A Vénusz-Szaturnusz kapcsolódásai


Az asztrológiában a Vénusz bolygó jelöli
az értékekhez való viszonyulásunkat, a szerelem, a romantika, a pénz jelölője is, de az önértékelés is ennek tükrében leképezhető.


A Szaturnusz pedig a korlátok, szabályok,
felelősségtudat, felelősségvállalás, beszűkítés
jelölője, de a határok/énhatárok szintén hozzá köthetőek.


Amikor a két bolygó egy születési képleten belül nehezebb fényszöget képez
egymással (szembenállás, együttállás, kvadrát), akkor a megélési folyamatok az életünk folyamán erősen érezhetőek. Akinek ilyen jellegű fényszögkapcsolatai vannak a születési képletében az valószínű, hogy nehezebben éli meg a nőiességét, férfiak esetében a nőkkel való kapcsolódást, illetve anyagi területen nehezebben, vagy több munka elvégzése árán tudja magát stabilizálni.

A mintázat gyökere a gyermekkorban keresendő, az apa/vagy a dominánsabb szülő
ráhatására kialakuló megfelelési kényszer az, ami az energia egyensúlyát felborítja, és ennek függvényében éli meg a helyzeteket a képlet tulajdonosa, ennek az energiának rendeződik alá. A külvilágban pedig anyagi, illetve kapcsolati nehézségekben mutatkozik meg ez az állás.A partnerkapcsolatban alárendeltebb szerepet

tölt be az illető, vagy úgy érzi, hogy partnere
nem értékeli megfelelően
, korlátozza, neveli, fegyelmezi. A gyermekkorban beépült apai
kritika, apai minta folyamatosan jelen van, és leképeződik, hiszen a gyermeknek nem sikerült
megfelelnie egyetlen esetben sem a szülőnek.

A fel nem dolgozott, hozott minták pedig
később kapcsolatainkban, elsődlegesen párkapcsolatainkban visszaköszönnek.


Erre a hiányállapotra pedig rámutat egy Venusz-Szaturnusz fényszögkapcsolat.
Mennyire értékelem magam? Milyen az önbecsülésem?
Becsülöm-e magam annyira, hogy kiállok magamért és használom a Vénuszomat, vagy
hagyom, hogy mások határozzák meg az értékeimet?

Ebben az utóbbi esetben nem olyan
kapcsolatokban veszek részt, amilyenre vágyom, és nem annyit keresek amennyit én szeretnék, hiszen a megalkuvás az önbecsülést romboló hatású, és belül azonosulok az „apai képpel”.Használom-e a Szaturnuszomat, vagy félek tőle?

A Szaturnusz tanításai a bölcsességet, tudatosságot adhatják, a határok kijelölését, az énhatárok megszilárdítását, az egyensúly megteremtését segítheti elő.
Amíg félelmet okoz, addig a terhek megjelenítője, a szűkített tudatállapot előidézője, az Idő
Ura, amely a múltba ragaszt…

Egyensúlyt teremthetünk, ha tudatosan kezdjük használni az energiánkat,

ha vállaljuk a felelősséget a saját életünkért, ha merjük vállalni a Vénuszunk „árát” merünk nemet mondani olyan helyzetekre, amelyben nem érezzük jól magunkat, ha merjük letenni a terheinket, fel nem dolgozott sebeinket.A jelenlegi asztrológiai állások segíthetnek bennünket a múltunkkal kapcsolatos terhek
letételében, felszámolásában.


…MA 15 másodpercben közlünk, értelmezünk, ettől tovább olyan sok embert semmi nem érdekel… Kapaszkodnak olyan sokan a virtuális világba, menekülnek arcnélküli profilok, vagy gyermeteg rajzfilmfigurák képei mögé, mert nem merik felvállalni magukat, de kinyilatkoztatnak, kommentháborúkban élik ki elfojtott feszültségeiket, és fel nem vállalt félelmeiket.

De AKARNAK…vágynak…hogy LEGYEN…de tenni nem tesznek érte semmit, vagy lemondatják saját magukat a jóról és a boldogságról.

Hát TE? Te tiszteled-e magad?

Úgy bánsz-e magaddal, ahogy elvárod a világtól, de kifelé nem ezt sugárzod? TE tiszteled-e a másikat, tiszteled-e, akit szeretsz? Vagy rég nem tudsz rá felnézni már, hiszen TE viszed a terheket, és nem oszlik meg kettőtök között, mert nem is hagyod? HA nem tiszteled a lényét az idejét, a lelkét, akkor hogy akarsz szeretni?

Tudsz-e szeretni?

Vagy az elvárások és a birtoklás illúzióján keresztül várod, hogy TE fontossá válsz (a másik meg kit érdekel?)…Meghallod-e a másik hangját, meghallod-e, mit szeretne, figyelembe veszed-e? Meg tudod-e élni az igaz valódat? Tiszteled-e a saját határaidat, és a másikét? Vagy ha nem úgy van, ahogy TE akarod, akkor bosszút állsz, bántasz, megsértődsz, manipulálsz? Tiszteled-e a saját érzéseidet, a saját lényedet annyira, hogy nem hagyod, hogy bántsanak?

Van-e annyi tisztelet benned, hogy nem gondolod magadról, hogy TE majd ISTENként megtudsz változtatni bárkit?

Mert önvalójában nem fogadod el, de el sem engeded, megadva a lehetőségét annak, hogy ha már veled nem kompatibilis, mással esetleg az legyen?

Engeded-e boldognak lenni? Hát magadat?

Befogadod-e a másikat, és mered-e átadni magad a szeretetnek, intimitásnak?

Hatalmas az emberi Ego…és olyan sokan okoznak saját maguknak fájdalmat a saját maguk által kreált gondolatokkal, melyhez ragaszkodnak is (mert tudni vélik mit gondol a másik!!!…honnan is?)

Mert félnek kimondani a VALÓT, félnek az elhagyástól, elutasítástól, a „nemszeretemérzésektől”

A szaturnuszi energia felkérdez, vizsgáztat, és ha megbuksz, évet ismételtet, és addig játszatja Veled újra a köröket, amíg meg nem tanulod.

….vagy benne nem ragadsz, és a saját boldogságod, szabadságod nem adod oda fizetségként „neki”. Ha sikeresen vizsgázol megélheted a vágyaidat, akkor megkapod azt, amire nem számítottál.

Amikor már nincs elvárásod, amikor SEMMIT NEM AKARSZ izomból, akkor a Sors leteszi eléd, hogy felkérdezzen mered-e, vállalod-e, alakítod-e?

….a felnőtt lét alapja, hogy képesek vagyunk döntéseket hozni, és vállalni a felelősséget érte. A saját felelősségünket.

Amikor nem ugyanazt a kört teljesíted, akkor megérzed a szabadság csodálatos érzését, és kapsz magad mellé valakit az úton, akivel megélheted azt. Lehet nem az, akit TE beterveztél, lehet nem az illúzióidra érkezik…de a Sors leteszi eléd, és Te felismered.

….mégpedig azért, mert nem úgy fog működni a történetetek, mint ahogy eddig….nem a megszokott kör, nem az a fajta izgalom, nem a szorongásra épülő adrenalin tölt el, hanem egy olyan fajta biztosságérzés, amit addig nem érezhettél, hiszen a saját bizonytalanságod rabjaként róttad az életköröket.

Szabad akaratodból leszel valaki mellett, aki szabad akaratából szeretne melletted lenni, és a keveseknek kijáró élethelyzet lesz a Tied. Ahol IGAZ a történeted, mert igazságon alapul. Emel. Tölt. Ad. Emelsz. Töltesz. Adsz.

A Mars a kiáramló, a Vénusz a befogadó. A Férfi dolga a kiáramlás, a NŐ dolga a befogadás. A kör így teljes. Ez az élet RENDJE. És harmóniában, teljesen összhangban tud együtt táncolni a két energia, a Mars vezet, a Vénusz követi, és a Mars energiájából, amikor visszaad, visszaáramoltat, akkor a kiteljesedett érzés lehet többek között az eredmény, a Szaturnusz pedig tartóssá teheti a kapcsolatot.

Szalay Mónika asztrológus cikke