Lelki béke elérése, megtalálása nem valami kutatás jövőbeli eredménye. Jelenlét itt és most lehetséges csak. Ebben a cikkben megnézzük a lelki béke jelentése általánosságban és több szempontból hogyan definiálható. Majd megadom a saját meghatározásomat. Utána fókusz alá vesszük mit jelent megtalálni valamit, ami már itt van.

Lelki béke jelentése, meghatározása több szemszögből

Általánosságban véve a lelki béke egy olyan állapot, amelyben az egyén érzelmileg és mentálisan kiegyensúlyozott, nyugodt és elégedett életével és körülményeivel. Az alábbiakban öt különböző, de általános definíciót kerestem a lelki béke jelentésére, különböző szemszögekből:

Pszichológiai szemszögből: A lelki béke egy olyan állapot, amelyben az egyén mentálisan és érzelmileg kiegyensúlyozott. Az egyén nem szenved szorongástól, depressziótól vagy más pszichológiai zavaroktól, és képes kezelni az élet nehézségeit.

Spirituális oldalról: Ez egy olyan állapot, amelyben az egyén harmóniában van magával, a környezetével és azzal a transzcendens erővel, amelyben hisz. Ez a béke általában az élet értelmének és a spiritualitásnak a megtalálásával érhető el.

Filozófiai szempontból: Ebben az állapotban az egyén elfogadja és megérti az életben bekövetkező változásokat és kihívásokat. Az egyénnek van egy belső nyugalma, és képes szembenézni a nehézségekkel és a változásokkal.

Egészségügyi szempontból: Ilyenkor az egyén testi és lelki egészsége összhangban van. Az egyén nem szenved krónikus betegségektől vagy stressztől, és képes egészséges életet élni. Az egyén figyel a testére és az egészségére, és egészséges életmódot folytat.

Szociális szemszögből: A lelki béke egy olyan állapot, amelyben az egyén kapcsolatai harmóniában vannak másokkal. Az egyén képes kommunikálni másokkal, és nem érzi magát magányosnak vagy elszigeteltnek. Az egyén szereti és támogatja a barátait és családját, és boldog életet él.

Az én meghatározásomban a lelki béke összhang azzal, ami most van. Belső harmónia a külvilág eseménye és az között, ami bennem zajlik. Ellenállásmentes állapot. Jelenlét. Lehetséges folyamatban is – gondolkodás – vagy elcsendesülésben – gondolatok elengedése, és cselekvésben is, mint örömteli tevékenység.

A lelki béke elérése, megtalálása

A lelki béke elérése, megtalálása csak itt és csak most lehetséges. Miért? Mert ha azt gondolod, valamikor eljutsz oda, azzal feltételeket szabsz neki. Azt mondod, ennek és annak a dolognak teljesülnie kell (meg kell történnie) és akkor elérem a lelki békét. De mi van, ha nem teljesül? Nem érheted el ezt az állapotot?

A lelki békének is különböző szintjei vannak. Mindennapi tevékenységekben elmerülő emberként felesleges a nagy bölcsekhez, egész nap meditálgató szerzetesekhez hasonlítanod magad. Az ő békéjük a sokévi gyakorlás által valami egészen más, emelkedett szint lehet.

Gyakorlatok a lelki békéhez

Lelki béke az is, amikor örömmel végzed a feladataidat. A fontos az, hogy ne események, más emberek és egyéb feltételek meglétéhez kapcsold, mert akkor nemcsak nem éled meg, de nem is valódi. Ebből a szempontból igencsak hasonlít a boldogság eléréséhez, ahol ez a helyzet ugyanúgy áll.

A lelki béke és az asztrológia

A lelki béke elérése bármely asztrológiai jegyben születettek számára lehetséges. Azt is hozzá kell tennem, hogy eleve így születik minden ember, csak később tanulja meg (tanítják neki), hogyan ne legyen békében. Az elfogadás ez esetben (sem) azt jelenti, hogy mindent elfogadunk, úgy ahogyan jön.

Ez mindig a jelen elfogadásával kapcsolatos. A most-ot elfogadva van hatalmam a jövő felett, hiszen ezzel egyúttal a saját felelősségem is felismerem. Már írtam arról, hogy az asztrológia nem egy elrendelt végzet, hanem útmutató. Vagyis hasonlíthat egy térképhez, amely segít eligazodni, de semmiképp sem a térkép dönti el melyik utat választom, csak a lehetőségeket mutatja adott helyen.

Tehát a lelki békéd nem attól függ milyen jegyben születtél, vagy milyen valószínűségek vonatkozhatnak rád. Ez mindig egy belső állapot. Lehet azt mondani – és a tömeg ezzel egyet is ért –, hogy a külvilág eseményei ott vannak, és én erre reagálok. De ez egy feje tetejére állított állapot, mely a születés után áll elő, és fokozatosan megerősödik.

Ha Te elutazol egy bizonyos országba, akkor alkalmazkodsz a körülményekhez, szokásokhoz, hogy ott is jól, kellemesen érezd magad. Te döntöttél úgy, hogy odamész, mert valamit meg akartál tapasztalni, élményeket átélni. Ha ellenben elkezded hasonlítani más helyekhez, és arra fókuszálsz, mi nem tetszik, egy idő után elég kellemetlenül érzed magad.

Pedig nem ez volt a célod! De valakiktől, vagy valahonnan átvetted ezt a furcsa hozzáállást. Ugyanez áll az életre is. Nem azért érkeztél, hogy reagáló légy, hanem, hogy élményeket szerezz és alkoss, teremts. Ha végre felfedezed a saját szereped mindabban ami körülvesz, meglásd megtalálod a teremtőerőd, és máris jobban élvezni fogod.

Szokványos mindennapi módszerek a lelki békéhez

A meditáció akkor működik, ha szereted, s nem valami célból teszed. Az úgy nem megy, hogy leülsz, és azt mondod, most meditálok míg el nem érem a lelki békémet. Az vagy van, vagy nincs. Ha csak a meditáció kedvéért vagy ott, vagyis elengeded a céljaidat, és csupán élvezed a jelenlétet, egyszer csak arra döbbensz, hogy a lelki béke állapotában vagy.

A hangok világa rengeteget segíthet, még képekkel együtt is. A meditációs zenék igazán ellazítanak, és ha rájuk hangolódsz, eljuttathatnak egy igazán oldott állapotba. Megfogják a figyelmed, és kikapcsolhatják a sok-sok felgyülemlett feszültséget, vagy számtalan cselekvő gondolatot.

A történetek szintén hozzásegíthetnek ehhez. Legyen az egy jó olvasmány, film, vagy bármilyen sztori, ami igazán kikapcsol, működni fog. Persze igazán akkor hatásos, ha nem csak akkor, hanem ez az állapot megmarad. Ehhez pedig az kell, hogy valamelyest kapcsolódjon az életedhez, önmagadhoz, vagyis a történet feltöltsön pozitív energiával.

Jelenlét itt és most

A jelenlét az, amikor pontosan azt teszed, amit gondolsz, arra gondolsz, amit teszel, és azt érzed, amit teszel és gondolsz. Erre épül a zen filozófiája is. A lelki béke megtalálása csak így lehetséges. Mert hol is lenne? Ha el kellene menned ehhez valahova, vagy kivárni egy bizonyos időt, akkor mi változna?

Nem lehetsz senki más, mint aki vagy. Ebből következően nincs is szükséged más erőre. Az a lelki béke, hogy ezt tudatosítsd. Minden dolog ami segít benne, csak eszköz, az igazi, ahol jelen van, az a Te éned közepe. Na mármost ez egy kicsit filozofikusan hangzik, de amikor szenvedéllyel végzel valamely tevékenységet, akkor ebben az állapotban vagy.

Lehet-e úgy lelki békéd, hogy körülötted háború zajlik? Igen. Nem teheted függővé mások cselekvéseitől. Senki más lelki békéjéért nem felelsz. Az emberi civilizáció életében mindig az egyes egyének energiája hozott el minden változást. Egy tömeg nem képes újat kitalálni, sem gondolkodni. A tömeg csak végrehajt.

Jelenlét gyakorlása

A jelenlét itt és most egyben annak a felismerése, hogy minden, ami csak lehetséges, már most van. Másképp nem is lehetne. Te szépen kibontogatod ennek részleteit és ezt nevezed az életnek. Hatalmadban áll bármely pontról új jelenségekre figyelni, új utakra lépni, új életet létrehozni.

Ez az állapot nem az időben van

Ez az állapot nem az időben van, de ott nyilvánul meg. Sok ember, aki úgy gondolja, hogy sok helytelent tett, nem találja a lelki békéjét. És ez valóban nem is lesz addig, amíg el ne engedi ezeket a dolgokat. Innen származik a megbocsátás gyakorlata is, amelynek gyakran a legnehezebb része az önmagának való megbocsátás.

Igazából nem lehet végzetesen rosszat tenni. Tudom, a világon másként látszik, ám ha felismered az események mögött álló szellemet, érezheted, hogy semmi sem örök érvényű. Ezek csak nézőpontok és szemszögek, valamint szerepek. Ha másokkal akarsz akár jót, akár rosszat tenni, mind-mind egó.

Cselekedj természetedből, örömből, azért, mert jó tenni, és akkor a lelki béke mindennapjaid örökös részévé válik. Így az inspiráció hatásai is felerősödnek, s rendszeresen részesülsz gyümölcseiből. Mindehhez semmiféle különösebb intelligencia, vagy bölcsesség nem szükséges, egyszerűen csak engedd, hogy így legyen. A tested tudja (hiszen jelzi).