Ebben a cikkben a gyakran fellelhető testi tünetek mögött meghúzódó lelki okokat és a hozzájuk tartozó megerősítéseket kívánunk megosztani a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Minden betegség gyógyítható, ha szembe merünk nézni önmagunkkal, elfojtott érzéseinkkel, gondolatainkkal. Amint tudatosítjuk azokat – felemeljük a fénybe –, szeretettel tudunk rájuk tekinteni, elveszítik hatalmukat, és visszatérhetünk a harmónia útjára. A test sosem beteg vagy egészséges, csak a tudat információi fejeződnek ki rajta keresztül. A tiszta tudat tiszta testet eredményez.

„Elfogadom a gyógyulásom.” – Ezzel a csodálatos mondattal kezdődik Jacques Martel Lelki eredetű betegségek lexikona című könyve. Ha épp valamilyen betegséggel küzdünk, ismételgessük bátran, és higgyünk a gyógyulásban! A lelki táplálék mellett ugyanolyan olyan fontos testünk karbantartása tápláló étkekkel és gyógynövényekkel. Juhász Nóra asztrológus és Bach virágesszenciákkal foglalkozó tanácsadó cikkében olvashatunk a virágterápiáról.

Ízületek:

Jellemzői: alkalmazkodóképesség, könnyedség, rugalmasság, mobilitás.

Kiváltó okok: ellenállás, gondolati, cselekvési merevség, érzelmek gyakori elfojtása, félelem az előrehaladástól, képtelenség a mozgásra, irányváltoztatásra, érzelmileg próbálja függetleníteni magát a dolgoktól, hezitál.

Fájdalmas csukló, könyök, váll azt jelzi, fel kellene hagyni valamilyen munkával, tevékenységgel, cselekvéssel. Vissza akarok húzódni, magamba szeretnék fordulni (könyök), mivel belefáradtam abba, amit csinálok, vagy abba, aki vagyok, nem akarok már felelős lenni magamért (vállak).

Combízület, térdek, lábak (alsó végtagok): nem óhajtom tovább élni az életemet annak nehézségeivel együtt.

Ficam, rándulás: „bizonytalannak érzem magam, ellenállást érzek az általam választott iránnyal szemben (boka), vagy azzal szemben, amely felé jelenleg haladok (csukló), vagy ami felé haladni tudnék egy új helyzetben. Bűntudatom van, és meg szeretném magam büntetni az ellenállásomért. Olyan mentális feszültséget élek meg, amit már nem lehet elviselni. Attól függően, hogy milyen mértékben vagyok dühös, mennyire nagy az ellenállásom, bűntudatom, mentális feszültségem, vagy egy „jobbfajta” ínszalagsérülést élek meg, ahol az ínszalag csak megrándul, vagy egy komolyabb ínszalagsérülést, amelyben az ínszalag részlegesen vagy teljesen elszakad… Tudatosítom, hogy mit éreztem a baleset pillanatában, vagy mit tettem közvetlenül azelőtt. Feltehetem magamnak a kérdést: Olyasvalamit teszek, amiről jobb lenne lemondanom? Vajon a helyzetkezelési módszerem feszültséget és valódi szorongást okoz nekem? Időt szánok arra, hogy új irányt találjak magamnak, vagy hogy meghozzam a szükséges változásokat annak érdekében, hogy jól érezzem magam a bőrömben, és hogy szabadon haladhassak előre. Elfogadom ennek a rándulásnak a tényét, amely azért van, hogy engem változtatásra kényszerítsen. Ha az elfogadás megtörtént, a gyógyulás gyors és teljes lesz. Ha azonban haszontalannak, semmirevalónak érzem magam – mert most nem, vagy csak gyengén tudok járni vagy lebecsülöm magam, sokkal hosszadalmasabb gyógyulásra kell számítanom. Ezért hasznomra válik, ha az adott helyzetet (a rándulást, és mindazt, amit ez magában foglal) pozitívan és konstruktívan, előremutatóan próbálom látni.”

Megerősítések: Képes vagyok irányt váltani, képes vagyok átadni magam az életnek és bízni a dolgokban, emberekben. Könnyedén és szeretettel tudom kifejezni önmagam. Felelősséget vállalok magamért, az életemért, a döntéseimért, a tetteimért. Rugalmas vagyok magammal és másokkal, és rugalmasan kezelem az életemben felbukkanó váratlan helyzeteket. Megtalálom azt a tevékenységet, amit örömmel tudok végezni. Magabiztos vagyok az élet minden területén. Felelősségteljesen hozom meg döntéseimet. Bízok magamban és a megérzéseimben.  

