Epekő

Az epe a májban termelődik, de az epehólyagban raktározódik, feladata a zsírlebontás. Epekő a rosszul működő, teljes kiürülésre képtelen epehólyagban keletkezik. Görcsöket, hasi puffadást, nehéz emésztést, súlyosabb esetben az epehólyag elzáródását vagy gyulladását okozhatja.

Az epe enyhen keserű, ragadós állagú anyag. Belső keserűséget, kínt, agresszivitást, érzéketlenséget, ellenérzést, frusztrációt és elégedetlenséget takarhat, amelyet önmagammal, de másokkal szemben is érezhetek.

A kövek mindig mélyebb fájdalomról árulkodnak, mint a lép, a máj vagy az epehólyag egyszerű tünetei. Kikristályosodott, kő formájában megjelenő energiák, hosszú évekig táplált és felhalmozódott nagyon kemény gondolatok és érzések. Sokszor a kövek nem okoznak panaszt, és egy hirtelen, heves érzelem, – intenzív fájdalmak kíséretében – tudatosan felszínre hozza őket.

Elhatározom, hogy előre haladok, gyorsítok, azonban van valami, ami megállásra kényszerít, korlátoz és fojtogat engem. Cselekedeteimet gyakran a félelem irányítja. Ilyenkor úgy érzem, szorongok az élettől, keserűen és irritálóan viselkedek az emberekkel, nem vagyok képes elhatározni magamat, mert nincs meg a bátorságom hozzá, és rosszul irányítom belső erőimet. Nem vagyok a magam ura. Ezért vannak epeköveim.

Mi befolyásolja az életemet? Túl gőgös vagyok?

Még akkor is, ha a kövek általában kemény életről tanúskodnak, ki kell szabadulnom a múlt fogságából, szelídebben kell viselkednem és gondolkodnom, nyitottabbá kell válnom. El kell engednem a múltat, a régi keserű érzelmeket, hogy végre megismerhessem a valódi szeretetet. Az elfogadási folyamat segítségemre lesz abban, hogy tisztán átlássam életem dolgait, és könnyebb legyen rátalálnom arra az útra, amely nekem adatott.

EPEHÓLYAG

A máj alatt található, körte alakú, nyálkahártyával bélelt tartály. Összegyűjti és besűríti a máj által kiválasztott epét. Az emésztés folyamán összehúzódik és tartalmát a patkóbélbe juttatja.

Betegsége keserűségtől és irritációtól terhes gondolatsémákra utal, amelyek az életemmel vagy a körülöttem lévő emberekkel kapcsolatosak. Ha ezek a gondolatsémák állandósulnak, megmerevednek és megkeményednek, akkor epekő lesz belőlük.

A probléma származhat aggodalomból és bizonytalanságból, amelyet egy számomra fontos személlyel kapcsolatban élek meg. Nagyon ragaszkodom ehhez a valakihez, mindez pedig nehezen irányítható érzelmeket hoz ki belőlem, amelyekkel nem nézek szembe.

Talán úgy érzem, hogy mindig meg kell indokolnom a cselekedeteimet, és gyakran találom a velem történt dolgokat igazságtalannak, ami miatt dühöt érzek. Jobb, ha megszabadulok ezektől a keserű és idegesítő érzésektől.

Inkább úgy kell felfognom minden általam megélt eseményt, tapasztalatot, mint egy lehetőséget arra, hogy jobban megismerjem önmagamat, és hogy pozitív és kreatív módon használjam ki érzékeny természetemet ahelyett, hogy másokat irányítanék, vagy manipulálnék.

Szeretettel,

Murányi Tímea

Forrás: Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona