Tenger… mi jut eszedbe róla?
Kék, végtelen, parttalan, befogadhatatlan, áramló, megnyugtató, mély… a mélysége ismeretlen


Nem tudni mit rejt, titokzatos, de vonzó és érdekes… átölel, befogad, elringat…
Ha haragos tajtékzik, de csak egy ideig—-majd megnyugszik… és mintha „ mi sem történt volna” újra
végtelen, és parttalan, kék és megnyugtatóan simogató…. a Nap megtörik rajta, elnyeli a mélysége…
nem látjuk az alját, a mélyben kavargó helyzeteket…


Ez mind-mind Poszeidon felségterülete…

a Tenger Ura az ókori Róma óta Neptunusz… az átláthatatlan, a megfoghatatlan, az áramló, a magával ragadó, a becsapó…
A Halak uralkodóbolygója… a zodiákus utolsó jegye, a 12.-ik… a kör vége… a lezáró jegy.
A titkok háza a 12-es ház, a titkok jegye a Halak jegye… a lelkünk legmélyebbje, a feloldódó feltétel nélküli szeretet képviselője, az Isteni kinyilatkoztatás és Hit jegye… Jézus korszaka.


A Halak jegy érintettjei mélyen érzőek, szivacsként szívják magukba a mások energiáit. Átérzik és visszatükrözik azokat, de hajlamosak átvenni a mások személyiségét, hiszen annyira alkalmazkodóak tudnak lenni, hogy önfeláldozó módon magukról lemondva élnek másokért…

A parttalanság az én-határok teljes elmosódásában oldódik fel, egynek érzi magát a másikkal. Mártírként szenvedve képesek az önfeláldozásra, hiszen Jézus is a mások bűnei miatt szenvedett kereszthalált.


Az uralkodó bolygója nem véletlenül a Neptunusz: mindőnknek van Neptunusza valahol a
képletében, illetve a Halak jegy mindőnkben megtalálható. Hisz a 12 jegy bennünk van, a radix köre mindegyikünknél adott.
Ahol a Neptunuszunk ott a „vakfoltunk”, a képletünkben ott nem látunk tisztán, azon az
életterületen vannak ködös helyzetek, ott ragadhatnak el az illúziók, ott van szükség a tudatosságra.

Hangsúlyosabb Neptunusszal, vagy Halak érintettséggel bizony szükség is van erre, hiszen önmagunk sem vesszük észre, hol csapjuk be magunkat. Aszecendens, Deszcendens, Ic, vagy Mc tengelyen álló Neptunnal nehezen átlátható az életünk. Nagyon sok munka és önismeret kell ahhoz, hogy a Neptun köde oszlani kezdjen, és egy magasabb szinten tudjuk beépíteni magunkba az analógiát.

Hol építünk légvárakat?
Hol csapnak be minket?
Hol csalódtunk a legtöbbet?
Hol ismétlődik mindez újra és újra?
Hol idealizálunk?
Hol van a függőségünk?
Az illúziók hol vezetnek meg minket?
Amely helyzetekben ezt rendszerint átéltük, netán több esetben is megfutottuk köreinket, ott a Neptun hangsúlyosabban van jelen, akár a jegyben, akár a házban, akár egy erősebb fényszögkapcsolattal.


Neptunuszunkról lebeszélni nehéz


Másoknak is nehéz, de magunknak talán még nehezebb, hiszen oly kellemes élményeket ad az a helyzet a legelején. A szeretet és a boldogság illúziójába ringat…


Ha az Aszcendensnél van,

akkor önmagunkra nem látunk rá, másnak látjuk, érzékeljük magunkat, mást HISZÜNK arról, hogy kik is vagyunk, és hogy látnak minket.

Ha a Deszcendensnél (párkapcsolati ház)

akkor a társra, illetve a külvilágra nem látunk rá tisztán. Ott hajlamosak vagyunk a rózsaszín szemüvegen keresztül lebegni a világban. És bizony, ha a valóság szembejön, akkor magyarázgatunk, mentegetünk helyzeteket. És a „tükörre” nagyon tudunk haragudni, a csalódás pedig fáj.


Hány esetben fordul elő, hogy a függőségig ragaszkodunk a hamis illúziókhoz?
A Halak jegyéhez és a Neptunuszhoz tartoznak a függőségek: a szerfüggés (alkohol, drog, gyógyszer) és az egyéb függőségek, mint társfüggőség, kapcsolatfüggőség, viselkedésfüggőségek és a szenvedély betegei.

Hamis örömöt adó dolgok ezek, így mentesítve magunkat a felelősség alól, illetve az
önismeret alól is, hiszen amíg szenvedélyünknek hódolunk, addig ne kell befelé figyelni, a külső dolgok irányítanak minket, és hódolunk neki.
Nagyon vékony a határvonal … a szerelem is a Neptunuszé, hiszen akkor is dolgozik a szenvedély és az érzelmek köde, de nem rombol…Az önsorsrontás legkedvesebb arcú bolygója a Neptunusz.

Takarja a hamisat, széppé teszi a rútat,
becsap, megcsal, megvezet, hazudik…


Elkártyáztatja a vagyonodat, elitatja a házadat, elszívja az energiádat, elszereti a kedvesedet, felzabálja az életenergiádat, megbetegít…


Nem személyjelölő, hanem transzcendens bolygó. Tehát szabad szemmel nem látható. Akár a tenger mélysége, fel nem ismerhető…

Elfogadható, és élhető, azaz együtt élhető, de hatalmas
tudatosság kell hozzá. Nehéz átlátni rajta és még nehezebb lemondani róla…


Érdemes feltenni a kérdést:


Hányszor maradtál benne mérgező helyzetekben úgy, hogy a saját magad jóléte nem számított?


A társfüggő helyzetek, mikor a másikat, a szerfüggőt, a bántalmazót helyezi előtérbe valaki, úgy, hogy azt HISZI, majd megváltozik. Mind neptuni illúzió
AZT HITTEM és a MAJD – mind a kettő a valóság elkenése

Hittem, mert hinni akartam. NEM tudtam, mert nem akartam…
Sok neptuni helyzet egy-egy Szaturnusz tranzitnál lesz kijózanító, onnantól már nem lehet az azt „hittem” mögé bújva egy méltatlan helyzetben maradni, mert az ára igen nagy.
A függőség maga adott marad, ezt el kell fogadni! De átalakítható egy pozitív függőséggé! Olyat igyekezzünk keresni, mely az addigi rajongásunkat felülírja, és kiváltja.

Szalay Mónika asztrológus