Korábbi írásomban a homeopátia kialakulásáról és történelméről írtam, ebben a részben a homeopátia sajátosságait fogjuk áttekinteni.


A homeopátia területei


1. Akut betegségek, állapotok:

 • A homeopátiának vitathatatlanul fontos szerepe van ezen betegségek kezelésében, különösen a vírusos betegségek esetén pl. influenza, kiütések, sömör, orrgaratgyulladás.
 • szülést megelőzően és azt követően
 • traumáknál, sérüléseknél
 • műtét előtti és utáni kezelésnél

2. Alkati betegségek:

 • Hatékony az ismétlődő fertőzéses betegségek (középfülgyulladás, húgyhólyaggyulladás stb.) esetén. Ide tartoznak még az allergiás betegségek, krónikus bőrbetegségek és krónikus reumatológiai megbetegedések is.
 • Stresszel összefüggő betegségek esetében is hasznos terápia pl. szorongásos betegségek, depressziós állapotok esetén.
Alkat fogalma


Az alkat fogalma homeopátiás orvoslás egyik alapvető eleme, mivel az alkat hatással van az egészségre és betegségre egyaránt.
A betegségek megelőzésének egyik módja, lehetősége az alkatot harmonizáló alkati kezelés. Alkatunk egészségünkre és betegségünkre egyaránt hatással van. Egészségünk megőrzése, szervezetünk belső egyensúlyának megtartása céljából mindannyian saját eszközeinkkel harcolunk.

Ha a kihívások (munkahelyi stressz, családi problémák) meghaladják erőnket, az egyensúly megbomlik és megbetegszünk.
Betegségeinket nem a véletlennek köszönhetjük, mindenki alkatától függően, egyéni módon betegszik meg. Ismerve az egyén alkatát, az is feltételezhető, mely betegségekre lesz hajlamos, így az alkatának megfelelő homeopátiás szer adásával megakadályozható a betegség súlyosbodása. A jól megválasztott alkati kezelés úgy harmonizálja a szervezet működését, hogy az ember ritkábban betegszik meg, illetve megbetegedés esetén gyorsabban és kevesebb szövődménnyel gyógyul meg.

Az akut (heveny) betegségek (pl. influenza) mindenkinél előfordulhatnak, ezek nem az alkattól függenek, inkább a betegség klinikai képétől. Azonban a krónikus betegségek esetében a klinikai képet a beteg sajátos megnyilvánulásai jellemzik.

A krónikus betegségek az arra hajlamos betegeket érintik: ezeket alkati betegségeknek nevezzük és a beteg sajátos megnyilvánulásai jellemzik.A homeopátia nagyszerű lehetősége éppen az alkati, krónikus betegségek gyógyításában rejlik.

Ha ugyanis sikerül megtalálni a beteg alkati szerét, rövidebb-hosszabb időn belül enyhíteni, illetve gyógyítani lehet egyes krónikus betegségeket, hiszen magát a betegség okát tudtuk ezáltal megszüntetni. Ezért a homeopátiával a tüneti kezelés mellett az oki kezelés is megvalósítható.

Gyógyítás és megelőzés tüneti szerekkel


Az akut (heveny) betegségeknél a homeopátiás gyógyszer a beteg helyi vagy általános tünetei alapján határozható meg. Fontos a váladékok színének, állagának, a tünetek módozatainak, elhelyezkedésének, a beteg fizikai állapotának ismerete. A tüneti kezelés során a gyógyszert közepes potenciában (9 – 15 CH) kell szedni naponta több alkalommal (3-4-szer).


Az egyszeri adagot, vagyis ami ahhoz szükséges, hogy a kívánt stimuláló hatást elérjük, nem a testsúly és az életkor határozza meg, hanem tapasztalati úton alakult ki, hogy a tüneti kezelésnél esetenként 5 golyócska az az adag, amely biztosan elindítja a megfelelő öngyógyító folyamatot. A homeopátiás gyógyszerek a megelőzésre is alkalmasak (pl. utazási betegség).


Találunk olyan készítményeket is, amelyekkel nem kell megvárni, amíg kialakulnak a kellemetlen tünetek, hanem már korábban el lehet kezdeni a szedésüket, elkerülve ezzel a panaszok megjelenését, illetve, amennyiben mégis megjelennek a nem kívánt tüneteket, akkor azok sokkal enyhébb formában jelentkeznek.


A homeopátiás szerek alkalmazásánál érdemes szem előtt tartani, hogy az alacsony potenciák (pl. 5 CH) a váladékozást serkentik – tejtermelés, gennyesedés –, míg a magas potenciák megszüntetik azokat. Így lehetséges az, hogy ugyanaz a gyógyszer alacsony potenciában serkenti pl. a gennyképző folyamatot, ugyanakkor magas potenciában gátolja ugyanazt a tünetet.


A homeopátiás terápia előnyei:

 • Semmilyen mellékhatást nem okoznak a sokszoros hígításuk miatt.
 • Túlérzékenységi, allergiás reakciók nem lépnek fel, hozzászokás nem alakul ki.
 • A hagyományos gyógyszerekkel kombinálhatóak.
 • A jól kiválasztott szerek gyógyítják mind az akut mind a krónikus betegségeket.
 • Prevencióra (megelőzésre) is alkalmasak, amiben az alkati kezelésnek van fontos szerepe.
 • A homeopátiás szerek alapvető tulajdonsága, hogy serkentik az öngyógyulási mechanizmusokat a szervezetben, erősítik az immunrendszert.


Betegség esetén a homeopátiás szerekkel el lehet kezdeni az öngyógyítást, de ha a tünetek súlyosságuktól függően pár nap alatt nem javulnak, minden esetben szükséges az orvosi kivizsgálás és ellátás!

Kovács Réka,

fitoterapeuta természetgyógyász,

Bach- virágterapeuta

20/515-3769

aranykori.lelekgyogyitas@gmail.com

https://fenymasszazs.webnode.hu


Forrás:

Homeopátia mindenkinek, mindenkorra – Boiron 2004, Boiron Hungária Kft. kiadványa, Dr. Zarándi Ildikó belgyógyász-homeopata
www.homeopatia.info.hu