nyugodtabb, kevésbé aktív, raktározásra hajlamos, alacsonyabb fokozaton működő lengedező szellő vagy.


Hogyan is működhetne mindkettőtöknek ugyan az jól?


Amennyiben nincs valamilyen krónikus betegséged, ami szükségessé tenné a nagyobb körültekintést, nem szükséges, hogy egy általános tisztító kúra előtt, azonnal rohanj és vetess le egy teljes labort és menj el mindenféle kivizsgálásra. Egyébként évente egyszer, ha nincs semmi egyéb problémád, csak a tisztánlátás kedvéért érdemes egy alap labort megnézetni. Amennyiben vannak alapbetegségeid, akkor meg főleg, mielőtt bármibe is belekezdenél.


Természetesen, ha van egy erre nyitott és rugalmas orvos a környezetedben tőle is segítséget kérhetsz, de ma már léteznek olyan segítő hivatású szakemberek, akik végig tudnak kísérni ezeken a tisztító kúrákon és a legtöbbjüket a végzettségük feljogosítja arra, hogy akár orvosokkal is együtt dolgozzanak.

Ilyen például a Reflexológia is, amelyet nem végezhetnék, ha az ÁEEK (Állami Egészségügyi Ellátó Központ) nem ismerte volna el, hogy megszereztem azt a tudást ami ehhez a segítő hivatáshoz szükséges.


Tehát természetgyógyászok, dietetikusok, mozgás és masszázsterapeuták, életmódtanácsadók… mind azért dolgoznak, hogy téged segíteni tudjanak azokban a folyamatokban, amiről eldöntötted, hogy végig csinálod.


Arra, hogyan csináld, írhatnék ezer praktikát

de mivel nem ismerlek, nem tudom milyen lelki és fizikai adottságokkal rendelkezel, így nem foglak csodatea keverékek receptjével elbűvölni, vagy valamilyen szuper kapszulára rábeszélni mert lehet, hogy csak bajt okoznánk vele, de a legjobb esetben is nem használna semmit.

Arról viszont tudok írni, hogy miket és miért fontos tisztítanunk ilyenkor tavasszal.
Fizikai szinten a testünket: vastagbél, máj, epe, vese, nyirokrendszer tehermentesítése, teákkal, étrendkiegészítő készítményekkel, mozgással, masszázzsal, akupunktúrával, akupresszúrával, reflex zónák kezelésével.


A megfelelő folyadékbevitel, ami lehetőleg tiszta víz formájában kerüljön a szervezetbe. Ez mindenkinek alapvetően más-más mennyiségben, de minimum 2 liter kell hogy legyen egy nap. Van, akinek megy a napi 4 liter is. Én két hétig bírtam ezzel a mennyiséggel. Nekem az sok. Tehát ezt jó kitapasztalni, szerintem mindenkinek. De a napi 2 liter az alap kell hogy legyen.

Nem ajánlok sok módszert és étrendkiegészítőt egyszerre alkalmazni. Én volt, hogy megpróbáltam és tapasztalatból mondom, hogy te inkább ne tedd! Inkább kérj tanácsot mielőtt belevágsz bármibe.


A lelkedet és szellemedet is érdemes tisztítani és tanítani.

Önismereti eszközöket garmadával találunk már és rendelkezésünkre állnak bárhova is kattintunk az online térben. De ebben is érdemes körültekintőnek lennünk és megtalálni a számunkra szimpatikus és szakmailag elismert segítőket.


Csodás módszerek állnak rendelkezésünkre ezen a téren is: Reiki, Access Bars és testkezelések, Kineziológia, Prana kezelések, Théta healing, coaching, pszichológusok, pszichoterapeuták…


Én mindig előnyben részesítettem a személyes találkozókat egy segítővel. Nekem fontos hogy lásson, érezzen és kapcsolódni tudjon velem a fizikai térben és számomra személyesebb is ez a formája egy ülésnek, vagy terápiás alkalomnak. De ma már természetesen videóhívás formájában is megoldható mindez.

A lényeg, hogy akarj tenni valamit azért, hogy a helyzeted változzon.

  • Az már egy jó dolog, ha felismerted, hogy amiben vagy az már nem komfortos számodra. Akár a tested akár a lelked jelzései súgják neked.
    • A második és hatalmas dicsérettel járó lépés, hogy segítséget tudsz kérni ahhoz, hogy ez a folyamat elinduljon egy másik irányba.
      • A harmadik fontos pont, hogy ha már elindultál ne add fel! Mert az amiért kitartasz és küzdeni fogsz, azt te magad vagy.

És egyet megtanultam az elmúlt nem is olyan könnyű 43 évben. Tanulni jöttünk ide és fejlődni, ami lehet, hogy olykor nagyon is nehéz, de megéri, mert a lelkedben békével és hálával csak akkor tudsz majd innen elmenni, ha azokat amiket bevállaltál, maradéktalanul elvégezted.

Azt pedig senki nem mondta, hogy egyszerű lesz, csak azt, hogy érdemes.


A következő alkalommal szeretném kicsit a méregtelenítési és tisztítási folyamatokat a szervezet fiziológiai működésének nézőpontjából is részletezni.


A tavasz a megújulás, az újjászületés időszaka. Vágjunk hát bele együtt!

Csodákkal és ragyogással teli napokat kívánok nektek!