Ismered a Bábel tornyának történetét? Amikor a babilóniaiak akkora tornyot szerettek volna építeni, hogy elérjék a Mennyországot? Majd a Teremtő összezavarta az addig egy nyelven beszélőket, és így alakultak ki a nyelvek. Vajon tényleg büntetés akart lenni?



A történelem remekül szimbolizálja azt a törekvést, ahogy az ember évezredek óta keresi azt a belső útmutatást, ami az Égiekkel, univerzummal összeköt és olyan tudatos szellemi emberré tesz minket, akik az ősi tudás birtokában vannak és áramoltatni tudják azt.

Akkor mégis miért van még mindig zűrzavar? Ha csak a jógát nézzük, van 1000 stílus és irányzat, tanító, korunk bábeli zűrzavara.

  • Manapság jógázunk. Ha azt a szót hallod, hogy jóga elsőre mi jut eszedbe?
  • A testgyakorlatok, jóga ászanák?
  • A légzőgyakorlatok, a prána vagy életenergia áramoltatása?
  • A koncentrációs gyakorlatok, meditáció?
  • Netalán a megvilágosodás?

A fentiek közül bármelyik és mindegyik a jóga. Sőt! Továbbmegyek, jógázhatsz úgy is, hogy a jóga lélektanáról tanulsz, adakozol, jót cselekszel. A jóga ugyanis minden olyan tudatfolyamatot jelent, ahol az elmédet uralni tudod, és csak arra összpontosítasz amit éppen csinálsz.

Amikor a testgyakorlatokat végzed, akkor abban a pillanatban mindig az adott mozdulatra koncentrálsz, összekapcsolódik a test-elme-lélek hármasa. Mozgás meditáció, én így szoktam hívni. A légzőgyakorlatok végzésekor, vagy a meditációban szintén a cél az, hogy urald az elméd.



Van akinek ez könnyűszerrel megy, van aki idővel megtanulja és olyan is van akit az életben nem lehet rávenni arra, hogy tudatában legyen mit csinál. És ezt lehet szó szerint érteni. Ugyanis ha rávetítjük a mindennapi életünkre, vajon ki lesz az aki egy életkrízis során helyén tudja kezelni a dolgokat, az érzelmeit, a gondolatait, a kapcsolatait?

Amikor jógázol, edzed a tested, igázod az elméd és kapcsolódsz ahhoz a részedhez, ami az egységhez vezet. Azért jógázol, hogy boldog légy, a rugalmasság, az egyensúly, a kitartás „csupán” pozitív hozadékai a folyamatnak.



A Bábeli zűrzavar történetében a Teremtő büntetés helyett útmutatást adott. Hiszen az Ég felé vezető út nem felfelé vezet, nem érhető el tornyokkal, nem önmagunkon kívül kell keresni.

Az út és az Örök boldogság helye benned, bennem, bennünk van. Az, hogy más nyelvet beszélünk, máshogy nézünk ki, más tulajdonságokat öltöttünk magunkra mind mellékes, mert a lecsupaszított mag az egy és ugyanaz.



Az asztrológia megmutatja milyen képességekkel rendelkezel, milyen az eszköztárad, milyen álruhát öltöttél magadra ebben az életben, ami itt és most a legtökéletesebb választás. Az életed során, ahogy megismered önmagad, leveted a rétegeket, az álarcokat és megérkezel ahhoz a részedhez, ami egyetemes, kollektív. Rájössz, hogy „ő ugyanolyan mint én”, „én ugyanolyan vagyok mint te”, „te ugyanolyan vagyok mint ő”. Hogy ami benned megvan, ott a másikban is.



A különböző jóga irányzatok és stílusok is azért alakultak ki, mert az első hívószó mindenkinek más, máshogy szólít meg. Aztán amikor már egy ideje jógázol, rájössz, hogy az a jóga, meg a másik jóga egy és ugyanaz. Lecsupaszodik az ászana, a légzés, a meditáció. A magja mindnek egy, csak a csomagolás más és ez így van jól.

Minél színesebb a jóga, annál több emberhez jut el, annál többen leszünk képesek tudatosan és boldogságban élni. Egyszer az egyik gyakorló azt mondta, hogy sok embert megment a jóga, mert megtanítja az embereknek, hogyan kezeljék a körülöttük élőket, hogy ne ártsunk egymásnak. A jóga az ami a zűrzavar helyett egységet kovácsol.



A jóga mindenkié.

Szeretettel,
Kriszti, Hologram-lifestyle