Hogyan lépjek ki mérgező kapcsolatból?


Emailben kaptam a fenti kérdést, és úgy gondoltam, hogy többünk számára hasznos lehet, ha átrágjuk magunkat ezen a témán.


Én nem pszichoterapeuta vagyok, viszont többször is végigmentem ezen a lépcsőn, csak néha kihagytam egy-egy lépcsőfokot, ahogy a betegeim és tanítványaim is, ezért őszintén mondhatom, hogy konkrét bevált tapasztalatokat osztok most meg veled.


A nulladik lépés, hogy meghatározod

mi vagy ki számít számodra mérgező kapcsolatnak, és mennyire mérgező egy tízes skálán. Mert vannak menthető helyzetek és van, ahonnan jobb minél előbb menekülni. Amit nem mindig lehet, lásd második lépés.

A legelső és legfontosabb lépés, tudatosítani, hogy magától nem lesz jobb a helyzet.

Sem a kapcsolat, sem az ember nem fog megváltozni varázsütésre. Szeretünk mentségeket keresni, de nem lesz más egy hétfő reggel felébredve, minden nap ugyanaz lesz, mint eddig minden nap.


Ez a mérgező kapcsolat a munkahelyemen van, a főnököm, vagy a szüleim, a párom, a gyerekem, a szomszéd… kivel van ez a mérgező kapcsolatom vagy kikkel van?


Meg tudom e szakítani ezt a kapcsolatot fizikailag anélkül, hogy az életemben balra forduljanak a dolgok? Ugye, váratlanul kilép az ember a munkahelyéről és állhat neki újat keresni. Ami vagy lesz, vagy nem, belátható időn belül. Ha ez a házastársad és el kellene válni, az rengeteg érzelmi és anyagi problémát fog felhozni.


Mielőtt teljesen felrúgnád az életed és a szeretteid életét először nézd meg, hogy ezt a mérgező kapcsolatot tudod-e szüneteltetni, addig amíg összeszeded magad?

Harmadik lépés – ami történjen párhuzamosan az első kettővelÁllj neki energetikailag tisztítani és feltölteni magad, emelni a rezgésed, védelmeket létrehozni. Erre a vezetett reiki önkezelések tökéletesen alkalmasak, mert mindegyik kezelés, bármire is kezeled éppen magad, (akár fogfájásra vagy pánikbetegségre), mindegyik önkezelés azzal fog kezdődni, hogy kapcsolódsz a reikivel, reiki gömböket hozol létre, ami először tisztítás, aztán védelem.

Utána kiengeded a gyökereidet, ami egyrészt horgony, másrészt egy újabb forrás, hogy felszívd mindazt, amire szükséged van, illetve egy csatornája annak, hogy elengedd, amit csak el tudsz engedni.

Aztán a reikikezelés feltölti a legfőbb erőközpontjaidat, illetve beindítja azt a méregtelenítést, ami nemcsak az érzelmi és szellemi, hanem a fizikai testnek is a méregtelenítés lesz.
Ez ugye nem egyetlen kezelés alkalmával fog megoldást hozni, de minden kezelés adni fog neked.


Ha nem tudsz fizikailag eltávolodni, akkor működhet pl. egy jó vastag reiki gömb, ezt egyék az energiavámpírok, ne a te érzelmeidet, lelkierődet, fizikai tetteidet. Ha jól laktak, békén hagynak. Nyugodtan beszélgess velük, nem leszel tőle fáradtabb, de tudd, hogy épp mit csinálsz, és csak akkor állj le velük, ha tényleg feltetted a védelmet!

Negyedik lépés


Ha már felmérted a fizikai lehetőségeidet, és elkezdted az energetikai munkát magadon, akkor keress és találj egy olyan kreatív tevékenységet, ami a mentális teredet ki tudja üríteni.


Mire gondolok? Például naplózásra, reggeli jegyzetelésre, egy kép festésére, hogy kiadd magadból, ami benned van.


Mert a reiki elkezdni lebontani mindazt, ami gátol, amit felhalmoztál ott belül, de nem megy varázsütésre – ezek a kreatív technikák viszont egyik óráról a másikra tudnak olyan megkönnyebbülést és olyan flow állapotot hozni, ami egyrészt jó érzés, másrészt megemeli a rezgésed – mert valami örömteli dolgot teszel magadért.


Harmadszor, ezek az állapotok gyakran felvillantják a megoldás ötleteit, lehetőségeit is. (Ha így van, vissza a második pontra, és józan ésszel mérd fel, hogy fizikailag, anyagilag mit jelentenének az egyes ötletek).Ötödik lépés
– ha jólképzett vagy energetikailag


Akkor, de csak ha tényleg képzett vagy, elkezdheted ezt a mérgező kapcsolódást, a konkrét emberrel, lebontani, megszakítani elvágni, felgyújtani. Úgy csináld, ahogy tanultad, amire ki vagy képezve. Ha nem értesz hozzá, ne is gondolkodj rajta, mert ha csak elképzeled, az megmarad a képzelgés, a mesék szintjén – ezzel csak becsapod magad, és rossz döntéseket hozhatsz ennek árnyékában.

Ha viszont képzett vagy (én ilyen technikát a mesterképzésen tanítok csak), akkor érdemes megtenned – amennyiben az első lépésben úgy láttad, hogy ez az elszakadás nem dönti romba az életed.

Mert ha háztartásbeli férfi, nő vagy gyerek vagy és megcsinálod ezt az elszakítást, lehet, hogy megszűnik minden lakhatásod és anyagi lehetőséged – akkor nem ez a megoldás.Hanem az, ha tisztítod magad, védelmeket állítasz fel, emeled a rezgésed. Ezáltal ki fogod tudni jelölni azokat a határokat, amiken már nem engeded beljebb a piszkálódást, akár a fizikai szívózásokat, és apránként építed ki az egérutad, nem földrengetéssel.Utolsó lépcső – ezt se hagyd ki!


Ha fellépkedtél ezen a lépcsőn, most már erősebb vagy, tisztább és védelmed is van. Lehet, hogy már sikerült elvágni a kapcsolatot és/vagy fizikailag is eltávolodni azoktól az emberektől, akiket mérgezőnek ítéltél önmagadra nézve.


Ebben a helyzetben elkezdheted megvizsgálni, hogy egyáltalán hogyan kerültél bele ilyen kapcsolatba, helyzetbe vagy ilyen helyzetekbe, ilyen kapcsolatokba?

Mert ennek oka van, például önbizalomhiány, traumák, egyéb hiányok (szeretet, önismeret, energia). Ezt a lépést muszáj megtenned, hogy ezen egyedül vagy terapeuta segítségével elgondolkodsz.


Fontos, hogy erre is szánj naplózást, jegyzetelést és akár pénzt a szakemberre, mert ha ezt nem teszed meg, amint abbahagyod az energetikai munkát, esni fog az energiaszinted és hasonló helyzetekben fogod magad találni.Megvallom, én a terapeutákat kihagytam az életemből, mert bíztam a reikiben és nekem ez volt az utam, de azzal sincs baj, ha neked szükséged van külső segítségre, ezért ezt is komolyan gondold át, és ha szükséges, tedd meg magadért.És persze, fontos, hogy ne hagyd abba a reiki önkezeléseket és a kreatív tevékenységet akkor sem, amikor már kiszabadultál, mert ez mindig csak adni fog neked!Ha neked is van kérdésed, írj nekem nyugodtan.szerző: Dervár Zita

Elérhetőségeim:

email: reikizz@reikizz.hu

blogom: https://reikizz.hu/

online tanfolyamaim: https://www.reikionline.hu/

Miért tanulj online reikit?