Tudod miért vagy boldogtalan? Mert úgy élsz, ahogy azt gyermekkorodban elhatároztad és ezt az elhatározást, máig nem változtattad meg.


Ahogy az a népmesékben is szokás, a szüleid téged is felneveltek, majd a válladra aggattak egy „batyut benne a hamuban sült pogácsával” és útnak eresztettek. Az útravalóul kapott „pogácsák”, a való életben azonban azok a tiltó parancsok, korlátozó felszólítások és előírások, melyeket beléd neveltek gyerekként és máig cipeled őket, pedig miattuk nehéz az élet. Gyere, ülj ide és elmesélem, hogy mik ezek, és hogyan gátolják a szabadságod és a boldogságod.

Biztosan te is küzdesz valamilyen kihívással a magánélet, a munka, a gyereknevelés, az önbizalom, a családi kapcsolatok vagy az önmegvalósítás területén.

Ha így van, akkor figyelj!
Létezik egy módszer, amellyel hatékonyan lehet feltérképezni a személyiség működési módját és megtudni, hogy miért nem tudsz megküzdeni az aktuális problémáddal.

A Sorskönyvedet gyermekként írtad, de felnőttként éled.

A tranzakcióanalízis egyik meghatározó eleme a „Sorskönyv”, amit gyermekként a túlélésed érdekében, az akkori véges információid és eszközeid szintjén kezdted megírni, az alapján, ahogy a szüleid (nevelőid) bántak veled.

A tőlük kapott impulzusokból – szavak, mozdulatok, arckifejezések, viselkedés – levont következtetések mentén gondoltad ki azt, hogy hogyan kell élned, gondolkodnod, viselkedned.

Ahogy minden könyvnek, történetnek, a te sorskönyvednek, élettervednek is van eleje/kezdete, van tetőpontja és vége. Az alaptörténetet egészen kicsi gyermekkorodban írtad meg, amikor még szavaid sem voltak a mondanivalód kifejezésére, majd egyre több részletet írtál hozzá és a „Sorskönyved” 6 éves korodra elkészült.

Serdülőként talán még igazítottál a cselekményen, mire azonban felnőttél, már nem voltál – ma sem vagy – tudatában ennek a magadnak írt élettörténetnek, és mégis ez alapján élsz most is.

Sőt életed folyamatosan úgy szervezed, hogy a gyermekkorban elhatározottak szerint érkezz majd meg életed utolsó napjához, vagyis a tudattalan terv, kényszerítő erővel terel az önbeteljesítés felé.

Gyerekként te is kiszolgáltatottan vetetted alá magad a szülői programozásnak, melyek alapjául szolgáltak a magadról, másokról és a világról kialakított sorsformáló korai döntéseidnek.

Tehát amikor valamire reagálsz, azt a gyermekkori szülői programozás és korai döntés által vezérelten teszed, ezért kreálsz magadnak öntudatlanul is problémákat.

A Sorskönyvnek két fontos eleme van: a tiltó, gátló parancs és a parancs ellen párja az előírás.

A szülőktől kapott GÁTLÓ PARANCSOK, mindegyike egy tiltó mondat, és mind úgy kezdődik, hogy NE. Ezekből sok van, de tizenhárom mondat köré (mögé) csoportosítjuk ezeket a tiltásokat. Minden parancs meghatározza, hogy mi az, amihez nincs engedélyed, mi az, amit te egyszerűen nem tehetsz meg, azaz mindegyik gátol téged az élet bizonyos területein.

Ugye milyen elképesztő, hogy még vén fejjel sem mered megtenni, amit a szüleid (vagy a szülőfigurák) nem engedtek neked anno kisgyermekként? Hogy még mindig jó kislány, vagy jó fiú módjára engedelmeskedsz nekik?

A parancsokat nem konkrétan ezekkel a szavakkal megfogalmazva, hanem tartalmilag ezt üzenve adták neked:

Ne létezz! Ne légy önmagad! Ne érezz! Ne csináld! Ne légy sikeres! Ne légy fontos! Ne tégy semmit! Ne légy gyermek! Ne nőj fel! Ne gondolkozz! Ne bízz! Ne tartozz sehová! Ne légy egészséges!

Míg a parancsok mindegyike tiltás, az ELŐÍRÁSOK (vagy ellenparancsok) inkább cselekvési utasításokként értelmezhetők, azt mondják meg, hogy milyen legyél, mit tegyél.

Az utasítások arra szolgálnak, hogy a szüleid ezek által szabaduljanak meg, bizonyos nehézségektől, amiket neked okoztak vagy, elsimítsák a parancsok negatív következményeit, melyeket észrevettek rajtad.

Míg a parancsok többségét 6 éves korodig, addig az előírásokat kisiskolás korodban kaptad. Az előírásokból is sok van, de ezek közül ötnek van rendkívüli ereje. Ezeket is felszólító módban adják át a felnőttek, és ezekből azt tanulod meg, hogy ha így viselkedsz (valamelyiket választva), akkor az elismerést, dicséretet, megbecsülést és szeretetet hoz számodra.

Az ellenparancsok/utasítások így hangzanak:

Légy tökéletes! Szerezz örömöt! Tégy erőfeszítéseket! Légy erős! Siess!

Bár ezek arra irányulnak, hogy megoldja a problémákat, végül ezek is problémákat gyártanak, mert beskatulyáznak és hátráltatják az életed, tehát éppen annyi kárt okoznak, mint a gátló parancsok.

Gyakori, hogy a szülők saját gátoló parancsaikat és előírásaikat adják tovább gyermekeiknek. Hát persze, hogy ezeket adják tovább, hiszen csak abból tudnak adni, amijük nekik is van. Mindennek eredménye sok családban a generációkon átívelő örökség, azaz egy vagy akár több gátló parancs átadása és az annak megfelelő sorsok ismétlése pl. anyai ágon jellemző, hogy nők bántalmazó kapcsolatban éltek, vagy több az olyan nő, aki soha nem ment férjhez vagy apai ágon a férfiak szerencsejátékosok, vagy kudarcos a karrierjük, alkoholisták stb. stb.

Azt kell tehát megértened, hogy nem azért nem lépsz ki a mérgező kapcsolatodból, és nem azért nem hagyod ott a borzalmas munkádat, és nem azért nem tudsz végre kiteljesedett boldog életet élni, mert gyenge vagy.

Nem azért, mert kell a biztonság, meg ott vannak a szép emlékek, meg a gyerek, vagy, mert nem engedi az egod, meg az akármi, hanem azért, mert nincs meg hozzá a belső engedélyed, azért, mert megtiltották neked, azért mert gyerek fejjel ezt a döntést hoztad a túlélésed érdekében.

Az a csodálatos, hogy mivel a sorsodat te magad határoztad meg, ezt az elhatározást te magad meg is változtathatod, hiszen ezek a parancsok, utasítások már nem szolgálnak, vagyis a folyamat megállítható, és a terv újraírható!

Ehhez az első lépés a parancsok és előírások azonosítása,

hogy lásd, melyek vezénylik az életed és milyen hatással vannak rád, majd ezeket törölni kell, helyettük megengedéseket és megerősítéseket kell a személyiségedbe építeni, és ezek mentén a régi hátráltató szemléletmódokat, a régi gátló viselkedési mintákat felül kell írni, hogy életed további részében támogassanak.

Most, hogy ezeknek a fontos információknak a birtokába jutottál egy dolgod van, hogy eldöntsd, hogyan akarsz élni.

Azt meg csak úgy itt hagyom a végére, hogy tudd, amely parancsokkal rendelkezel, azokat szinte biztos, hogy te is átadod a gyermekeidnek, vagyis te ugyanúgy „megsütöd a hamuban sült pogácsát és te is beteszed a batyujukba” mint a szüleid tették neked.

Ha ebben az önmunkában, a gátló, tiltó parancsok törlésében, átírásában segítségre van szükséged, fordulj hozzám bizalommal, mert az évek során nagy gyakorlatot szereztem ezen a területen.

Almási Kriszta Holisztikus mentor, Belső utazás kísérő, Hipnoterapeuta

Telefon: +36 20 541 7929

Honlap: http://lelektanoda.hu/index.php

E-mail: info@lelektanoda.hu

Facebook csoport: Női lét, az élet közepén

https://www.facebook.com/groups/634474575198763