Szüzes, vagy szűzies?


Amikor elkezdünk asztrológiát tanulni, a saját horoszkópunkat nézegetjük elsőként. Sorban, ahogy haladunk a tanulmányainkban, a jegyeket, majd a bolygókat, aztán a bolygókat a jegyekben, és a többi, és a többi…

Szerencsés esetben van egy percre pontos képletünk,

kevésbé szerencsésben be kell állítani meglévő életesemények alapján, ami vagy megfelel a valóságnak vagy nem – és ezt sosem fogjuk megtudni. De támpontot adhat az elemzéshez.

Nekem például, ahogy egy kedves asztrológus barátnőm fogalmazott: „kotyog” az Ascendensem, mert annyira a Szűz/Oroszlán és a Vízöntő/Halak határán van az IC-MC tengelyem, hogy sosem fogom már megtudni, melyik lehet a valóság. (A kórházak elvileg 50 évig kötelesek megőrizni a születési iratokat, nos, ez a legtöbb esetben nem történik meg, az indok legtöbbször az, hogy beázott az irattár…)

Néha úgy érzem Szűz, néha meg azt, hogy Oroszlán az MC-m. Néha azt érzem, hogy Halakban kezdődik a IV. házam, máskor azt, mintha mégiscsak Vízöntő lenne az…

szóval nem könnyű hivatás a miénk, nem véletlen, hogy ennyire ragaszkodunk a pontos születési dátumhoz, és nem véletlen, hogy gyakorta beleizzadunk a pontosítási módszerekkel történő beállításba. Nos, amikor ilyesmivel foglalkozom, meggyőződésem, hogy Szűz az MC-m, mert munkámban aprólékos, és precíz, lelkiismeretes vagyok, valamint rendre azt hiszem, hogy nem vagyok elég jó, masszívan jön a kisebbségi komplexus is, tehát tuti, hogy mégiscsak Szűz lesz az…


Mert nyilván, aki érdeklődik az asztrológia iránt, pontosan tudja, hogy nem csak a Napjegy számít.

Nem csak az a fontos, hogy tegyük fel Szűz jegyében van a Napja, és akkor őt teljesen lefedi a Szűz attitűd, hanem azt is tudja, hogy egy Szűz Hold, a főbb tengelyek, és több bolygó a jegyben is erőteljesen hozza a Szűz minőséget. Sőt, mivel mind a 12 jegy bennünk van valamilyen mértékben és valamely életterületünkön, mindenképpen vagyunk valahol, valamikor „szűziesek”, ami ez esetben inkább „szüzesnek” nevezendő.

A Szűz a második a földjegyek közül, de az utolsó materiális jegy,

ezért ő az, aki a matériát már tökéletesen ismeri. Fontosak számára a jól behatárolható keretek, beosztás, számontartás jellemzi, lelkiismeretes munkavégzés, még akkor is, ha kényszer neki a munka. Kisebbségi érzése van, ezt kompenzálja általában szőrszálhasogatással, piszkálódással, fricskázással, kritikai szemlélettel.

Figyelő, analizáló típus, sok idő kell neki, míg valakit szimpatikusnak talál. Két élete van, az egyik a munka, ami nem hivatás, a másik az otthon. A munkahelyi problémákat nem hagyja az otthonán kívül, és erős hajlama van a hipochondriára.

Nem kifejezetten erotikus típus önmagában a Szűz jegy,

de sosem szabad elfelejteni, amikor az ember Napjegy jellemzőket olvas, hogy mindez pusztán esszenciális jelentés, a teljes horoszkópot nézzük, amikor egy embert jellemzünk!

Tehát a Szűz önmagában kevés erotikummal rendelkezik, azt inkább kellemetlenségnek tartja, hajlamos a viszolygásra, undorkodásra.


Bolhából elefántot, ez is Szűz tulajdonság. Mivel uralkodó bolygója a Merkúr, ezért szeret beszélni, sokat, mint az Ikrek, de nem annyira felszínes locsogó, mint inkább intellektualizál. Szereti az irodalmat, a könyveket. Általában elég nehéz természet a folyamatos kritikussága miatt, és persze lényeges tudni, hogy őt nem lehet kritizálni.


Szereti a rendet, a tisztaságot,

erős szüzes befolyással gyakori, hogy konkrétan rend-, és tisztaságmániás, megnehezítve ezzel a vele élők életét. Komoly hisztit tud kiverni, ha valaki máshová tesz valamit, mint ahol annak a helye van, vagy betrappol a lakásba kinti cipővel. A fogmosás közben véletlenül összepöcsögtetett vízcsap egyenlő a halállal. Neki is, de annak is, aki elfelejtette letörölni maga után. Az üvegpoharak tisztaságát napfény felé fordítva és szagolva ellenőrzi, a legkisebb foltot sem tűri, a mosogatószer-illatra húzza az orrát, és visszateszi a mosogatóba.

Érdekességként közbeszúrom, hogy ismertem egy Ikrek-Szűz embert, akinek lakásába érve hátrahőköltem a bűztől, a hihetetlen mocsoktól és rendetlenségtől. Ő, ezzel az erős merkúri energiával annyira „fejben” élt, annyira csak a munkájára koncentrált, hogy a való életben nagyon nehezen állta meg a helyét.


Előfordul tehát, hogy a Szűz típusú ember csak egyvalamiben nagyon precíz és rendes, minden egyebet elhanyagol maga körül. Nos, ő számítógépes technikai szakember volt, nem nagyon volt olyan, amit ne tudott volna e témában, de a világon minden más teljesen sokadlagos volt számára.


Mivel a Merkúr uralja a jegyet, ebből következően nem túl érzelmes típus,

nem várható el tőle, hogy érzelmeit szavakba tudja önteni, és úgy prezentálni. Párkapcsolatban inkább hűvös, a fő érzelmi megnyilvánulása a gondoskodás. És erős szüzes érdekeltséggel, hacsak a horoszkóp más elemei nem mondanak ellent ennek, a szexualitás is problémás lehet nála.


Ellenben szereti az életet, szeret élni,

és mivel nem lát túl az anyagon, az ismeretlen, sötét és feltérképezhetetlen haláltól fél. Az elmúlás nem az ő műfaja. Ahogy a sötétség sem. A világosság, a sok napfény, a terek, mindez fontos neki, sötét, zárt helyiségektől menekül. Ne akarjuk éjszakai kirándulásra kényszeríteni.


A horoszkópban a 6. jegy, tehát a 6. házzal analóg,

ami azt jelenti, hogy főnökként nem jó, sokat problémázik, bátortalan, és nem szeret dönteni, bármennyire értelmes is, nem kifejezetten kreatív, ám beosztottként kiváló, sőt a legjobb! Tökéletesen precíz, megbízható, ha megmondják, hogy mit csináljon, úgy teszi. Jó titkárnő, ügyintéző, orvos, ápoló, természettudós – bár sok Szűz, a tisztaságmániája miatt, és az undorodási hajlama miatt nem szereti az állatokat, a sarat, az erdőt, a földet, a bogarakat, stb.


Szülőként sem túl érzelmes, elsősorban rend legyen a gyerek körül, legyen tiszta, ha beteg lelkiismeretesen ápolja, de kérlelhetetlen a leckeszámonkérésben. Hajlamos megírni a gyerek helyett a leckét, nem viseli el, ha az ő gyereke „nem tud” valamit. Ő majd tudja helyette is.


Gyermekként szorgalmas, nevelhető, csendes, megbízható, de van, hogy nem tud disztingválni, előfordul, hogy a legkellemetlenebb pillanatban tudja a legrosszabbat mondani. Kiskorától lehet undorodós.A Szűz is több szintjét élheti meg jegyének.

Legalacsonyabb szinten mindenki helyett maga akarja megoldani a problémákat, azt hiszi akkor segít a legtöbbet. Ez viszont törvényszerűen oda vezet, hogy sehogy se lesz jó, hiszen amiről ő azt hiszi úgy van jól, a másik ember Sorsában nem biztos, hogy az vezet eredményre.

Sőt biztos, hogy nem. Végül ő maga szorul majd segítségre.


Aztán van a segítő analógia, de itt már felismeri, hogy csak annak lehet igazán a segítségére, aki kéri ezt.


Legmagasabb szinten felismeri a tökéletlenségben a tökéletességet, ezen keresztül tud mindent pozitívan látni.

Amiről tehát írtam, főként a Szűz Napjegy, de jellemezheti a Szűz Holdat, és fő tengelyeket, valamint, ha több bolygó áll a Szűz jegyében.

Családi terhek szempontjából érdemes még egy rövid pillantást vetni a Szűz Ascendenssel rendelkező emberekre.

Nagyon erős bennük az önmaguk számára is értelmezhetetlen bűntudat. Mindent feketén és fehéren látnak. Hajlamosak magukat hibáztatni, de legalábbis magukra vállalni az egész család összes bűnét. Túlzottan áldozatkészek, de ennek a másik véglete is, amikor minden problémáért másokat okolnak.

Egyik véglet sem az igazi megoldás, de mivel lelkük lojális a felmenőkhöz, ez a tudattalan működés befolyásolja mindennapjaikat. Erős szolgálati hajlamuk nem engedi eltántorítani a felmenőknek tett áldozatos szolgálattól, úgy érzik tartoznak nekik valamiféle vezekléssel. Igényük a szolgálatra oly erős, hogy a szabadság, és az önállóság világa rémisztő lehet számukra. Ezért nehéz megértetni velük, hogy az önfeláldozás, önfeladás, vagy ellenkezője: a másokra mutogatás, és másokat okolás újra és újra zsákutcába juttatja életüket.A legfontosabbak egyike, amit a Szűznek meg kell értenie: csak azon kell és lehet segíteni, akinek igénye van erre. És ez esetben sem úgy, hogy önmagát beáldozza a másik oltárán.

Vadász Mária Magdolna
asztrológus, család-, és rendszerállító
spirituális támaszadó


Facebook: Csontasszony


e-mail: mariamagdalena7535@gmail.com