Írta: Faragóné Hajdok Ilona asztrológus

Néhány sorban bemutatok speciális, a házimunkákra és a hétköznapi tevékenységekre vonatkozó, ötletet.


Szellőztetni – de igazán


A légmentesen záró ablakok korában túl keveset szellőztetünk, főleg télen. Talán érthető, hiszen az is eszünkbe juthat, hogy kinti levegő minősége sokkal több aggodalomra ad okot, mint a lakás áporodott levegője.

Gyakran mégis épp fordítva áll a helyzet: lehet hallani ma már a „House Sickness Sydrome”-ról, egy olyan betegségegyüttesről, amit a modern anyagok és építőanyagok, a favédő szerek és a rosszul működő légkondi kipárolgásának köszönhetünk. Szükség van a rendszeres szellőztetésre, mert mindenképp többet ér, mintha egyáltalán nem szellőztetnénk.

A megfelelő időpont: levegő,- és meleg napokon kiadósan, föl- és víznapokon csak röviden és gyorsan szellőztessünk.Nagytakarítás

A tavasz egy bizonyos bacilusfajta legjobb táptalaja, különös nyugtalanság szállja meg az egész családot, és egyre hosszabbodó napok során kiderül: itt a nagytakarítás ideje! A raktár és a kamra, a pince és a garázs mind arra vár, hogy alaposan átfésüljék, kiszellőztessék, kitisztítsák.


A természet úgy rendezkedett be, hogy ehhez a munkához a legjobb napok tényleg tavaszra esnek. (Persze, hasonlóan alkalmas lehetőségek az év többi részében is adódnak)


A megfelelő időpont: a takarításhoz, szellőztetéshez és tisztogatáshoz válasszunk levegőnapot leszálló holdban.

Mivel a levegőnapokat mindig víznapok követik, a makacs szennyeződések eltávolításához és az alapos tisztogatáshoz a „szellősebb” munkák után, azaz a víznapokon lássunk hozzá.


A Vízöntő, ami levegőjegy, tavasszal mindig fogyó holdban áll. Ezek a legjobb napok, mert rögtön utánuk következő vízjegy, a Halak, támogat mindenféle tisztítást.


Szobanövények ápolása


Megfelelős időpont: az erkély- és szobanövényeket legjobb Szűz napokon be- és átültetni. A növények gyorsan gyökeret eresztenek.


Locsolni, ha lehet, csak levél napokon (Rák, Skorpió, Halak) és feltétlenül esővízzel vagy állott vízzel ajánlatos.


Hajápolás

Fölösleges volna sok hajápoló és korpásodás elleni szer, ha a hajápolásnál is ügyelnénk a megfelelő időpontra. Régen senki sem csodálkozott, ha egy fodrász bizonyos napokon nem nyitott ki, mert tudták, hogy úgyse venné senki sem igénybe a szolgálatait.

Ha viszont az Oroszlán vasárnapra esett, a templomból sokan a fodrászhoz siettek, hogy rábízzák hajukat.

Megfelelő időpont: a hajnyírásra az Oroszlán és a Szűz napjai.


A Halak és a Rák napjain tartózkodjunk a hajvágástól!


Vágasd le a hajadat vagy a hajvéget február és augusztus között minden hónapban az Oroszlán napokon.

Az Oroszlán olyankor mindig növő holdban áll, ami a jótékony hatást csak fokozza. Az oroszlán minőség főleg a férfihormonokra hat, talán ez az oka az oroszlán „szőrös” hatásának, vagyis annak, hogy a haj és a szőr megerősödik.


Ebben az időszakban hetente egyszer-kétszer verj fel két tojást (a sárgáját és a fehérjét) és mosás után masszírozd a hajadba. Rövid ideig hagyd rajta, aztán öblítsd le meleg vízzel.


Az, hogy kizárólag Oroszlánkor vágatunk hajat, még nem biztos szer hajhullás ellen, mert hajunk gyakran a gyógyszerek hatása, testünk hormonháztartásának megváltozása és az ezzel járó lelki zavar miatt hullik.


A Szűz napján vágott haj tovább megőrzi formáját és szépségét.


A halak napján történő hajvágás gyakran korpásodáshoz vezet. Ha Rák napján vágják le a hajat, akkor kócos és nehezen kezelhető lesz.


Ha valamilyen okból a szőröktől szeretnél megszabadulni, akkor eltávolításukhoz válaszd a fogyó hold idejét. Jó kihasználni a fogyó holdra eső Bikát, (csak az év első felében), mert akkor sokáig nem nő vissza a szőr.


Körömápolás


A megfelelő időpont: a láb és a kéz körmeinek ápolására, levágására és reszelésére a Bak napja.


A Bak napján levágott köröm kemény, ellenálló marad és nem olyan könnyen törik.


Masszázs


A jól végzett masszázs nemcsak jót tesz, hanem mindenféle betegség megelőzésér is alkalmas. Görcsoldó és stabilizáló hatással van a szívre, keringésre, ösztönzi a szervi működést, és főleg a vérnyomás problémákkal küzdő embereknek nyújthat segítséget.


Az ellazulást, görcsoldást, és méregtelenítést szolgáló masszázsokra a fogyó hold ideje alkalmas.

Ha a masszázstól elsősorban regeneráló, erősítő hatást várunk, esetleg megfelelő olajok segítségével, akkor növő holdnál érhetjük el a legjobb eredményt.


Ez az egész nem azt jelenti, hogy a munkát vagy a tevékenységet csak ezeken a napokon érdemes elvégezni, hanem azt, hogy olyankor sikerül a legjobban.

Forrás: Johanna Paungger – Thomas Poppe: Útmutató Hold

Faragóné Hajdok Ilona főszerkesztő