Az alábbiakban a fogaink rejtett üzeneteiről kaphatunk információt Dr. Papp Huba fogszakorvos, hipnodonta, homeopata orvos, antropozófus orvos izgalmas előadása révén. A doktor úr Budapesten végzett, az orvosi egyetemen, a fogorvosi karon, 25 éve. Hamar belevágott a holisztikus, nem materiális vonalba, először jött a hipnózis az életébe, aztán a homeopátia, antropozófus orvoslás, cranio-sacralis terápia, és jelenleg a kínai orvoslást tanulja.

Előadásában részletes tájékoztatást ad a fogaink és szerveink kapcsolatáról, és a hagyományos kínai orvoslásból ismert energiapályák, a meridiánok fontosságáról a fogaink egészségének megőrzése érdekében. Ebben a cikkben vázlatosan írom le az ott elhangzottakat, érdemes végig hallgatni a teljes videót, valamint a fogászat honlapján lévő szakmai írásokból bővíteni az információkat. A cikk végén megadom a közvetlen elérhetőségeket. Köszönet mindenért, nekem rengeteget adott! Remélem sokunknak a segítségére válik. Szívet melengető érzés látni, ahogy az orvostudomány és a holisztikus látásmód kéz a kézben sétál…

Fogak, szervek és meridiánok

Metszőfogak (vese és a húgyhólyag meridián): altest, petefészek, petevezeték, méh, prosztata, húgyhólyag meridián. Ágybavizelés, megtermékenyülési probléma. Gócok energetikailag megzavarhatják a szervek működését.

A négy felső metszőfognál krónikus ínygyulladás jelentheti például a húgyhólyag érzékenységét, mikor gyakoriak a felfázások.

A vese az egy központi fontosságú, a fogágy betegségei, ínysorvadás, gyulladások esetében. Ha a szerv kezelve van, az íny automatikusan megnyugszik.

Szemfogak (máj és epehólyag): ha itt találunk például gyulladást, akkor mindig rákérdezünk a páciensnél, hogy van a mája, az epéje, mikor volt utoljára vérvizsgálat? Tudjuk irányítani másik szakorvoshoz.

Kisőrlők, nagyőrlők (tüdő és vastagbél meridián) (felső négyes, ötösök, a kisőrlők, alul pedig a hatos, hetesek): hajhullás, melléküreg gyulladások, összes mirigy, csigolyák, gerincvelő idegek, a bőr felületei. A tüdő erősítésére a dohányzásról való leszokást tudjuk javasolni, illetve, ha rendszeresen átszellőztetjük a tüdőt különböző dinamikus sportokkal, és naponta egyszer, kétszer 5-10 percet szánunk arra, hogy légzőgyakorlatokat végzünk.

Gyomor, lép és hasnyálmirigy meridián: felső hatosok, hetesek, alsó négyesek, ötösök. Ha ebben a meridiánban lévő fogakat látunk problémásnak, mindig rákérdezünk, az illetőnek milyen a gyomra, van-e gázképződés, van-e reflux, bírja-e a nehezebb ételeket? Milyenek az étkezési szokásai? Fontos, hogy evés közben mire fókuszálunk. Nyugodtan étkezzünk, jól megrágjuk az ételt, minden falatot 32-szer, ráérősek 64-szer. Sokkal kevesebb ételre lesz szükség, és sokkal jobban megemésztjük azt. Meg kell válogatni, mit viszünk be a szervezetünkbe.

A lép a ritmusnak a szerve. Mennyire élünk ritmusban a hétköznapokban és az ünnepnapokon? A főtevékenységeket az életemben ugyanakkor, vagy közel ugyanakkor teszem meg, tehát ugyanakkor kelek, ugyanakkor fekszek, ugyanakkor vannak a főétkezések az életemben, a munka, stb. Napi, heti, havi ritmusok… Minél inkább ritmusban élem az életemet, annál jobban ujjong a lépem.

Az utolsó meridián, ami a bölcsességfogainkkal van kapcsolatban: a szív és a vékonybél meridián.

Ha valakinek a bölcsességfogával van gond, begyullad, beékelődött, el kezdett szuvasodni, akkor nagyon gyakran a szívével is vannak problémái. Már vannak olyan kutatások, hogy a bölcsességfog gyulladása és az infarktusok kapcsolatban vannak egymással.

Kínai szervóra: minden szervnek meg van 24 órán belül a két órás csúcsüzeme, amikor maximálisan üzemel. A 12 szervrendszert beosztották a 24 órára.

  • Epe meridián 23 óra – 1 óra között: fontos, hogy ekkorra már aludjunk, mire ez a meridián bekapcsol.
  • Máj meridián éjjel 1 óra – 3 óra között: késői vacsorával leterheljük az emésztőrendszert, és ha ébren vagyok még éjfélkor, akkor az izmaimban van a vérem, az emésztőrendszerem nem tud dolgozni, méregteleníteni.
  • Tüdő hajnal 3-tól 5-ig: asztmások, tüdőbetegségben szenvedők ilyenkor felébredhetnek.
  • Vastagbél hajnali 5-től 7-ig: jó esetben ekkor van az első székletürítés, ez lenne az egészséges. Nem csak a salak ürül ki a szervezetből, hanem az előző nap gondja, feszültsége. A nappali székletürítés csak fizikai ürítés.
  • Gyomor meridián 7-9 óra között: reggelizni ilyenkor érdemes.

