Sajnos nagyon gyakran olvashatjuk, hogy az empaták annyira szeretik kiszolgálni mások igényeit, hogy menetrendszerűen lábtörlővé válnak, benne ragadnak bántalmazó kapcsolatokban is akár. Sőt, szinte ebben érzik jól magukat.
Előre bocsátom, hogy nem vagyok pszichológus vagy egyéb elméleti szakember. Empata vagyok és energiagyógyász, a soraimat ezen a szemüvegen keresztül írom.



Korábban írtam, hogy kik a valódi empaták, és, hogy félreértés azt gondolni, hogy az empata csupán túlságosan empatikus. Röviden, amikor empatikus vagy, akkor el tudod képzelni, hogy Te mit éreznél a másik ember helyzetében, bele tudod képzelni magad az ő helyzetébe.

Persze, ennek nem mindig van köze a másik ember valóságához.
Az empata nem elképzel, hanem átérző, vagyis érzi amit a másik ember érez, a feszültségét, fájdalmait, örömét, gyakran konkrétan a fizikai fájdalmait is. Cserébe, nagyon gyakran halvány fogalma sincs a saját érzéseiről, mert nem tudja szétválasztani a másokétól, nincs tudása és tere arra, hogy befelé forduljon.

Félreértés az is, hogy a traumatizált empatákból lesznek a lábtörlők.

Egyrészt, a trauma bárkiből kihozhat olyan védekező mechanizmust, ami kívülről megalkuvásnak, túlzott függésnek, ragaszkodásnak tűnhet. Bárkiből, olyanokból is, akikben nem sok empátia van és még véletlenül sem empaták. Ezért nem igaz az, hogy minden lábtörlő kapcsolatfüggő vagy éppen empata.
Másrészt a megalkuvás és a ragaszkodás is lehet csupán egy pillanatnyi túlélő mechanizmusa, akár az empatáknak is. Úgyhogy, ha ilyen kapcsolatokban találod magad, tudd, normális, hogy így védekezel, de az ajtó kifelé is nyílik.




Miért hiszik, hogy az empata lábtörlő és mennyiben igaz ez?


Nem (csak) mások igényét szolgálják ki, önmagukat végzetesen a háttérbe tolva. Csak úgy tűnik.
Az empata együtt létezik a környezetével. Van, aki az emberi szereplőkkel, van aki az állatokkal, növényekkel, van aki a testetlen létezőkkel. Ezért természetes, hogy valamiféle segítővé válik, hiszen, ha a világod egyik fele fájdalmat él át, segítesz. Ha érzed a másik ember, a világod fájdalmát, muszáj segíteni, hiszen a fájdalom neked is fáj, téged is elpusztít. Az empata önmagán is segít azzal, hogy rajtad segít, kiszolgál téged. Win-win.



Persze, egy empata számára az lenne a harmonikus, ha a környezetében minden és mindenki egészséges és kiegyensúlyozott lenne.

Ám ez ritka. Úgyhogy a kiscserkész segít, ahol tud. Nem keresi a konfliktust, mert az valakinek fáj a szereplők közül.

Ritkán érvényesíti a saját akaratát, mert az is fájni fog valakinek – de végső soron az átérzőnek, az empatának, aki, mint mondtam, együtt létezik a többiekkel, az élete átmeneti vagy állandó szereplőivel.



Könnyű azt hinni, hogy lábtörlő, de gondolj bele, az empaták segítenek elsimítani a bajokat, csillapítani a fájdalmakat, meggyógyítani a helyzeteket. Hídként, összekötő kapocsként szolgálnak a kisebb – nagyobb közösségekben. Ehhez sok erő kell, ami a valódi lábtörlőkben nincs meg.

Hogyan tudsz kiszakadni empataként a káros kapcsolatokból?


Mivel az empaták átérzik mások (többek, sokak) fájdalmait, jó esetben örömeit is, rengeteg különböző energia megy át rajtuk és ez fárasztó. Ezért könnyen lehet, hogy benne maradnak olyan kapcsolatokban, ami nem méltó, pusztán azért mert ismerős, megszokott, bejáratott.

Kiszakadni úgy tudsz az ilyen helyzetekből, hogy keresel valamilyen kapcsolódást, tevékenységet, ami feltölt. Foglalkozol az önismerettel, és amikor már van elég energiád, képes leszel kitalálni, merre kell lépned, hogy jobbra forduljon a sorsod, és képes leszel megtenni a megfelelő lépéseket.


Nem csak a megszokás adhat biztonságot, hanem a rugalmasság és az erő is.



Tudom, hogy ez nem könnyű, de nem kell egyedül csinálnod, a reiki megadhatja neked az energiát, a kapcsolódást, a biztonsági hálót.

szerző: Dervár Zita

Elérhetőségeim:

email: reikizz@reikizz.hu

blogom: https://reikizz.hu/

online tanfolyamaim: https://www.reikionline.hu/