írta: Medek Tamás spirituális író

Nemrég bukkantam a videomegosztó portálon egy hirdetésre. Pontosabban az bukkant rám, hisz nem én kerestem, hanem feldobta a rendszer az általam megnézni kívánt videó előtt.


Egy feng shui karkötőt reklámoztak benne. Amivel még önmagán nem is lenne semmi baj, de a mikéntjén mindenképpen felkaptam a fejem és elgondolkoztatott.Egy pár perces reklámfilm volt, melyben egy fiatalember mesélte el az élete ezen termékhez kapcsolódó történetét. Elmondja, hogy egy hajléktalan férfi mesélt neki egy szerencsét hozó karkötőről, ami által ő is nagy anyagi gazdagságra tett szert.

Mindezen felbuzdulva ő maga is vásárolt egy ilyet, s az elmondása szerint már másnap talált az utcán egy lottószelvényt, mely nyerő volt, s mely őt nagyon sok pénzhez juttatta hozzá.

Ebből a pénzből egy jól menő vállalkozást tudott indítani, ami aztán több év múlva váratlanul romba dőlt egy hét alatt, miután tőle ezt a karkötőt elrabolták. Teljesen nincstelenként és lelkileg romba dőltként vásárolt egy újabb ilyen karkötőt, mely őt ismét az anyagi gazdagság fellegeibe juttatta…Olyan „szép” történet, s olyan ízlésesen volt tálalva a videóban, hogy mindenképpen egy profibb készítői hátteret feltételezett.


Ugyanakkor ha valaki egy kicsit is tisztában van a spirituális igazságokkal, tanításokkal, valamint nem hisz már a mesékben, akkor azonnal érezheti, hogy itt valami nem stimmel. Ha más nem, hát ott gyanút foghat a gyanútlan néző, amikor a főhős az utcán egy nyerő lottószelvényt talált…Természetesen tudjuk jól, hogy az élet olykor olyan fordulatokat ad számunkra, melyek akár egy órával azt megelőzően még a lehetetlen fogalmát jelentették számunkra.

Tudjuk jól, hogy a szellemi erők, akik a mindennapi történéseink mögött munkálkodnak, bármit képesek számunkra megadni (ha az, a karmánk alapján most megélni szükséges sorsutunkban benne van).

De! Erről a történetről messze lerí, hogy fogalma sincs arról, hogy mit jelent anyagi gazdagnak lenni. (Vagy legalábbis kihasználja, ha a néző ezt nem tudja.) Messze lerí, hogy azt kívánja átadni a nézőnek, amit hallani akar, s amivel a pénzét előcsalogathatja, egy ellenállhatatlan ajánlatért cserébe.

Aki egy kicsit is tisztában van már a spirituális ismeretekkel, tanításokkal, szellemi törvényekkel, annak meglehetősen sántíthat egy ilyen történet és ajánlat.
Az tudja jól, hogy akinek gazdagnak kell lennie ebben az életében, az gazdag lesz egyébként is.

Az tudja jól, hogy azt, hogy valaki adott életében gazdag lesz-e vagy sem, már a leszületése előtt maga a lelke, a szellemi segítőivel közösen dönti el, de szigorúan az alapján, amit a saját karmája következtében most neki megélnie szükséges.

Az tudja jól, hogy ha valaki (okkal) az anyagi gazdagságot vállalja az adott testi életére, az egyik legnagyobb lelki próbatételt vállalja.

Hisz ilyen körülmények között kell neki jó embernek lenni és maradni, amiben a legtöbb lélek bizony elveszik, s ez esetben bizony senki sem lenne az adott lélek helyében, amikor annak karmája visszaáramlik.

Az tudja jól, hogy bár a pénz nagyon fontos a testi élet alatt, de a kifejezett anyagi gazdagság már a legkevésbé sem garancia az igazi boldogságra, sőt. Sehol sincs ahhoz a boldogsághoz képest, amit pusztán az ad, ha valaki szerethet valakit (vagy valakiket), s őt is viszont szereti más (vagy mások). És sehol sincs ahhoz a boldogsághoz képest, amit az olyan dolgok adnak, ami pénzért megvásárolhatatlan.E reklám készítője (pontosabban megrendelője) egy teljesen hamis képet ad át a nézőnek, azt a közismert tévhitet sugallva, hogy az anyagi gazdagság, a pénzügyi siker és karrier a mindenekfelett való, s hogy az bárkinek megadathat. Hogy azt kellene elérnie mindenkinek, mindenáron. Azt a hamis képet sugallja, hogy bárki bármit elérhet jelen életében, csak különféle technikákkal meg kell azt teremtenie.


Noha a szabad akarat egy abszolút létező, s a gondolat teremtő ereje is, de a korábbi tettek következményének a vállalásáról (mely épp a szabad akaratból ered) megfeledkezik. Főként azért, mert ez utóbbi nélkül hangzik az előbbi féligazság úgy, ahogy azt mindenki hallani szeretné.

Egyrészt sajnálatos, amiért ilyen reklámok is vannak, hiszen sok embert becsaphatnak és (közvetve) a spiritualitást is nevetség tárgyává tehetik. Másrészt tudom, hogy hasznos a jelenlétük és okkal való.

Mégpedig, hogy próbára tegyék az azt megtekintő lelkeket. Hogy felismerik-e benne az igazság jelentős eltorzítását vagy teljesen azonosulnak azzal. S ha az előbbi lesz igaz rájuk, akkor azzal a magasabb lélekfejlettségi szintjükről tesznek tanúbizonyosságot, ha az utóbbit választják, akkor pedig a némileg alacsonyabbról. Ez esetben ráadásul, idővel még tanulhatnak is belőle.


Mindettől függetlenül az természetesen igaz, hogy nagyon szép tud lenni egy ilyen karkötő és ha olyan anyagból van, illetve ha kellően pozitív energiával töltik azt fel (s ha hisz is benne a viselője), akkor az áldásos hatással lehet. De messze nem olyannal, amit az ilyen reklámok sugallni igyekszenek.

Egy karkötő (is) segíthet abban, hogy többé-kevésbé elviselhetőbbé, kellemesebbé tegyék azon sorsutat, melyet járnunk kell.

De nem változtathatja meg érdemben meg azt a sorsutat, amiért most leszülettünk, s amin a lelki, karmikus előzményeink alapján most végig kell mennünk.

Medek Tamás spirituális író, segítő

Email címem:

thoomas26@gmail.com

Weboldalam

FaceBook oldalam