A Waldorf óvodában szokás, hogy hétfőtől a péntekig minden napnak megvan a maga gabonája. Ez is egy ősi tudás, hogy a különböző gabonák bizonyos bolygóminőségekhez kapcsolódnak, különböző szervekhez kapcsolódnak, és ha e szerint próbálok étkezni, akkor a szervezetemet a nagy kozmikus rendszerbe könnyebben harmonizálom.

Forrás: https://www.harisfogaszat.hu/hu/fogaszat/a-fogak-es-a-meridianok-viszonya-szervek-szerint

Felső fogív: minden, ami nem materiális, vágyaink, terveink, spirituális igényeink, művészetek. A szájpadlás típusa megmutatja milyen az ember spirituális igénye. Minél gótikusabb a szájpad, minél nagyobb az a tér, az én templomom, annál nagyobb az igényem arra, hogy művészetekkel foglalkozzak, hogy naponta meditáljak, spirituális életet éljek, stb. Akinek gótikus a szájpadlása, naponta szánjon időt arra, hogy valami spirituális dologgal foglalkozzon, majd ő eldönti, mit szeretne, csak legyen a mindennapjai része.

Alsó fogív: földhöz közeli, mozgékony, matéria, a megvalósult konkrét munka, a feladatok, a rutinok, mindent, amit elvégzek, amit meg tudok fogni, aminek teste, anyaga van.

Szabályos fogív: felső fogak vannak picit kívül, az alsók kicsit belül. Jó esetben az ember először mindig kigondol, megtervez valamit (felső fogív), és utána cselekszik (alsó fogív). A fordított harapásnál, a bulldog harapásnál más minőségeket fog hordozni.

Fogazati rendellenességek

Nyitott harapás: a felső és az alsó fogak nem érintkeznek, valamilyen rés marad.

A fogívünk egy várfal. Van a külvilág, az egész univerzum és vagyok én. A testem összes részét bőr fedi, ott van a határfelület a belsőm és a külvilág között, és a száj, az egy kitüntetett terület: eszem, levegőt veszek, kiszáll a szó, kiszáll a beszéd, csókot is azzal adjuk. A száj egy rendkívül izgalmas, sokoldalú intim szervünk. Az, hogy én itt hogyan zárom le magamat ebben az intim szervemben, megmutatja mennyire vagyok nyitott a világ fele, vagy zárt.  

Akiknek nyitott harapásuk van, nem tudják lehatárolni magukat a külvilágtól. Nincs meg a várfal, van ott egy szellő, át tud járni a szél, ki-bejárnak a dolgok. Az ilyen emberek extravertált, kifele élő, nagyon aktív emberek. Nincs meg ez a határ bennük.

Alapesetben tartunk egy tisztes távolságot beszélgetés közben a másik embertől. Ezek az emberek nem érzékelik azt a személyes teret, ami mindannyiunkat körül vesz. Ezek az emberek tudat alatt védtelenek. Hajlamosak sokat beszélni, ezzel irányítják a történetet, és kevésbé lesznek kiszolgáltatva a környezetnek. Nem érintkeznek a metszőfogak: nem tudom leharapni az ételt, sokszor nem tudom lehasítani a világbeli dolgokat. Több szintje van ennek a harapási képtelenségnek.

Bulldog harapás, keresztharapás: az állcsont fejlettebb, az alsó fogak vannak kívül, a felsők belül. Több típusa van, valamikor csak 1-1 fog lesz érintett. Akaratos, agresszív emberek, bűnözők közt jellemző. Nem lehet általánosítani!

Felső padlás vágyak, alsó konkrétum. Jobb oldal a férfi oldal, jövőt mutatja, bal a női oldal, a múlt. Ha pl. csak a jobb oldalon látunk problémát, akkor a férfi energiával van dolga az illetőnek.

Fogak és lelki háttérük

Vannak fogak, amiknek egyéni témájuk van (metszőfogak, hatosak), és vannak, amiknek csoportos.

Jobb felső 1-es, nagymetsző: apafog (férfi őseink), férfi archetípus foga (az ideális férfi, aki erős, védelmez)

Bal felső 1-es nagymetsző: anyafog (női felmenőink), női archetípus (szeretet, feltétel nélküli elfogadás, befogadás)

Jobb felső 2-es kismetsző: jelzi a viszonyomat az apámhoz, a férfi vonalhoz, a férfi minőséghez.

Bal felső 2-es kismetsző: viszonyom az anyához, a női minőséghez.

Ezek sérülésekor, balesetekor szépen látszik, milyen konfliktus van az apával, vagy anyával.

Fogak helyzete: normális esetben a fogak érintkeznek egymással, egy ívben vannak.

Pl. Jobb 1-es előtte van a bal 1-nek és takarja, akkor egy elnyomó férfi van abban a térben, pl. egy diktatórikus apa. Ha fordítva van, a férfi fog van hátrább a bal 1-eshez képest, akkor a nő a domináns.

Forrás: https://www.harisfogaszat.hu/hu/node/1031

Ha a középfogaknál rés van: válás, akár az ősök szintjén, akár a jelen életben.

Ha nincs rés: a férfi és a női minőséget nem tudom összhangba hozni. Nem tudok harmóniába kerülni a másik nemmel.

Szemfogak: életenergiát, a vitalitást hordozzák. Amennyiben erőszakkal húzzák ki, indokolatlanul, nagyon gyors hanyatlásnak indulhatnak el ezek az emberek… Energetikailag a szemfogaink a legértékesebbek. Szexualitás, nőiség.

Kisőrlők (4), akarat fogai. Képviseljem magam a világban, amit meg szeretnék valósítani, ez a 4 fog hordozza. Minden 4-es fognak a hiánya az én akaratomnak a kifejezését gyengíti. Sokkal több energiát, tudatosságot igényel, ha hiányoznak ezek a fogak.

5-ösök: művészet, alkotás foga. Minden emberben él egy művész. Gyerekkorban megmutatkozik, kiben mi lakozik. Éljük meg a bennünk levő művészt! Bal felső 5: sors, karma foga. Sorsfordító döntés meghozása előtt begyulladhat, stb. Ha nem a saját utamon járok, vagy nagyon dilemmázok. Milyen életfeladattal birkóztam, mikor kihúzták nekem? (munkahelyváltás…) Jobb felső 5: alkotás, gyerekvállalás témája (vagy sok van, vagy egy sincs, vagy nagyon szeretne, de nem jön össze, abortuszok, stb.) Szoros párkapcsolatban nem születik gyermek, a férfinál is megjelenhet a nőnek a fogproblémája, megosztjuk a problémákat…

Jobb felső 6-os: rang, tekintély, elismerés foga. Megkapom-e azt a figyelmet, elismerést a környezetemből (család, baráti, munkahelyi), ami kijár, mert létezem… Minden embernek jár egy figyelem… (gyomor, lép, hasnyálmirigy terület)

Bal felső 6-os: önismereti fog, meg tudom-e fogalmazni magamnak az érzéseimet, érzelmeimet, ki tudom-e a világnak kommunikálni. Nagyon fontos az önismeret, magunkkal legyünk őszinték. Ki tudom-e mondani a másiknak, hogy megbántottál?

Bal alsó 6-os: szeretet fog, különböző szeretetigényeink vannak, gyerekkorban, felnőttkorban. Leggyakrabban hiányzó fogak a pácienseknél.

Jobb alsó 6-os: munka, hivatás, amiért én leszülettem a földre. Másik leggyakrabban hiányzó fog. Halál, újjászületés. Mennyire tudok lezárni dolgokat az életemben, és mennyire tudok megújulni, minden területen az életben. Tárgyak felhalmozása pl. mennyire szorítanak ki az életteremből? Helyhez kötődök, költözés, munkahely váltás. Megbocsátás, elengedés. Régi traumákhoz mennyire kötődök… Ne legyenek személyekhez kötődő láncaim… az el nem engedések korlátozzák a szabadságunkat.

Hetesek: kapcsolatok foga. Viszonyunk a környezetünkhöz. Bal felső hetes: hogy vagyok azokkal a személyekkel, akik lelkileg a legközelebb állnak hozzám. Párkapcsolat minőségét is mutatja.

Bölcsességfog: egyre gyakoribb, hogy nincs… Az élettapasztalatunkat leszűrjük-e és bölcsebbé válunk-e?

Ősbizalom: mindannyiunk életére hatással van a fogantatás pillanata, a terhesség 9 hónapja, édesanya milyen lelki állapotban van…

7 éves korig a gyermek szoros kapcsolatban van az édesanyával, anya lelki, fizikai problémáját a gyerek kihangosítja.

Fogágy betegségek: az ősbizalom szintjén valami nagy trauma érte. Elfojtott érzelmek: nem állok ki önmagamért, stresszelek, túlvállalom magam, nem tudok nemet mondani, ami a lelki egységemet bántja.

Beszámolójában érinti még az egészséges táplálkozás témakörét, valamint felhívja az orrlégzés fontosságára a hallgatóság figyelmét, azt is elmondja, hogy miért. Érdemes időt szánni rá…

Az előadás vége felé a doktor úr beszél még egy érdekes tisztító és méregtelenítő folyamatról, az úgynevezett olajrágásról. Hogy hogyan végezzük el szakszerűen a műveletet, az a videóból kiderül! Bár meglehet, sokan már ismerik… akiknek volt szerencséjük Papp doktor előadását személyesen hallgatni, ők lehet, próbálták is.

Források:

Szeretettel,

Murányi Tímea