Neked is az a jelmondatod, hogy segítek, mert képes vagyok rá? Fogjuk meg és majd én viszem/megcsinálom? Nem tudsz nem segíteni, mert érzed, ami fj nekik, és MUSZÁJ segítened?
Elfáradsz a tömegben? Csak az pihentet, ha csend és nyugalom vesz körül?
Lehet, hogy empata vagy? Szuperérzékeny empata? Fizikai, érzelmi, esetleg telepata empata?


Ha szeretnéd megtudni,
itt az empata teszt.



Az empata szó valódi jelentése


Az empata szót gyakran azokra az emberekre használják, akikben „túlteng az empátia”. Akik együttéreznek és veled sírnak. Bele tudják magukat képzelni a helyzetedbe és végtelenül segítőkészek. De ez inkább szellemi készség, tanult és tanítható minta.


Az emapata szó valódi jelentése azonban másvalakit takar. Aki empatának születik, nem beleképzel és együttérez, hanem beleolvad, átérez. Önmagában, önmagával éli meg a másokkal történt dolgokat is. Ő nem átgondoltan teszi mindezt, hanem nem tud másként tenni. Ez nem tanult, nem mentális, hanem érzelmi és energetikai dolog.


Kik az igazi empaták?


A született empata érzi a másik ember állapotát, fájdalmát, érzelmeit a saját bőrén, a saját testében, vagy az elméjében, szívében. Egy Empata nagyon gyakran nem tud különbséget tenni önmaga gondolatai és érzései, és a másiké között. Elvileg ez kinőhető lenne, ha tudnánk mire kell figyelni. De sajnos nem tudjuk, ezért rengeteg felnőtt is küzd azzal, hogy megkülönböztesse a saját fájdalmát, káoszát, lebegő jókedvét a másikétól.

Az empatának nyitott az energiarendszere
, így született. Ami azt jelenti, hogy magába szívja mások feszültségét már egészen fiatalon. Ő az, aki odaadja az utolsó csepp szeretetét, pénzét, lelki energiáit is másoknak, mert nem tud nem így tenni. Senki nem mutatta meg neki, hogyan kell.

Empata naplók 1.


Az egyik legemlékezetesebb példa egy temetésen történt meg velem. A férjem nagymamája halt meg. Kedveltem őt, de nem ismertem túlságosan, néha együtt kártyáztunk, ennyi. Amikor kórházba került, próbáltam segíteni, de hamar elvitte.



A temetésen viszonylag sok ember volt, én csak azért mentem, mert illik. Ahogy elkezdődött a szertartás, zokogni kezdtem. Szinte a semmiből. És nem tudtam abbahagyni. A férjem feszengett mellettem. Rajtam kívül senki sem sírt, maximum könnyezett. Nem is voltam rokon. Ciki voltam. Mindezt felfogtam, de a zokogást nem tudtam abbahagyni, míg véget nem ért a temetés, és szét nem széledt a tömeg.


Csak összehasonlításképp. Amikor szeretett nagymamám meghalt, úgy éreztem, kiszakad a szívem a mellkasomból, de nem zokogtam. Beszélni se tudtam, levegőt is alig kaptam, csak potyogtak a könnyeim, csendben. Ez az én fájdalmam volt.



Mi okoz nehézséget egy empatának?


Bármi és minden, ahol sok ember vesz körül


Egy egyszerű hétköznapi reggelen, mire beérsz a munkahelyre már ingerült vagy, pedig jól aludtál és mosollyal ébredtél. Aztán, valahogy nyomottá vált a hangulatod, majd meleged lett és ingerült lettél. És nem tudtad, hogy ez nem a te feszültséged, hanem az útitársaidé a metrón, buszon, autóban, az utakon. Néha felér egy túlélőtúrával utazni a tömegközlekedésben, vagy vezetni az autót a bolondok sugárútján.
Problémás a céges vacsi, a bájcsevegés, a zajos rendezvények, vagy a folyamatos zene a bevásárlóközpontban.

Randi és párkapcsolati nehézségek


Nehéz randizni, mert mindegy mennyire mosolyog rád valaki, ha te érzed, hogy görcsben van a gyomra, „nagyon akar” valamit. vagy éppen hangember, „csakúgymondja”, de nincs mögötte semmi pozitív érzelem.
Nehéz megmaradni egy kapcsolatban, ha a párod mindig leszívja az energiáid és legszívesebben sírnál, amíg ő horpaszt melletted. Nehéz olyan kapcsolatot találni, ha nem vagy tudatos, ahol kölcsönösen tudjátok tölteni és támogatni egymást.


Nehéz nemet mondani a családban, munkahelyen


A legtöbb embernek nehéz, de az empatának szinte lehetetlen a nemet mondás, mert a bőrén érzi a másik csalódottságát, esetleg szikrázó indulatát.
Ezért leggyakrabban övé a nehezebb meló, a plusz meló, a hálátlan meló.



Mi a teendő, mi segíthet egy empatának egyensúlyban maradni?

Nagyon fontos a rendszeres feltöltődés, a tudatos energiatisztítás. Ebben sokat segíthet a természet, séta, fürdők, kirándulás, túrázás.
A szellemi egyensúlyt segíti a relaxáció, meditáció.
Nagyon fontosak a társulások, hogy olyan emberekkel töltsd az időt (barátok, munkahely, hobbi), akik nem vesznek el többet annál, mint amit adnak.

Meg kell tanulni határt húzni, stabil gyökereket létrehozni, amik a legnagyobb viharban is megtartanak.
Napi rutint kell kialakítani a tisztításra és töltődésre, nem szabad a szőnyeg alá söpörni a hiányokat, fájdalmakat, legyenek azok fizikai, érzelmi vagy szellemi.





Ami segít gyógyulni az empatának


Ha már fejfájás, migrén, krónikus fáradtság, szorongás, pánik vagy krónikus betegségek, allergiák, működési zavarok léptek fel, akkor a töltődés már kevés.
A gyógyulást (az egészségügyi ellátással párhuzamosan) segítheti a tiszta reiki, ami azon túl, hogy megfelelően tisztítja és tölti az energiarendszert, csillapítja a fájdalmat, gyulladást, enyhíti a krónikus tüneteket is.


Ha szeretnéd kipróbálni a reiki hatását, energetikai támogatását ebben a folyamatban, július 10.-én hétfőn, a tüdőben és a gyomorban lerakódott problémák, minták oldása lesz a fókuszban az ingyenes élő (zoom) reiki webináron, ahol egy fél órás vezetett reiki önkezelés is lesz, a nem-reikisek számára táv-segítséggel.

Regisztráció itt:
https://www.reikionline.hu/reiki-gyakorlas/

szerző: Dervár Zita

Elérhetőségeim:

email: reikizz@reikizz.hu

blogom: https://reikizz.hu/

online tanfolyamaim: https://www.reikionline.hu/