Írta: Bihari Erika természetgyógyász

Tudtad, hogy a tested mindig az egyensúlyi állapot megteremtésére törekszik? Minden mikroterületen rövid időn belül meg is mutatkoznak a szervezetben zajló események. Bizonyos folyamatokat, nyomon is tudunk követni, ha megismerjük a testünkön ezeket a területeket.

  • Mik azok a mikroterületek?
  • Hol vannak ezek a területek?
  • És milyen jeleket kell észrevennünk?


Mikrorendszereknek nevezzük mindazon területeket, ahol a szervezet visszatükrözi a szervek működési állapotát az anatómiai rendellenességeket és a deformitásokat. A mikroterületek a szervezet holografikus leképeződése egy adott területen.


Teljes és részkivetülési területeket különböztetünk meg.
Teljes kivetülési területek a láb, kéz, fül és írisz.
Részkivetüléses terület pedig a skalp, arc, orr, ajkak, fogak, nyelv, has, hát.


A betegségek megjelenése előtt már jóval hamarabb jelzések észlelhetők ezeken a területeken és a megfelelő szakember által végzett kezelésekkel, általában elég hamar olyan változásokat tudunk elindítani, hogy a szervezet mielőbb vissza tudja szerezni egyensúlyi állapotát.


De melyik területtel is kezdjük?


Én szeretem az arccal kezdeni a hozzám érkezők vizsgálatát. Az arcod nagyon sokat elmond rólad. Például, hogy alszol e eleget, iszol e eleget, szereti e a tested, amivel táplálod. Elárulja azt is, ha több alkoholt fogyasztottál, vagy éppen túl sok zsíros ételt eszel, annál, mint amivel meg tudna birkózni.

Megsúgja, hogy hol tartasz a hormonális ciklusodban, vagy éppen kiegyensúlyozott e a szerelmi életed. Szóval, ha legközelebb valakire ránézel, tudd, hogy egy röpke perc alatt megtudhatsz róla mindent, ha megtanulod mit kell látni.


A homlok középső területén megjelenő pattanások emésztési problémákat jeleznek, mivel ez a terület a kiválasztó szervekhez (epehólyag, hólyag, máj, gyomor) kapcsolódik. Ha ezen a területen tapasztalsz gyakori pattanásokat, akkor toxikus, vagy gyulladásos eredetű lehet. Ez azt jelenti, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetned arra, hogy kevesebb méreganyaggal terheld a szervezeted.

A szemek alatti szürkés karikák a vese gyengébb működését jelezhetik, de ha csak duzzanatot, vese alakú táskát látsz a szemed alatt az mutathatja a nyirokkeringésben lévő pangást is.

A szem körüli barna karikák, a máj működésének zavarára utalhatnak. A máj működését elősegíti a Máriatövis a gyömbér, a kurkuma.




Az ajkad önmagában is egy kis mikroterület, mert több belső szerved kivetülése is megtalálható rajta.


A felső ajkadon lévő elszíneződés vagy bőrelváltozás jelentheti a gyomor és vékonybél nem megfelelő működését, az alsó ajak a vastagbél állapotáról adhat jelzéseket.
Ha színe az átlagosnál fakóbb, akkor ez utalhat arra, hogy a vérkeringésünkkel lehet probléma.

A vérkeringés helyes működését elősegítik az olyan gyümölcsök, mint az alma, a fekete áfonya továbbá a fahéj, a csípős ételek, a meleg tea. Ha ajkunk repedezett, emésztési probléma állhat fent. Ilyenkor figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű víz- és zöldségfogyasztásra. Ha lehet, kerüljük a fehér kenyeret és helyette fogyasszunk teljeskiőrlésű kenyeret, de a saját, lassú érlelésű kovászból készített kenyér a legegészségesebb szerintem.


Az orrunkon lévő piros erezés a magas vérnyomásra utalhat. A vér hígítására lehet szükség, de az első, hogy megfigyeljük, mennyi a napi vízfogyasztásunk. Mert megtanultuk, hogy napi fél vagy 1 liter vízfogyasztás mellett nem várhatjuk, hogy megfelelően híg vérünk lesz.


Abban az esetben viszont, amikor az orrcsúcsunk nem csak akkor piros, amikor éppen bejövünk a hidegről, hanem alaphelyzetben is ez tapasztalható, akkor lehetséges, hogy ezt a tünetet gyomorhurut okozza.

Ilyenkor érdemes édeskömény, zab, borsmenta, kamilla fogyasztása. Utóbbit csak kúraszerűen néhány napig, mert a hosszabb ideig fogyasztott kamilla a bélbolyhokat károsítja és hasmenés alakulhat ki.


Mire utalhatnak az állon és az arc más területén megjelenő pattanások?


Sok nőnél a menstruáció előtti akne is fellángol körülbelül egy héttel a menstruáció kezdete előtt, amikor a progeszteronszint csökken, és az androgén aktivitás újra felerősödik. Az androgének emelkedése közvetlenül a menstruáció előtt a faggyúmirigyek fokozott olajtermelését okozza, ami eltömődött pórusokhoz és pattanásos elváltozásokhoz vezet.

Az emelkedett inzulinszint is súlyosbíthatja a pattanásokat, különösen a PCOS-ben szenvedő nőknél. Az inzulin serkenti a petefészkeket, hogy több tesztoszteront termeljenek, és a faggyúkiválasztást is felpörgeti.

A stressz megnövekedett kortizolszinthez vezet, ami fokozza a faggyútermelést. A kortizol fokozza a gyulladást is, ami ronthatja a pattanásokat.


Jelen világunkban ma már sok lehetőség van ahhoz, hogy a már látható jelek alapján megállapított szervi egyensúly zavarokat a helyére tudjuk billenteni. Az egyik ilyen eszköz a homeopátia tudománya.


Wilhelm Schüssler német származású orvos a homeopátia elvén alapuló technikával létrehozta az ún. Schüssler sószereket, melyek a sók sejten belüli hiányállapotának biokémiai ingerterápiával történő megszüntetését, illetve az anyagcsere egyensúly visszaállítását segítik elő.


Schüssler megfigyelte, hogy különböző betegségekben, ásványianyag-hiányos állapotokban a bőrön sajátos elváltozások figyelhetők meg.

Különösen az arcon vehető észre a bőr rugalmasságának és színének megváltozása, szembetűnő, ha kiütések, foltok jelennek meg rajta.

Arcunk megmutatja, ha szervezetünk ásványianyag-háztartása nem kiegyensúlyozott, anyagcseréje nem megfelelő. Schüssler tizenkét szöveti sót használt a betegségek gyógyítására, megelőzésére.

Ezek a sók, ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be. Használatukkal a szervezet megkapja azt az információt, hogy a megfelelő helyre a megfelelő időben és szükség szerint kerüljenek a megfelelő ásványi sók.