Ízületi gyulladás: jellemzői a gyulladás, a feszes izomzat és fájdalom, amelyek lelki szinten zárkózottságot, kritikát, bosszúságot, szomorúságot vagy dühöt szimbolizálnak. Úgy érzem, hogy rosszul, vagy egyáltalán nem szeretnek engem, és nem értékelnek értékeimnek megfelelően, ami miatt sokszor csalódást érzek, sok keserűségben van részem és gyakran van rossz hangulatom. Gyakran semmiségekért is kritizálok mindent és mindenkit, mert félek az élettől, és ez gyakran azzal jár, hogy szinte beteges bizonytalanságban érzem magam.

Ha a kezemet (ujjaimat) támadta meg a betegség, a következő kérdést kell feltennem magamnak: Valójában azt teszem, amire vágyom, és amit tenni akarok? Képes vagyok megfelelően kézben tartani a saját ügyeimet? Vannak olyan emberek, akiknek már nem szívesen nyújtok kezet? Az univerzumomban, a kis világomban történő dolgok irányításának szabadsága és a spontaneitásom korlátozottak a merevségem és a keménységem miatt.

Ha a könyökömet érinti: „Hajlíthatatlan vagyok az életemben szükséges irányváltoztatásokkal kapcsolatosan? Lehetővé teszem mások számára, hogy szabadok legyenek, és hogy teljes egészében kifejezhessék magukat?”

Ha a térdek érintettek: Ki vagy mi előtt érzem úgy, hogy térdre kell ereszkednem, esetleg kinek vagy minek nem akarok fejet hajtani? Mostantól megvizsgálom a szeretettel kapcsolatos valódi szándékaimat. Változtatnom kell a gondolkodási módomon, és új szemlélettel, magatartással kell kezelnem élethelyzeteimet is. Ha nyitott maradok a mindenütt jelen levő szeretetre és megpróbálom azt szabadabban, spontánabban, őszintébben kifejezni, a szívem ragyogni fog, és másokat ugyanúgy fogok tisztelni, mint saját magamat. Barátság, megértés, megbocsátás egy karnyújtásnyira vannak tőlem.”

Megerősítések: Visszahozom életembe a könnyedséget, a bájt és a mozgás szabadságát. Szeretetteljesen fejezem ki érzéseimet. Biztonságban vagyok. Szeretek élni, szeretem az életem. Megbecsülöm önmagam. Nagyon fontos, hogy kinyissam a szívemet, ha fel akarom szabadítani azokat az érzelmeket, amelyek megmérgezik a létemet. Mostantól visszaveszem az irányításomat az életem felett, elkezdem magam szeretni, és elfogadni olyannak, amilyen vagyok. Azt a helyet foglalom el, ami nekem jár.

Ízületi elváltozás (artrózis): cselekedeteim, berögzült gondolatsémáim, merev gondolataim felszaporodtak. Gondolataim inkább hűvösek, főleg a tekintéllyel kapcsolatban. Végkimerülésig, megállás nélkül dolgozom, nem figyelek arra, hogy ez túl sok számomra. Nagyon hajthatatlan, merev vagyok saját magammal szemben.

Megerősítések: „Elkezdem tudatosan elfogadni, hogy dühöt érzek valakivel vagy valamivel szemben és a gondolataim merevek. A rajtam áthaladó energia folyékony, harmonikus, mozgásban lévő. Ha a szívemmel nyitott maradok erre az energiára, és ha felismerem, hogy valamin változtatnom kell, akkor visszafordíthatom ezt a betegségfolyamatot, és visszanyerhetem az egészségem. Így rugalmasabb leszek, és olyannak fogadom el a többieket, amilyenek, anélkül, hogy meg akarnám őket változtatni. A fizikai testem hajlékonysága akkor újra visszatér majd.”

Folytatása itt következik…

Szeretettel, Murányi Tímea

Forrás: Thorwald Dethlefsen, Rüdiger Dahlke: Út a teljességhez (A betegség jelentése és jelentősége)

Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona