Pprosztata, andropauza, herék, impotencia, neurózis

PROSZTATA (általában)

A férfiak belső nemi szerveihez sorolt, gesztenye alakú és nagyságú mirigy, mely a húgyhólyag alatt helyezkedik el. Fő feladata egy olyan folyadék előállítása, melyben az ondósejtek képesek tovább élni. Mivel a húgycső kezdeti szakaszán helyezkedik el, amennyiben megnagyobbodik vagy daganat keletkezik benne, komoly zavarokat okozhat a vizeletürítés folyamatában. A potenciát és férfi princípiumot jelképezi.

PROSZTATA (prosztataproblémák)

A prosztata a teljesítményt általában és a szexuális teljesítményt jelképezi. Mivel a prosztataproblémák inkább az idősödő férfiakat érintik, ezért ha fiatalon betegedtem meg, fel kell tennem magamnak a kérdést: elégedett vagyok a szexualitásommal, fesztelenül érzem magam szex közben? Vajon frusztrációt, tehetetlenséget, összezavarodást érzek, talán fiatalabb partnerre vágyom? Vagy jobb, ha mindennel felhagyok? Talán most haszontalannak, és képtelennek érzem magam arra, hogy „igazi férfi” legyek.

Meg kell tanulnom, hogy ne érezzek bűntudatot, s hogy ne érezzem a társadalom által elvárt teljesítménykényszer nyomását.

Tudatára kell ébrednem az értékeimnek, nem elsősorban a szexuális teljesítményeimmel kapcsolatban, hanem fel kell ismernem magamban minden, általam birtokolt emberi erényt.

  • Ha prosztatabántalmaim vannak, akkor meg kell vizsgálnom, hogy vannak-e az unokáimmal vagy gyermekeimmel kapcsolatos nehézségeim, bűntudatom.
  • A gyermekeim időközben felnőttek, azonban számomra még mindig „kicsinek” és „sérülékenynek” tűnnek. Attól félek, hogy morális vagy fizikai veszélyben vannak.
  • Főként olyan, szexualitással kapcsolatos helyzetről lehet szó, amelyet mocskosnak érzek, vagy amely a társadalom által felállított normákon túllép.
  • Ha nincs gyermekem vagy unokám, akkor ez a helyzet valószínűleg egy olyan unokaöccsel, vagy környékbeli gyermekkel kapcsolatos, akit a családomhoz tartozónak érzek.

Meg kell tanulnom bízni, mert az attól való félelem, hogy egy szeretett lénnyel történik valami rossz, csak még inkább előidézi az, amitől félünk. Bízom abban, hogy mindenki védelem alatt áll, és vezetik az útján azokat is, akikért aggódom. Így el fogom kerülni a prosztatarák kialakulását.

PROSZTATA ELŐESÉSE (lásd: ELŐESÉS) PROSZTATA – PROSZTATAGYULLADÁS (lásd még: FERTŐZÉS, FÜGGELÉK III., GYULLADÁS)

A férfiak belső nemi szerveihez sorolt, gesztenye alakú és nagyságú mirigy gyulladása.

  • Frusztrációt élek meg, mert a társamnak elvárásai vannak velem szemben a szexuális teljesítményemet illetően.
  • Esetleg magammal szemben érzek csalódottságot, mert haragszom magamra amiatt, hogy nem vagyok „férfiasabb”.
  • Öregnek, semmirekellőnek, érzem magam.

Fontos annak az elfogadása, hogy a korral a szex változik, azonban ettől még ugyanolyan izgalmas és teljes lehet.

ELŐESÉS ÁLTALÁBAN (a méh vagy egy szerv előesése)

Egy szerv vagy szervrész kimozdulása eredeti helyéről, helyzetéből. A jelenség oka lehet az, hogy a szervet tartó szalagok meglazulnak, vagy egyéb támasztó testrészek képtelenek a tartó funkció kifejtésére. A szerv kicsúszása erős fájdalommal járhat, és akadályozhatja a szerv szokásos működését. Általában sebészeti beavatkozást igényel.

Gyakori elváltozás a prosztatánál, méhnél, hüvelynél, végbélnél, vesénél és a húgycsőnél.

  • Intenzív „minden mindegy” érzés kerített hatalmába, esetleg a kontroll, az irányítás hiányát ilyen betegség formájában élem meg.
  • Az izmaim elernyednek, összeroskadnak, mert az energiaszintem annyira alacsony, hogy nem bírja fenntartani az adott szerv rugalmasságát.
  • Fáradt vagyok, nagy belső elkeseredettséget élek meg, amely az életem azon aspektusához köthető, amely az érintett szervvel kapcsolatban áll.

Fontos, hogy újra a kezembe vegyem életem irányítását, hogy aktív legyek. Rá kell jönnöm, mi az, amit valóban szeretek, legyen az művészeti tevékenység, sport, vagy bármilyen kellemes időtöltés, amellyel megtelek vitalitással, és visszanyerjem az életkedvemet

ANDROPAUZA (lásd még PROSZTATA [általában] / [prosztataproblémák])

A férfiakat érintő andropauza a női klimaxnak megfelelője, és a herék hormontermelésének csökkenésével vagy szünetelésével jár. Minden bizonytalanság és félelem, amely az öregedéshez, a szexuális teljesítményhez, a haszontalanság és gyengeség érzéséhez kapcsolódik, lelkileg és fizikailag is a nemi szerveket érintő bajok formájában (főleg prosztataproblémák) jelenik meg.

Meg kell találnunk férfiként a helyünket a világban, miközben harmóniában kell maradnunk a személyiségünk mindkét oldalával, a női és férfi oldallal egyaránt.

Prosztata problémákat okozó csigolyák

L4 = A negyedik ágyéki csigolya gyakran azért betegszik meg, mert nehezen birkózom meg a mindennapok valóságával. Lehet, hogy egy képzeletbeli világba menekülők, ami passzivitásba sodor. Nemtörődömség lesz úrrá rajtam.

  • „Miért kellene dühösnek lennem?” Ahelyett, hogy én alakítanám az eseményeket, inkább elszenvedem azokat, amely keserű szájízt hagy maga után.
  • Ugyanúgy, mint a negyedik ágyéki csigolyának, néha nekem is szükségem lenne arra, hogy megvédjem magam azzal, hogy kicsit „bezárulok”.
  • Könnyen elvonják a figyelmemet, befolyásolnak az engem körülvevő dolgok, például az, amit mások mondanak rólam.
  • Az ítélőképességem olykor utat téveszt, mert az elmém merev, és megakadályozza, hogy teljes rálátásom legyen a dolgokra.
  • Irányítani szeretném a dolgokat ahelyett, hogy a belső hangomra figyelnék.

Meg kell tanulnom meghallani a saját belső hangomat azért, hogy ura lehessek az életemnek. Visszaveszem hatalmamat az életem irányítása felett, hogy az olyan lehessen, amilyennek én szeretném, és újra élvezem a nagy dolgok véghezvitelének örömét!

Megjegyzendő, hogy a rossz állapotban lévő negyedik ágyéki csigolya ülőideg-, és a férfiaknál prosztatafájdalmakkal járhat.

S4, S5 = Minden vágyunk forrása a negyedik és ötödik keresztcsonti csigolyában található.

Ha szánok időt a pihenésre és olyan dolgokra, amelyeket szeretek, akkor a negyedik és ötödik keresztcsonti csigolya jól fog működni.

  • Mindemellett, ha bűntudatom van, mert magamat lustának látom, és a viselkedésemet nem ítélem helyénvalónak, a negyedik és ötödik csigolyám erőteljesen fog reagálni.
  • Jogom van ahhoz, hogy néha olyan dolgokat tegyek, amelyek nekem jók, hogy néha „megszökjek” a taposómalomból, de arra vigyáznom kell, nehogy állandó menekülési formává váljon a felelősség elől. Ekkor a lustaság nagy fékezőerő lesz: hiszen passzív állapotban tart, amely megakadályozza, hogy előre haladjak! így szélsőséges esetekben a probléma a lábakat is érinteni fogja.
  • A törött vagy repedt keresztcsontot csakis a mozdulatlanság és az idő gyógyíthatja meg.

A keresztcsontot a második energiaközponthoz kapcsolhatjuk, amely az első ágyéki csigolya vonalában található. Ha ennek az energiaközpontnak felborul az egyensúlya, akkor azt a következők jelzik: nemi szervek (terméketlenség, frigiditás, herpesz), vese (ciszta, vese kő), emésztés, kiválasztás (inkontinencia, hasmenés, székrekedés, vastagbélgyulladás).

A gerincoszlop deformációi (például szkoliózis) is erről a területről indulnak ki, és hátfájást okoznak.

A második csakra vagy energiaközpont a környezetemmel való kapcsolatomat irányítja, zavara a keresztcsontomat betegítheti meg. Jelei: stressz, szorongás, depresszív hajlam.

Ami a farkcsontot illeti, ez az első csakrához vagy energiaközponthoz tartozik, amely a túlélés központja. Ez az alapszükségleteim kielégítéséért felelős: szexualitás, táplálék, védelem, lakhely, szeretet.

A farkcsont 5 összeforrt farkcsonti csigolyából áll. A másoktól való függésemet szimbolizálja.

Ha fájdalmat érzek a farkcsontomban, nagy valószínűséggel a testem azt akarja üzenni számomra, hogy egy kicsit meg kell állnom, mert az alapszükségleteimmel kapcsolatos bizonytalanságérzés manifesztálódik ilyenkor.

A táplálékot szélesebb értelemben értjük: a fizikai mellett az érzelmi és szexuális táplálékról is szó van. Minden embernek szüksége van szeretetre. Arra is szüksége van, hogy a partnerével szexuális életet éljen. Ezt a szükségletet azonban nagyon gyakran elnyomják, morális vagy vallási okokból, ami elégedetlenséghez vezethet.

Ilyenkor tehetetlennek érezhetem magam, és düh forrong bennem. Minden olyan helyzetet kerülök, amelyre érzékenyen reagálhatok, és ami bűntudatot ébreszthet bennem.

A gőgösségemet – ami gyakran félelmet takar – félre kell tennem. Bíznom kell az életben, és főleg abban, hogy képes vagyok kifejezni magam, és a kezembe venni az életemet.

Amikor nehézségeket élek meg, megvizsgálom, mennyire függök (vagy akarok függeni) egy olyan embertől, aki tudatosan vagy tudat alatt kielégíti életem bizonyos igényeit.

Képes vagyok arra, hogy saját dolgaimat megoldjam, és arra, hogy önálló legyek.

Az is lehet, hogy azok az emberek, akikhez kötődöm, sokkal inkább függenek érzelmileg tőlem, mint én tőlük.

El kell engednem minden alapszükségleteimmel kapcsolatos aggodalmat. Tudatosítanom kell magamban a saját erőimet, és el kell ismernem, hogy leginkább én tudok saját magamról, és a túlélésemről gondoskodni.

Mivel a farkcsont az első csakrához tartozik, a központnak egyensúlyzavara a következő fizikai problémákhoz vezethet: végbélnyílást és végbél (aranyér, irritáció, viszketés), vese (vizelési problémák, inkontinencia), prosztataproblémák, nagymértékű testsúly-vesztést vagy testsúly-gyarapodás (kóros kövérség, anorexia), a lábakat, kezeket, és a lábszárakat érintő rossz vérkeringés (visszérgyulladást).

Az energiaközpontot újra egyensúlyba kell hoznom.

HERÉK (általában)

A herék a herezacskóban elhelyezkedő, tojás alakú nemi mirigyek. Feladatuk a hímivarsejtek, a spermiumok képzése, valamint a férfihormon, a tesztoszteron termelése. A herék hátsó részénél helyezkednek el a mellékherék. Feladatuk a herékben termelt spermiumok érésének biztosítása. Ezekből erednek az ondóvezetékek, amelyek a spermiumokat a tárolási helyre, a prosztata mögötti ondóhólyagokba juttatják.

  • A heréket sújtó probléma a férfi létet érintő félelmekhez, bizonytalansághoz és kételyekhez kapcsolódik.
  • A nemiség, szexuális preferencia nem elfogadását is jelentheti.
  • A szexuális teljesítményem megítéléstől félek, ami akár impotenciához is vezethet.

Jobban teszem, ha megvizsgálom a férfiasságommal kapcsolatos elvárásaimat, és újra kell vizsgálnom a férfi princípiumról alkotott nézeteimet is.

IMPOTENCIA (lásd még: SZORONGÁS, AGGODALOM, FÉLELEM)

Ha férfiként képtelen vagyok erekció elérésére vagy annak megtartására a szerelmi együttlét során, akkor impotenciában szenvedek. Ez bizonyára elégedetlenséget eredményez a szexuális kapcsolataimban. Még akkor is, ha orvosi szempontból az impotencia hátterében szervi ok húzódik meg, ami azt jelenti, hogy testi vagy pszichés okból jött létre, figyelembe kell vennem, hogy pszichológiai vagy metafizikai (amely a fizikai felett áll) probléma is állhat a betegség hátterében.

  • Az impotencia gyakran attól való félelmet takar, hogy átadjuk magunkat egy nőnek (vagy férfinak, ha férfival élek szexuális életet), és az önmagam vagy mások feletti irányítás, kontroll elvesztésétől való rettegésre is utalhat.
  • Férfiként gyakran nagy felelősség van a vállamon, a munkám nagy nyomással és stresszel jár, a társadalom általában nagy teljesítményt vár el tőlem. Kiterjesztve ezt az elvárást a szexualitásra, ez szexuális téren nyomást gyakorol rám, és pont ezzel veszítem el az „eszközeimet”.
  • Mivel nem merek erről a partneremnek beszélni, ezért nagy bűntudatot, zavartságot érezhetek miatta, és ez egészen addig elmehet, hogy társam elvesztésétől félek. A szerelmes együttléteim során érzett szorongás válthatja ki azt a zárlatot, ami nálam impotenciához vezet.
  • Ez a félelem abból származhat, hogy a szexuális együttlét során sokkal inkább kapcsolatban vagyok az érzelmi oldalammal. Férfiként nem vagyok hozzászokva ahhoz, hogy az érzelmeimmel foglalkozzak. Ilyenkor tudatosabb kapcsolatban vagyok a bennem élő sérült, megbántott gyermekkel, aki bizonytalanságot, félelmet, visszautasítást, meg nem értést élhet meg legbelül. így, ha az előző szerelmi együttléteim során engem leértékelő kudarcok sorozatát éltem meg, egy következő együttlét során valószínűleg nem fogom magamat a helyzet magaslatán érezni.
  • A bizonytalanságom, a lehetetlenségérzésem és a kudarcom, önmagam utálata, bűntudat vagy a hanyagságom úgyszintén impotenciához vezethet. Például a feleségem elmenetelét, elutazását megélhetem érzelmi és fizikai elszakadásnak egyaránt. Mivel a fizikai és szexuális kontaktus már nem lehetséges közöttünk, a nemi szerveim elveszítik érzékenységüket.
  • Az impotencia oka szintén lehet egy olyan múltbeli esemény, amely nagyon mélyen érintett, pl. gyermekkoromban kihasználhattak, lelki vagy fizikai visszaélés áldozata lehettem, az is lehet, hogy dühöt táplálok az egyik előző érzelmi kapcsolatommal szemben, amelyben úgy éreztem, becsaptak.
  • Az impotencia a partnerem felett gyakorolt hatalom is lehet, mivel így szexuálisan visszatartok egy olyan partnert, aki túlzásokba esik, vagy túl sokat vár el tőlem. Az lehet a benyomásom, hogy az életterem, a területem (a javaim, közvetlen környezetem, vagy amivel azonosítom magamat) veszélyben van.
  • Az is lehet, hogy elveszítettem az érdeklődésemet a nők iránt, ami fizikai, testi szintre is áttevődik, ha az érdektelenség hosszú ideig fennáll.
  • Végül, ha a páromat az anyámmal azonosítom, akinek túl nagy szerepe van az életemben, ha behódolok neki, és attól félek, hogy nem fogok neki megfelelni vagy tetszeni, vagy úgy érzem, képtelen vagyok boldoggá tenni őt és örömet okozni neki, ez szintén impotencia kialakulásához vezethet.
  • Az Oedipus komplexust (a gyermek fejlődése során 3 és 6 éves kora között az ellentétes nemű szülőhöz fűződő erős érzelmi kötődést él meg) valószínűleg nem éltem át megfelelően.

Újra kell értelmeznem a helyemet, kontaktusba kell lépni az érzelmeimmel, és a kontrollt el kell engednem azért, hogy az energia szabadon áramolhasson a testemben, ahelyett, hogy az a fejemben maradna. így fizikailag és mentálisan is ellazulhatok.

NEMI SZERVEK (általában)

A nemi szervek különböztetik meg a férfiakat a nőktől. A férfi és a női princípiumhoz kapcsolódnak mindnyájunkban. A nemi szerv a szexuális energia székhelye, és az alapcsakrához (a farokcsontnál található energiaközpont) kapcsolódik.

Ha a szexualitásommal kapcsolatosan nehézségeket élek meg, akkor általában a nemi szerveket támadja meg betegség.

NEMI SZERVEK (betegségei) (lásd még: FRIGIDITÁS, IMPOTENCIA, NEMI BETEGSÉGEK)

A nemi szervekkel kapcsolatos problémák a szexualitáshoz kötődő félelemről, bűntudatról, szégyenről, gyanakvásról, megbánásról vagy dühről árulkodnak, amelyek valószínűleg nemi betegségek, frigiditás és impotencia formájában jelennek meg.

Ez a terület a férfiaknál a herékhez, a nőknél a petefészkekhez kapcsolódik.

  • A szexualitáshoz kapcsolódó szexuális energia nagy erejű és jelentőségű, mivel célja a faj fenntartása. Emellett lehetséges, hogy ezt az energiát akaratlanul használom.
  • A szexualitással kapcsolatos gyönyör fogalma egyik legalapvetőbb igényemmel hoz engem kapcsolatba, az örömérzéssel, a gyönyörrel, és a bennem élő megsebzett gyermekkel szembesít. Így a nemiségem előhozhatja a bennem élő félelmeimet, sérüléseimet, elutasításaimat.
  • Lehet, hogy nem fogadom el magamat azzal a testtel vagy nemiséggel, amivel élek, esetleg belső konfliktust élhetek meg fizikai és vallási vagy spirituális vágyaim között.
  • Ha félek nemet mondani, és azért élek nemi életet, hogy ne hagyjanak el, ne veszítsem el egy ember szeretetét, vagy csak önző céllal teszem ezt – minden ilyesmi a terület megbetegedéséhez vezethet.
  • Belső zavartság vagy konfliktus lehet bennem, nehézségeim lehetnek a kommunikációval vagy a megosztással.
  • Nem érzem, hogy mindig megbecsülnének, elismernének, és nehezemre esik bízni másokban.
  • Mi több, ha a szüleim lánygyermeket vártak, és én fiú lettem, vagy ha én más neműként szeretnék élni, akkor ez a nemi szerveim megbetegedéséhez vezethet, mivel a nemiségem egy részét elutasítom, és lehetséges, hogy bűnösnek érzem magam azért, hogy az vagyok, aki vagyok.

Meg kell szabadulnom a bűntudat érzésétől azért, hogy a szexualitásom, a szeretetem és a másokra fordított figyelmem kifejezésévé válhasson. Fontos, hogy a szeretet jelen legyen a szexuális élményeimben és minden alkalommal, amikor tükörbe nézek, annak érdekében, hogy egyre inkább el tudjam magam fogadni olyannak, amilyen vagyok.

NEURÓZIS (lásd még: HISZTÉRIA. RÖGESZME, SZORONGÁS)

Ugyanúgy, mint a depressziót és a pszichózist, a neurózist is a nem uralt érzelmek okozzák, vagy egy olyan identitásnak a keresését jelenti, amely helyettesítené azt, amelyet elutasítok. Még akkor is, ha kapcsolatban maradok a valósággal, és továbbra is képes vagyok a társadalomban élni, nagyon nagy szorongást érezhetek, romlik az ítélőképességem és ez szexuális életemre is kihat, impotencia vagy frigiditás formájában.

Keresem a helyemet a világban, és szükségem van mások figyelmére ahhoz, hogy értékelni tudjam magamat. Arra is szükségem van, hogy találjak egy olyan célt, értelmet az életemnek, amely megszabadítana engem a feszültségeimtől. Szabad leszek, mert figyelmemet a kitűzött célra irányítom, amely boldogság és elégedettség forrása lesz számomra. Tartozom tehát magamnak annyival, hogy elfogadom az alaptermészetemet, amely saját magam és mások szeretetét jelenti, anélkül, hogy szükségszerűen kötelező lenne az élet minden mozzanatát megértenem.

Folytatjuk…

Szeretettel,

Murányi Tímea

Elérhetőségeimért kattints rám 🙂

Forrás: Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona