Írta: Sóvári Melinda asztrológus

Aki asztrológiával foglalkozik, hallhatta, hogy külföldi oldalakon megjelent asztrológiai cikkek jelentek meg magyarul, és a lefordított anyagok saját név alatt lettek kiadva. Emiatt szükséges tisztázni, mi erről a jogi és etikai álláspont.Az asztrológusok magyarországi egyesületének (AME) etikai kódexében pontosan le van írva, mit is jelent a plágium szó. Ide kattintva érhető el a teljes anyag.Az interneten megjelenő cikkek is szellemi termékek
, és ezek a szellemi termékek ugyanúgy védelem alatt állnak, mint bármely más termék. Tehát használhatjuk, idézhetünk belőle, az előadásokban beszélhetünk róla.

Azonban meg kell jelölni a forrást, a szerzőt. Ha mindezt jelöletlenül, saját név alatt tesszük meg, akkor az szellemi termék eltulajdonítása. Azaz plágium.

Köztudott, hogy én Takács Tibor asztrológus Tanár Úrtól tanultam, már ha csak a szavait idézem, amik az órákon elhangzottak, odaírom, hogy ezek az ő mondatai, szállóigéi. Nem csak a rávaló tekintettel, tisztelettel és természetes odaadással, (hiszen, ha ő nincs, akkor én sem vagyok, a sok tanítványa sem, etc.) hanem a törvényi kötelezettség miatt is.

Fordíthatunk az internetről, használhatunk cikkeket, (én is több cikkben felhasználtam amerikai oldalról a bepontosított horoszkópokat) de akkor odaírjuk, hogy ezek a képletek honnan származnak.

Ha már egy szellemi terméket átfogalmazva saját gondolatainkat beleültetve továbbgondoljuk, akkor is tiszteletből elmondhatjuk, a forrást megjelölve, hogy mi volt az alap.

Azonban a szóról szóra történő fordításnál a törvény kötelező jelleggel előírja, hogy megjelöljük, kitől származik.

Ez pedig minden könyvi, és könyv nélküli internetes cikkre, anyagra vonatkoznak.

Ameddig a Földön élünk, nem csak isteni törvények vannak, hanem emberi törvények is, amiket be kell tartani.Áldás kísérjen utunkon !

Üzenet: csillagmessenger@gmail.com

Honlap: www.csillagmessenger.webnode.hu

Telefon: 06-20-420-8611

Szeretettel: Sóvári Melinda