Írta: Bihari Erika természetgyógyász

Emlékszel mit írtam az előző részben a telepakolt szekrényről?
Gyerünk ne várjuk meg, míg kiborul minden belőle, inkább pakoljuk ki mi azt a sok lomot!Lom pedig bizony van bőven mindenkinek. Persze tisztelet a kivételeknek, mert vannak, akik nagyon oda figyelnek arra, hogy mit vesznek magukhoz élelem gyanánt, de még nekik sem sikerül teljes mértékben kizárni a méreganyagokat. Én szeretek enni, szeretem a finom ételeket és azok sajnos nem mindig a legegészségesebbek. Viszont megtanultam figyelni a testemre és nem várok addig amíg borul a szekrény.


Ebben a részben, kicsit részletesebben nézzük meg, hogy mi is a

fiziológiai hatása egy tisztítási folyamatnak.


Írtam korábban, hogy a vastagbél, máj, epe, vese, nyirokrendszer, ezek mind fontos szerepet játszanak a mindennapi életünk méregtelenítési folyamataiban.

A legnagyobb nyirokterületünk a vastagbél, ahol sok vizet tárol a testünk és a pangó víz, na meg a kanyargós bélfodrok melegágyai tudnak lenni a méreganyagoknak, amelyek sajnos hosszú távon különböző gyulladásos folyamatokat is el tudnak indítani.


A vastagbél gyulladás ma már sajnos nagyon gyakori jelenség, amit, ha időben észreveszünk, azért lehet gyógyítani. Ezt nagyrészt a rengeteg feldolgozott élelmiszer, tartósítószerek, ízfokozók és a sok finomított cukrozott étel fogyasztása is tudja okozni.
Sajnos a kórossá vált folyamatok következtében a bél felszínén lévő nyálkaréteg megváltozhat, és sok baktérium egyszerűen elpusztul.

És ha tisztítunk akkor utána tölteni is kell. Például egy nagyobb béltisztításnál ügyelni kell arra is, ha sokat kell üríteni, akkor bizony a bélflórád is kárát látja, így a jótékony bélbacikat mindenképp érdemes pótolni. Vitamin és ásványi anyag pótlás szintén szükséges.
Ezért is nagyon fontos, hogy mindig figyeljünk oda a bélflóra egyensúlyára, mert biztos hallottátok már ezt a mondást, hogy ,,a halál a belekben lakozik.”

Ez azért van, mert a bélrendszerünk nem csak egy nagy nyirokterület, de az immunrendszerünk állóképessége is ezen a területen múlik leginkább.

A keleti kultúrában nem véletlenül tartják a test fő energia központjának a köldök közelében található területet, amit Tantiennek is hívnak.


A Tantien közvetlenül a köldök felett található, mintegy 2-3 cm-mel a test belsejében. Ha magyarra fordítanánk a szó jelentését, akkor hasi területet jelent, de szokták Egyetlen Pontnak is hívni. A japánok egyébként ugyanezt Hara néven hívják.


A béltisztításhoz már kaphatóak különböző teák és csodakapszulák, shakek. Minden jó, de nem mindenkinek. Ezért nem győzöm hangsúlyozni, hogy ha nem tudod milyen kondíciókkal rendelkezik a tested, inkább kérj segítséget!


És akkor nézzük meg egy kicsit a máj munkáját is,

ami ugye igen fontos méreganyag feldolgozó szerve a testünknek.
A máj a szervezet anyagcsereközpontja, méregtelenítésért felelős fő szerv. A beérkező vért tisztítja, közben koleszterint termel az epe előállításához, felelős a véralvadásért, keményítőt tárol, hogy szervezetünk megterhelés esetén a szükséges energiákat biztosítani tudja. A tisztítás időszakában kifejezetten ajánlatos kerülni a bőséges fűszerezést és a túl zsíros ételek fogyasztását.


Egy kiadós tisztításnál bizony stressz hormon is fog eleinte termelődni rendesen. A kortizol nevű stresszhormon, amit a mellékvese termel, nagy mértékben zavarja a máj működését.


Ezért nem szabad feladni az első tünetek megjelenésénél

a kúrát, mert bizony lehet nagy égzengés, villámlás, pohárcsapkodás is, amikor a düh és méreg felül kerekedik az idegrendszerünkön. Ilyenkor a testben lévő méreganyagok felszabadulnak, és szó szerint elmérgezik a testet.

Sőt! Az is előfordulhat, hogy a nagy mennyiségű hisztamin felszabadulásakor allergiás tünetek jelentkezhetnek. Ezek egy-két nap alatt elmúlnak, de ilyenkor érdemes valami vény nélkül kapható antihisztamin készítményt bevenni.


Ez egy személyes tapasztalatom, az első komolyabb méregtelenítés alkalmával, amelyet egy természetgyógyász kollégám kontrollált és segített a folyamatban.


Az első nap, úgy fél óra leforgása alatt a duplájára dagadt be az egyik szemem és bizony nagyon kellemetlen fájdalmat is éreztem a szemöldök csontomban emiatt. Ekkor volt szükségem az antihisztamin segítségére, ami szerencsére nagyon gyorsan elmulasztotta a kellemetlen tüneteket. De ez a jelenség nem túl gyakori, nem kell megijedni, csak jó ha tudod ha esetleg ilyet tapasztalsz.


Ami azonban gyakrabban előfordulhat egy méregtelenítési időszakban, az a pattanások, fokozott izzadás, kellemetlen szagú és színű vizelet, hasmenés, fokozott vizeletürítés… Mind, mind jelei annak, hogy valami elkezdődött és menni szeretne.


A vese és nyirokrendszer tisztítása pedig a legegyszerűbb azt hiszem.

Sok, sok tiszta víz és mozgás. Na meg egy szuper nyirokmasszázs!
A minimum 2 liter víz fogyasztását továbbra is kiemelném és frissen a vízbe csavart citrom leve még a köveket is segít oldani a testünkből. Az áfonyalé tisztítja a nyirokrendszert, a veséket és segít eltávolítani a toxinokat.


Ilyen csoda még az almaecet is egyébként, ami segíthet hígítani az epesarat és oldja a zsírt nemcsak a pocakon, de a vérben is. Az almaecetet nagyon sokoldalúan felhasználhatod kívül belül. Gyümölcssavas hatása visszaadja a bőrödnek a bababőr érzetét, csak a picit kellemetlen illatát kell megvárni, hogy elillanjon.


A következő cikkben folytatjuk a testi-lelki megtisztulást, mert itt a tavasz és mi bizony szeretnénk megújulni kívül-belül. Ugye?