AGGODALOM

Az aggodalom általában az ismeretlentől való félelem egy formája, amely a szorongás állapotához áll a legközelebb. Többféle tünettel járhat együtt: fejfájás, hőhullámok, görcsök, idegi eredetű szívdobogás, fokozott verejtékezés, feszültségérzés, hangosabb beszéd, gyakori sírás, sőt még álmatlanság is.

Ha túlságosan aggodalmaskodók vagyunk, hidegrázást is érezhetünk, mely arra emlékeztet bennünket, hogy félünk valamitől. Ez egy torokszorító állapot, amelynek következtében elveszíthetjük önuralmunkat, az életünk eseményei fölötti irányítást, mert ilyen helyzetben nem vagyunk képesek józanul és körültekintően gondolkodni.

Fontos tudnunk: AZZÁ VÁLUNK, AMIRE A FIGYELMÜNKET IRÁNYÍTJUK. Ha a figyelmünket félelmeinkre koncentráljuk, biztosak lehetünk benne, hogy eltölt bennünket az aggodalom, ami végül halálfélelemhez vezethet.

A halál vagy azok a dolgok, amelyekről nem veszünk tudomást, amelyeket nem látunk, de léteznek, még inkább növelik ezt a félelemérzetet. Éppen ezért, ha félünk az ismeretlentől, mostantól bízzunk abban, hogy a jelenben és a jövőben a lehető legjobb dolgok fognak történni velünk. A tünetek el fognak tűnni, a halálfélelemmel együtt.

Megerősítések: Bízom önmagamban, bízom az isteni időzítésben, bízom abban, hogy mindig minden a legmegfelelőbb időben és okkal történik az életemben. Elfogadom, hogy a halál az élet része, ezért igyekszem minden percemet szeretetben élni.

FEJFÁJÁS

A fejfájásnak számos oka lehet. Például kényszerítem magamat arra, hogy valamilyenné váljak, vagy valamit megtegyek. Mentálisan túl erősen próbálok valamit elérni, vagy rögeszmésen az esetlegesen bekövetkezhető dolgokra koncentrálok, és aggódom amiatt, hogy mi vár engem a jövőben. Ez erős szorongást és stresszt eredményez. Talán nagy nyomást okozó események résztvevője voltam. Az is előfordulhat, hogy kudarc ért, kétségek gyötörnek, utálom magam, amely kritikát, sőt inkább önkritikát eredményez. A fejem foglya vagyok, nem tetszik az, amit látok, szigorúan ítélkezem magam felett, és saját magamat „vágom fejbe”.

A fejfájás kialakulhat az elfogadhatatlannak hitt gondolataim, érzéseim megtagadása miatt. Nincs elég bátorságom a kifejezésükre, vagy egészen egyszerűen nem hallgatok rájuk, mert olyan típus vagyok, aki minden megélt dolgot racionálisan, intellektuálisan próbál felfogni. Talán túl sokat akarok megérteni, túl gyorsan akarok haladni, minden kérdésre azonnal szeretnék választ kapni. De lehet, hogy nem érkezett el a megfelelő idő, s nagyobb türelemmel kellene lennem.

A fejfájás gyakran olyan negatív gondolatokat fejez ki, amelyek „beszorultak” az elmémbe, mint pl. a bizonytalanság, a túl nagy ambíciók, a tökéletességre irányuló rögeszmés vágy.

Ha félek attól, hogy szembenézzek valamivel, és inkább találok mást, amire figyelhetek, vagyis elmenekülök a probléma elől, ez esetben is fejfájás alakulhat ki. A homlok területét érintő fejfájás munkahelyi, vagy valamilyen társadalmi szerepemmel kapcsolatos helyzethez kötődik. Ha a fejem két oldala hasogat, akkor inkább érzelmi területen lehet a probléma (család, párkapcsolat stb.).

Megerősítések: Most tudatosítom magamban, hogy amint észreveszem a negatív gondolataimat, azokat azonnal építő gondolatokká változtatom. Mostantól bátran nézek szembe a problémáimmal, amiket ezentúl megoldandó feladatoknak tekintek. A félelem helyett a szeretetet választom.

MIGRÉN

Gyakran kísérik látászavarok, hányás. Se látni, se megemészteni nem akarom azt, ami az életben velem történik. Olyan helyzet miatt szorongok, amelyben képtelen vagyok egy döntés meghozatalára. Úgy érzem, elvárásokat támasztanak velem szemben, és a bennem kialakuló ellenállás migrén formájában jelentkezik. Úgy érzem, képtelen vagyok megfelelni. A fejem „túlhevül”, és az elérhetetlennek tűnő cél puszta gondolatától fájni kezd. Konfliktus feszül a gondolataim, az intellektusom, a személyes igényeim és vágyaim között. Rá kell ébrednem, hogy menekülök az elől, ami zavar. A migrén szexuális problémákat is takarhat, gyermekkorom óta felhalmozott elfojtásokról is szó lehet, amelyek most törnek felszínre. Meg kell értenem, ha migrénem van, a testem üzen számomra: valamit tudatosítanom kellene magamban, változtatnom kell bizonyos dolgokon, cselekednem kell.

Megerősítések: Bátran merek döntést hozni az életem minden területén, olyan döntéseket, amelyek minden érintett javát szolgálják. A szeretet vezérel, így nem árthatok sem magamnak, sem másoknak. Szeretem és tisztelem magam. Elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok. Ha én így teszek, mások is könnyebben elfogadnak majd. Tisztában vagyok az igényeimmel és vágyaimmal, és hajlandó vagyok tenni is értük. Hagyom, hogy az események szabadon áramolhassanak az életemben és ezért cserébe örömre, békére, harmóniára lelek.

Házi feladat: írjunk magunknak saját megerősítéseket, amelyekkel könnyen tudunk azonosulni! 🙂 Határ a csillagos ég!

Előző cikkért kattints ide – az ízületi megbetegedések lelki okai

Folytatjuk…

Szeretettel, Murányi Tímea