Írta: Almási Kriszta Holisztikus Mentor

A hipnózisról sokan hiszik, hogy félelmetes, vagy misztikus, pedig a hipnotikus állapot annyira hétköznapi dolog, hogy te is átéled mindennap. A hatásfoka pedig rendkívüli és kevés kivétellel mindenki alkalmas arra, hogy ezzel a módszerrel gyógyuljon.


Mint hipnoterapeuta biztosan állítom, hogy a hipnózis, nem félelmetes

és nem is misztikus. Ez egy tudományosan megalapozott módszer, ami a kommunikációra (szuggesztióra) épül. A szuggesztió pedig egy hétköznapi dolog, te is alkalmazod mindennap, hol negatív, hol pozitív módon.

Negatív szuggesztió, ha pl. azt mondod a gyereknek a fogorvosnál, hogy „nem tart sokáig” „nem fog fájni.”

Pozitív szuggesztió, ha azt mondod, hogy „gyorsan túl leszel rajta” vagy „érezni fogod, de én végig melletted leszek és úgy könnyebb lesz” Míg a negatív kijelentések nem sokat segítenek, a pozitívak, megnyugtatók és segítik a változást is.

Ezeket nem szándékosan használod és eddig a hatásukkal sem voltál tisztában, pedig tudatos alkalmazásukkal nagy eredmények érhetők el különböző témákban és területekben, lelki és fizikai szinten is.


A fogorvosok pl. sikerrel alkalmazzák a fájdalom elkerülésére,

a sebészek pedig a műtétek során, a gyorsabb gyógyulás érdekében. A módszerrel oldani lehet szorongást, alvászavart, családi konfliktusokat, felül lehet írni pusztító szokásokat, a boldog életet hátráltató viselkedési mintákat.


A hipnózis, egy fizikailag, szellemileg és érzelmileg is mélyen ellazult állapotban megvalósuló magas szintű tudatosság és egyben figyelem.


Ez fontos! Tudatosság és figyelem.


Ez azt jelenti, hogy semmi olyan nem történhet, amit te nem akarsz és mindent érzékelsz magad körül. Hallod a hangokat, a zajokat, egyszerre érzékeled, hogy fizikailag egy szobában vagy a terapeutával, miközben tisztán érzékeled azokat a képeket, múltbéli történéseket, melyek mentén folyik a munka. A folyamat során a terapeuta hangja a kapocs a jelennel. A folyamatnak aktív részvevője vagy, mert párbeszéd zajlik köztetek és természetesen a végén mindenre emlékszel.


Nehéz elhinni, de maga a hipnotikus állapot, egy teljesen hétköznapi dolog, naponta éled át, hiszen megtörténik veled, amikor dolgozol, filmet nézel, ha olvasol egy jó könyvet, vagy a gondolataidba mélyedve elbambulsz egy kicsit.

Ilyenkor észrevétlenül kerülsz módosult tudatállapotba, ahol megszűnik a tér, az idő és a testérzés.

Csíkszentmihályi Mihály ezt a jelenséget írta le flow (áramlat) élményként.


A hipnózis nagyon hasonló, a különbség az, hogy nem spontán módon alakul ki a módosult tudatállapot, hanem a normál, éber tudatállapotból a szuggesztiók segítségével érjük el azt.

Mivel ilyenkor a figyelem, a tudat beszűkül,

a szuggesztiók erősebben hatnak és ebben az ellazult, mélyebb tudatállapotban válik partnerré a tudatalattid abban, hogy az adott problémádon, elakadásaidon, a hátráltató viselkedési mintáidon változtassunk.


Az emberek 99%-a hipnotizálható, azaz alkalmas arra, hogy ezzel a módszerrel gyógyuljon.


A hipnózis hatásfoka egészen rendkívüli. Dr. Alfred A. Barrios a pszichoanalízissel és a viselkedésterápiával hasonlította össze a hipnózist és az eredmények alapján egyértelműen a hipnoterápia a nyert. A pszichoanalízis 600 alkalom után mindössze 35%-os sikerarányt biztosít, míg a viselkedésterápia 22 alkalom után 72%-ot. Ezzel szemben a hipnoterápia már 6 alkalom után 93%-os (!) eredményt hoz és az emberek több mint 99%-a hipnotizálható, azaz alkalmas arra, hogy ezzel a módszerrel gyógyuljon.


Most, hogy már érted a hipnózis működését, gondolom kíváncsi vagy arra is, hogy hogyan hozhat áttörést a te helyzetedben, hogyan lehet kulcs a problémád megoldásában.

A nők gyakran jönnek hozzám azzal, hogy úgy érzik nem elég jók, senkinek nem fontosak, nem szerethetők, és egyébként is az lenne a legjobb, ha nem is léteznének. Engem ez mindig elszomorít, mert tudom, hogy az ilyen érzések mögött, gyermekkori események, élmények, felnőttektől kapott negatív szuggesztiók állnak.



A kisgyermek elhiszi, ha a szülő, a nagyszülő vagy a pedagógus azt mondja neki, vagy úgy viselkedik vele, hogy azt érzi, hogy „nem elég jó” „nem szerethető” vagy „nem fontos”. Nem fontos a személye, a kérése, a véleménye, az igénye, a jóléte.


A probléma az, hogy ezek a szuggesztiók annyira beépülnek a személyiségedbe, hogy még felnőttként is elhiszed, hogy ez így van.


Pontosabban felnőttként is, a gyermekkorodban elültetett programok által vezérelve éled az életed úgy, hogy még csak nem is tudsz róla. Számos ilyen és ehhez hasonló negatív üzenetet, előírást, tiltó, gátló parancsot kaptál életed első éveiben, melyek ma akadályként állnak előtted az életutadon.


Márpedig az akadály mindig feltartóztat.

Az akadálynak neki mész, de nem jutsz át, szembeszállsz vele, küzdesz ellene újra, újra és újra, de még mindig ott van, és egyre dühösebben, egyre nagyobb elkeseredéssel próbálod legyőzni, de nem mozdul, nem enged, nem változik.

Mindeközben a lelkesedésed, a motivációd, az erőd, és az energiád is elfogy, míg végül már tehetetlennek érzed magad, így hát nem is teszel semmit.


Pedig tehetnél, mert ezek a rögzült minták, hogy „nem vagy fontos” „nem vagy elég jó” „nem vagy szerethető” és a rájuk adott reakcióid, pl. hogy háttérbe szorítod a saját igényeidet, hogy mindent megteszel másoknak, azért szeressenek, valóban akadályoznak, méghozzá abban, hogy kiteljesedj a munkában, a sportban, a művészetben, a társas kapcsolatokban, a magánéletben.


A megoldás az, hogy nem akadályként, hanem kihívásként tekintesz ezekre.

A kihívásnál is van harc, de ott képes vagy győzni, ha a megfelelő módszert, eszközt, technikát alkalmazod.

Hogyan? Tégy úgy, mint a folyó, sőt légy te magad a folyó. A víz nem leküzdi az akadályt, nem neki megy, nem odébb löki a hegyet, hanem türelemmel alámossa, így talál utat magának és onnan már szabadon, vidáman csörgedezve, csillogó hullámokkal folyik tovább.


A rögzült viselkedési mintáinkkal is így kell bánni.


Az évtizedes beidegződéseket egyedül átírni nem tudod, és nem is megy azonnal, de türelemmel és a megfelelő segítséggel képes lehetsz rá, a hipnózis pedig kiváló eszköz ehhez a munkához.


Módosult tudatállapotban a képi élmények és szimbólumok segítenek abban, hogy meglásd azt, hogy hol, miért és mivel szabotálod magad, hogy hol akadsz el. Mindezt tudatos szinten is megérted, fel tudod dolgozni, be tudod építeni az életedbe, ami által változtatni is képes leszel. Az életedet hátráltató, mélyen elültetett negatív programokat, ki tudjuk takarítani, a hibás viselkedési mintákat pozitív szuggesztiók segítségével le tudjuk cserélni.


Ezt azért fontos megtenned, mert ezek miatt bénulsz le és maradsz benne a mérgező kapcsolatokban, az elviselhetetlen munkahelyen, ezért nem mozdul az életed, ezért teszel meg mindent másokért, ezért nem vagy fontos még magadnak sem.


Amikor ezeket felülírtuk, egészen másként fogsz gondolni magadra, másként fogsz cselekedni is, mert pl. képes leszel azt mondani, hogy

  • “Megtanultam szeretni magam, ezért már másnak is megengedem, hogy szeressen”.
  • “Igen, van, amiben nem vagyok elég jó, de vannak dolgok, melyekben én vagyok legjobb.”
  • „Nem vagyok mindenkinek fontos, de sokak számár én vagyok a legfontosabb, és azt én döntöm el, hogy kinek a szemével nézek magamra.”


Innentől kezdve, ezzel az erővel, hittel és érzéssel már élhetsz boldog és kiteljesedett életet.
Persze nem kell mindent egyszerre csinálnod, csak kezd el valahol.

Almási Kriszta 

Holisztikus mentor, Belső utazás kísérő, Hipnoterapeuta

Telefon: +36 20 541 7929

Honlap: http://lelektanoda.hu/index.php

E-mail: info@lelektanoda.hu

Facebook csoport: Női lét, az élet közepén

https://www.facebook.com/groups/634474575198763