„ÁGYBAPISILÉS”

Ha éjjel alvás közben elengedjük a vizeletünket, ez arról informál bennünket, hogy gyermekünk fél az iskolai vagy szülő tekintélytől, szigortól.

Ha a gyermek pisil be éjszaka, akkor a nappal visszatartott érzelmei (amelyet a vizelet jelképez) így szabadulnak fel. Ezeket az érzelmeket azért fojtja el, mert fél a büntetéstől vagy attól, hogy másoknak nem fog tetszeni, és ezért nem fogják szeretni őt.

  • Ahogy az állatok vizeletükkel jelölik meg területüket, mi tudat alatt ugyanennek érezhetjük szükségét. Ki akarjuk jelölni saját kis területünket, mert tartunk attól, hogy ez veszélyben van, megvonják tőlünk vagy nem tartják tiszteletben, és emiatt nagy bizonytalanságot, szorongást élhetünk meg. A bizonytalanság csak nő attól, ha sötétben kell aludnunk.

A gyermekek sokszor így élik meg egy szeretett személytől vagy tárgytól való elszakadásukat. Éjszakánként talán „segítséget” próbálnak hívni ezzel, tudtára adva környezetüknek, hogy melegségre, szeretetre van szükségük.

  • Szülőként tartozunk annyival, hogy tudatosítjuk magunkban gyermekünk tekintéllyel szembeni érzékenységét, segítjük őt abban, hogy kiszabaduljon a túl nagy tekintély „karmai közül”, és a hozzá intézett szerető szavak önbizalmát növeljék.

Megerősítések: Gyermekemnek biztos támasza vagyok, akihez mindig fordulhat. Tudatosítom gyermeke(i)mben, hogy szeretetre méltóak, és úgy vannak jól, ahogy vannak.

INKONTINENCIA

Az inkontinencia, jelentsen bár széklet-visszatartási vagy vizelet-visszatartási nehézségeket, minden esetben a kontrollhoz, az irányításhoz kapcsolódik. Lehetséges, hogy az élet arra akar megtanítani, hogy rugalmasabb legyek, és elengedjek bizonyos embereket, helyzeteket. A székletem vagy vizeletem kontrolljának az elvesztése ilyen irányú felismerésre kötelez. Félre kell tennem a merev gondolkodásmódomat, amely csak önvédelem az érzékenységemmel szemben, ami az olyan élethelyzetekre érvényes fokozottan, amelyeket nem tudok kontrollálni.

A széklet-visszatartási problémák esetében feltehetem magamnak a kérdést, hogy mi vagy ki az, aki engem ennyire bosszant?

  • Az is lehetséges, hogy nagyon erősen lázadok a tekintély ellen, és az a tény, hogy ez előtt a tekintély előtt meg kell hajolnom, inkontinenciához vezethet. Számomra a tekintélyt akár maga az élet is képviselheti, amely engem olyan változtatásokra kényszerít, amelyeket nem akarok megtenni.
  • Megvizsgálhatom, hogy gyermekkoromban ki képviselhette számomra a tekintélyt és ki ellen lázadtam.
  • A vizelet-visszatartási nehézség esetében a vizelet által szimbolizált negatív érzelmek kontrollálhatatlan és tudat alatti kiengedése arra is szolgálhat, hogy több figyelmet és szeretetet csikarjak ki az emberekből. Az e mögött húzódó ok lehet egy elutasítás érzés, az, hogy nincs érdemem, hogy bizonytalanságot érzek, és félek a jövőtől.
  • A vizelet olyan negatív érzelmekre utal, amelyeket általában elengedünk, amikor azok már nem szükségesek. Az éjszakai vizeletkiengedés egy mélyebb szintű konfliktusról árulkodik, amelynek nem is vagyok tudatában. Mivel képtelen vagyok a vizelet- vagy székletszivárgást ellenőrzésem alatt tartani, az életemben is képtelen vagyok kontrollálni azt, ami velem történik, főleg az érzelmeimet, és ez félelemmel tölt el. Fontos, hogy ezeket a belső félelmeimet és bizonytalanságaimat kifejezésre juttassam. A számomra fontos embereket és dolgokat is túl könnyedén eleresztem anélkül, hogy meglenne a bátorságom vagy az erőm ahhoz, hogy utánamenjek annak, amit igazán szeretnék.
  • Mivel az életemmel szemben nagyok az elvárásaim, csalódott vagyok és testileg-lelkileg elhagyom, elhanyagolom magam. Főleg a gyerekeknél nagy félelem vagy idegesség okozhat inkontinenciát.

Megerősítések: Tudatosítom magamban, hogy lehetetlen mindent ellenőrzésünk alatt tartani az életünkben. Megtanulok bízni, és megtanulom szeretni az újat és a váratlant.

ÁJULÁS – eszméletvesztés

Az ájulás átmeneti eszméletvesztést jelent, amely pár másodperctől egészen fél óráig is eltarthat. Ha az eszméletvesztés teljes, de rövid, akkor mély ájulásról, ha pedig hosszú, akkor kómáról beszélünk. Bárhogy is nézzük, ez az állapot a valóságtól való elmenekülést teszi lehetővé. Feladjuk, mert belefáradtunk abba, hogy nem tudunk helytállni, hogy nem bírunk megbirkózni egy helyzettel.

  • A félelem, szorongás, elbátortalanodás és tehetetlenség érzései felváltva gyötörnek bennünket. Félünk attól, hogy elveszítjük a hatalmat, az irányítást a dolgok felett. Ha végletesen ragaszkodunk valamihez, minden bennünk rejlő energiát visszatartunk és blokkolunk. Engedjük el a régi dolgokat, hagyjuk, hogy a múlt tényleg múlt legyen. Életünk folyjék tovább saját medrében, és bízzunk az univerzumban, mert minden a mi fejlődésünket szolgálja.

Megerősítések: Kezembe veszem életem irányítását. Könnyedén helytállok minden helyzetben. Bízom az életben, bízom abban, hogy minden értem van, és a fejlődésemet szolgálja. Elengedem a múltat, megbocsátok önmagamnak és másoknak, hogy tiszta lappal folytathassuk utunkat.

Folytatjuk…

Előző cikket itt olvashatod!

Szeretettel, Murányi Tímea

Forrás: Thorwald Dethlefsen, Rüdiger Dahlke: Út a teljességhez (A betegség jelentése és jelentősége)

Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona