MÁJ (általában)

A májbajok a saját viselkedésemből származnak. A felgyülemlett frusztrációim, a gyűlölködéseim, a féltékenységem, az agresszivitásom mind-mind májproblémák megjelenésének rizikófaktorait növelik. Ezek az érzések egy vagy több olyan félelmet rejtenek el, amelyeket nem lehet másképpen kifejezni.

Hajlamos vagyok másokat nagyon könnyen kritizálni, elítélni. Állandóan sajnálom magamat. Valaki vagy valami ellen harcolok. Nagyon elégedetlen vagyok. Nehezen fogadok el másokat olyannak, amilyenek. Gyakran nincs elég életörömöm, mivel másokat irigyelek, ami felzaklat, és szomorúsággal tölt el engem. Meddig a pontig vagyok mindemellett készen arra, hogy erőfeszítéseket tegyek anyagi és spirituális téren?

Még nem értettem meg, hogy amit másoknak a szemére hányok, az csak saját magam tükröződése. Ez csak a saját tükörképem.

Állandóan sajnálom magamat, és azt szeretném, ha mások változnának meg. Hol van itt a jó szándékom? Milyen erőfeszítést teszek én magam? Kevés életöröm lakozik bennem, az egyszerűség nem az erősségem. Májrák is kialakulhat, ha a számomra káros érzelmek már jó ideje felemésztenek engem. Gyakran előfordul, hogy a májrák a családdal vagy pénzzel kapcsolatos konfliktus eredményeként alakul ki, főleg olyan helyzetben, amikor attól félek, hogy hiányt szenvedek valamiben.

Ideje, hogy tudatosítsam magamban, hogy olyannak kell elfogadnom magamat, amilyen vagyok, és hogy meg kell tanulnom önmagamat jobban szeretni. Ha magammal kapcsolatosan képes vagyok szeretetre és megértésre, ez megnyitja az utat mások szeretetéhez és megértéséhez. Újra visszatér az életkedvem, életörömöm.

MÁJ (májproblémák)

A máj lebontja az ételeket, eltávolítja a túlzott fehérje- és zsírmennyiséget, és megtisztítja a vért a szennyeződésektől. Létfontosságú szerv. A düh és a kritika székhelyeként emlegetjük.

A máj a viselkedésemhez kötődik, és az életem eseményeihez, helyzeteihez való alkalmazkodási képességemről árulkodik. Az általam érzett negatív érzések (fájdalom, utálat, féltékenység, irigykedés, agresszivitás) megakadályozzák, hogy a májam jól működjön. A májam képes felhalmozni, elraktározni a stresszt, és a belső feszültséget. Szintén a májamban „landolnak” azok a keserű és irritáló érzelmeim, gondolataim, gondjaim, amelyeknek nem adtam hangot vagy amelyeket nem oldottam meg.

Ezért, amikor fiziológiai vagy energetikai módszerek segítségével tisztítom a májamat (fitoterápiával vagy egyéb módszerrel), akkor sokkal nyugodtabbnak érzem magam, és sokkal inkább érzem, hogy kapcsolatban vagyok magammal.

A májbajok néha depresszióhoz is vezethetnek, mivel a depresszió valójában saját magammal szembeni csalódásomra utal. Ekkor szomorú, nyomott hangulatú lehetek, egy általános nemtörődömség lesz úrrá rajtam. Amikor a májam eldugul, akkor ez a tudatom spirituális és belső szintjeit érinti. Elvéthetem az utamat vagy az irányt. A máj életet ad, azonban ugyanúgy az élettel kapcsolatos félelmeimet is táplálhatja. Rajtam múlik, hogy úgy cselekedjek, hogy az életet hozza el számomra.

MÁJ – CIRÓZIS ~ májzsugor

A cirózis vagy májzsugor a máj gyulladásos megbetegedése, amelyet többek között túlzott alkoholfogyasztás idézhet elő. A cirózis annál az embernél jelenik meg, aki úgy érzi, az élet „löki” őt előre, hogy bizonyos helyzetek, események haladásra kényszerítik őt.

  • Mivel úgy érzem, akaratom ellenére haladok, ellenállok és ragaszkodom a véleményeimhez.
  • Dühöt és agresszivitást élek meg.
  • Ez a betegség az élettel és a velem történő eseményekkel kapcsolatos dühöm, ellenérzésem kifejeződése.
  • Teli vagyok lappangó agresszióval, és állandóan bűntudatom van amiatt a meggyőződésem miatt, hogy elrontottam az életemet.
  • Azzal töltöm a napjaimat, hogy magamat és másokat kritizálok.
  • Annyira megkeményedek, hogy már nem vagyok képes látni a fényt az alagút végén.

Azért, hogy segítsem magamat az élethez való visszatalálásban, elfogadom, hogy a jelen pillanatot kell megélnem, és hogy meglássam mindazt a jót, ami velem történik. Kinyitom a szívemet, és figyelmemet minden olyan történésre, momentumra irányítom, ami itt is most történik, és megtanulom, hogy ne legyek túl szigorú bírája önmagamnak. Ha elnézőbb, megértőbb vagyok magammal szemben, akkor másokkal szemben is inkább az leszek, ami sokkal több harmóniát és boldogságot hoz majd az életembe. Megvizsgálom valódi szándékaimat, nyitón maradok a szeretetre és megbocsátom magamnak azt, hogy olyan vagyok, amilyen.

MÁJ – HEPATITISZ – fertőző májgyulladás

A máj bármilyen okból bekövetkező gyulladásos megbetegedése. A hepatitiszt legtöbbször vírusfertőzés okozza, de baktériumok, paraziták, gyógyszerek és alkohol is állhat a fertőzés hátterében.

Tünetei: gyengeség, sárgaság, étvágytalanság, hányinger, láz, és alhasi panaszok.

A máj az „életadó”, mivel megtisztítja a szívet a mérgeitől és túlkapásaitól, és érzelmi állapotunkat (vér) egyensúlyban tartja. A máj egy olyan hely a szervezetben, ahol felhalmozhatom a mérgező érzéseimet, és túlzott utálatomat.

A máj a düh székhelye.

Az -itiszre végződő betegségek, mint a hepatitisz is, egytől egyig irritációról és dühről árulkodnak. A hepatitisz a személyes kapcsolataimhoz, vagy egy nehéz helyzethez köthető. Ezeknek a negatív gondolatoknak a felhalmozása gyengeséget és reménytelenséget okoz, és dühvel, bűntudattal és a jogaimmal kapcsolatos konfliktusokkal járhat.

Amikor egy semmiség miatt emésztem magam, akkor emiatt dühöt, bosszúságot, neheztelést, utálatot érezhetek, amely magammal vagy másokkal szembeni erőszakhoz is vezethet.

  • A vírusos hepatitisz A eredete magával a táplálékkal szemben érzett harag, vagy egy olyan problémával kapcsolatos neheztelés lehet, amely az élelemmel, élelmezéssel kapcsolatos. Például felhozhatjuk annak a férjnek a példáját, aki nem hajlandó tartásdíjat fizetni.
  • A vírusos hepatitisz B egy olyan jellegű neheztelésre világít rá, amelyet olyasvalamivel vagy valakivel szemben élhetek meg, aki vagy ami rám lett erőltetve. Olyan, mintha egy olyan helyzetbe sodortak volna bele, amelyet visszautasítottam volna, például ha akaratom ellenére egy táncversenyen való részvételre kényszerítenek engem.
  • A vírusos hepatitisz C-t az ismeretlentől való nagy félelem okozza. Például: Kik az én szüleim? Hol születtem? Az is lehet, hogy igen nagy ellenállást tanúsítok az életemben megjelenő, változásokat hozó, új helyzetekkel szemben. Talán ragaszkodni akarok az előítéleteimhez és az előre megalkotott véleményeimhez.

Kihasználom a gyógyulásomhoz szükséges pihenés idejét arra, hogy számot vessek az életemről. Megszabadulok az általam táplált előítéletektől, a dühtől.

MÁJ – MÁJTÁLYOG

Mivel a máj a kritikával kapcsolatos, a májtályog egy olyan nagy, az életemben jelen levő elégedetlenségre enged következtetni, ami abból származhat, hogy az életemben nem minden alakul úgy, ahogy én azt szeretném, túlságosan aggódom bizonyos dolgok miatt, és az életemet tápláló öröm és szeretet nem elégséges. Ez egy olyan üzenet, amelyet az élet küld számomra azért, hogy rugalmasabbá és nyitottabbá válhassak, és hogy megtaláljam azt a szeretetet és megértést, amire szükségem van ahhoz, hogy felfedezhessem a bennem lakozó szeretetet.

Alkoholizmus

A túlzott alkoholfogyasztás különböző tünetek megjelenésével jár: a test fizikailag megváltozik, összezsugorodik, az agyműködés hatékonysága csökken, az idegrendszer és izomrendszer túlfeszült lesz.

Hasonlóan a többi függőséghez, az alkoholizmus is általában olyan embernél alakul ki, aki valamilyen érzelmi hiányt akar pótolni, de ez a „megoldás” megmérgezi egész lényét.

Több okból is ihat valaki mértéktelenül:

  • Azért, hogy elmeneküljön önmaga vagy egy olyan helyzet elől (konfliktus), amelyben nem érzi jól magát.
  • Esetleg azért, hogy félelmeit tompítsa, meneküljön a tekintély elől (főleg az apai szigor), vagy szeretteit kerüli, mert fél, hogy egyszer lehull a lepel, kiderül alkoholizmusa, és olyannak fogják látni, amilyen valójában.
  • Sokan bátorságot szeretnének meríteni az alkoholból, hogy képesek legyenek kommunikálni az emberekkel (spiccesen nyitottabbak vagyunk, kevésbé koncentrálunk gátlásainkra).
  • Mások hatalmasnak és erősnek érzik magukat, azt hiszik, így lesz hatalmuk mások felett, mivel viselkedésük kétségkívül zavarni fogja a családot, munkatársakat.

A beteg nem képes felmérni a veszélyhelyzeteket, magányosnak, elszigeteltnek érzi magát, bűntudata van, szorong, és alapjában véve haszontalannak, értéktelennek, másoknál alacsonyabb rendű embernek tartja magát, olyannak, aki képtelen magáért és másokért cselekedni. Ilyenkor egy kis „szíverősítőre” van szüksége. Az alkoholizmus azonban maga is feszültséggel teli életforma. Az első pohár ital oldja az idegességet, ezért a következő séma raktározódik: feszültség + alkohol = jó közérzet. Így kialakul egy automatizmus, melynek során az agy minden stresszes helyzetben azt az utasítást küldi, hogy igyunk egy kicsit, attól jobb lesz.

  • A betegség egyik fő oka, hogy a páciens gyermekkorában nehezen tudott szembenézni valamelyik családtag (leginkább szülő) alkoholizmusával. Az ilyen családokban általában gyakoribbak a nézeteltérések, a testi és lelki erőszak alkalmazása vagy bármely más visszaélés. Sok beteg a családtól akar eltávolodni, mert nem érzi jól magát. Ilyen esetben az erkölcsi norma egészséges kialakulása kerül veszélybe, a gyakori nézeteltérésektől terhes jelenetek rossz szülői mintát kódolnak.
  • Bizonyos családokban az alkoholizmus szinte öröklődő magatartásforma lesz, mert a szülők azt sugallták viselkedésükkel, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás teljesen normális. Az idegrendszeri zavarok és a személyiségtorzulás egyenes következményei ennek az életmódnak, a nem megfelelő táplálkozás miatt pedig hiánybetegségek alakulhatnak ki.
  • Az alacsony vércukorszint kapcsolatban állhat az alkoholfüggőséggel, mivel az alkoholmolekulák, ugyan rövid időre, de gyorsan cukorrá alakulnak. Tehát akinek alacsony a vércukorszintje, esetleg ily módon pótolja a hiányzó cukrot. Alkoholmegvonás esetén a beteg képes óriási mennyiségű kávét (a koffein stimuláló szer), cukrot, péksüteményt vagy édességet elfogyasztani, mely szintén az alkohol-cukor kapcsolatára utal.
  • Sokan mértéktelen dohányzással próbálnak leszokni az italról, mivel a nikotin szintén stimuláló szer, amely a szívritmus növelésével jobb közérzetet biztosít. Ki kell deríteni, mi a szomorúság eredete, hiszen az alacsony vércukorszint jelzi, hogy a kiváltó ok nem lett megszüntetve.
  • Az alkoholizmus hátterében álló másik probléma az allergia is lehet. Elképzelhető, hogy csak bizonyos alkoholfajtákkal szemben alakul ki függőség (konyak, gin vagy whisky), mert csak ezek képesek „kielégíteni” bennünket. Ilyenkor valószínűleg a szóban forgó alkoholfajta egyik összetevőjére, alapanyagára vagyunk allergiásak (búza, árpa vagy rozs). Ebben az esetben tegyük fel a kérdést, vajon mire vagy kire vagyunk allergiásak?

Az alkoholizmus gyakran lehet következménye olyan helyzetnek, embernek, amit / akit nem fogadtunk el fiatal korunkban. Ha alkoholista személy szexuális zaklatásának voltunk áldozatai, amely miatt bűntudatot érzünk, felidézve ezt az eseményt, inni kényszerülünk. Ha nem tudtuk megemészteni alkoholista apánk düh kitöréseit, talán mi is ugyanígy fogunk viselkedni, ugyanilyen dühkitöréseink lesznek, és apánkhoz hasonlóan alkoholistává válunk.

Iszunk, hogy elfelejtsük múltunkat, jövőnket, de legfőképpen a jelent. Az állandó jellegű menekülés, egy képzeletbeli álomvilág teremtése mesterséges boldogságformát teremt, mellyel elfedjük a valóságot. Ha iszunk, egy bizonyos időre megszabadulunk a magányosság, a meg nem értettség és tehetetlenség, a felelősség, az önutálat érzésétől, és úgy gondoljuk, olyanok vagyunk, mint bárki más. De ez csak a látszat.

A helyzet egyre rosszabbodik majd, függően attól, milyen mértékű az alkoholizmus. Minden egyes kijózanodással sötétebb és sötétebb a valóság, végül pedig jön a depresszió. Maga a függőség „igénye” visszavezethető arra az érzelmi függőségre, amelyet normális esetben mindenki megél az édesanyjával és édesapjával kapcsolatban, de az alkoholista nem kapta meg ezt a fajta feltétel nélküli szeretetet. Ideje felismerni testi és lelki erényeinket, még akkor is, ha a múlt néha nagyon fájdalmas és az üveg lett a legjobb barátunk.

Hozzuk rendbe az életünket, tiszteljük és szeressük magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Dolgozzunk ki megoldási stratégiákat a felmerülő problémákra, ahelyett, hogy elmenekülnénk.

Sóvári Melinda asztrológus a függőségekről… További videókért kattints ide!

Folytatjuk…

Előző cikket itt olvashatod

Murányi Tímea

Forrás: Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona