Írta: Steiner Gergely asztrológus

A 90-e években szívesen eleget tettem annak a meghívásnak nem egy – balaton-melléki – rádió, de a TV meghívásának. A hallgatóknak jegyekről-jegyekre igyekeztem ismertetni mi fán is terem az asztrológia. Anno még nagyobb érdeklődést kapott a műfaj. Egyik riporter azt mondta, hogy ő február 29-án született és még bőven a harmincas évei alatt volt azt mondta, hogy ő még nincs hét éves…

Szó szót követett és n- kíváncsiságból – még nem volt ilyen modern számítógépes rendszer, nomád stílusban felállítottam az ő születési képletét. Nem volt nagy tapasztalatom és nem is igazán veséztük ki, de egy biztos, hogy nem egy átlagos figura volt. Csak ámultam és bámultam mi minden „belefért” a hét éves történéseibe, aztán elmaradt a műsor.

Most viszont, éppen ennek kapcsán kedvet éreztem „kielemezni”, mégis mit is jelent a február 29-e!

2024. február 29. – e egy emlékezetes esemény, mert négy évente van csak szökőév és ezen a napon „tartjuk”.

Kedvet éreztem –nem tagadom, magam szórakoztatására, de meglehet, másoknak sincs ellenére – milyen asztrológiailag aspektus szempontjából.

A Nap a Halak jegyben 10°08’-on áll nevezetesen.

Érdekessége, hogy együtt áll a Szaturnusz és a Merkúr a Bika jegyben Van ekkor egy Mars-Vénusz együttállás a Vízöntőben. Jelentése, hogy: „a világban az embereket meg szeretnék egymással szerettetni, de ravasz gondolkodó és csalárd viselkedésekre is képesek lesznek a népek (emberek)” – Jupiter 90°-ra van velük, így a fene tudja, hogy mi kerekedik ki ebből erre az évre kivetítve, lekövetkeztetve! Viszont, a folyó események tükrében játszi könnyedséggel ki lehet következtetni mi is fog történni valójában…


Konkrétan a bolygó csoportosulásnál, a Nap – Merkúr – Szaturnusz triumvirátusban ez így hangzik: „Sem utódja, sem boldog őse, Sem rokona, sem ismerőse. Nem vagyok senkinek, ” (Ady Endre) – így kell elképzelni emberileg összefüggő szavakba öntve. Viszont, a Jupiterrel szextilben (60°) óriási pozitív energiákat, értelmet, összhangba hozást (együttműködést) és türelmet és önfeláldozást jelez.

Így felettébb kíváncsi vagyok arra , hogy hol, hogyan is fog érvényesülni. Nem találgatok, hanem figyelek, mert végtére nincs egyéb dolgom, mint látni és láttatni…


Markos József – Alfonzo – 1912. február 29-én született

és akkor a Nap-Merkúr együtt álltak, ezt a pontot a Jupiter és a Mars quadrátolta (90°). Fiatalon bejárta Európát, de eljutott Egyiptomba, Szudánba és Líbiába is. Hol cirkuszi artistaként, hol táncosként, parodistaként lépett fel.

Többször kellett verekedések vagy egyéb összetűzések miatt távoznia. A háború alatt szökött munkaszolgálatos, majd műtősegéd, végül orosz tolmács volt. A paródia mestere, aki szívesen alkalmazta a pantomim elemeit is. Számait a legapróbb részletekig önmaga dolgozta ki.

Tömören és érthetően Nap és Merkúr tanulsága: szépséget, erőt és szilárd nézeteket ad de, hogy a Jupiter és a Mars is „szépen aprította az élet, mint a répát” ennek ellenére lett az, aki, s nem is akárki – nagy nevettető, sok-sok kéretlen nyomor ellenére is!


1976. február 29-én született Kovács Katalin olimpiai bajnok kajakozó,

a „Kajakkirálynő”, és ő a 29 (!) világbajnoki címével, minden idők legeredményesebb női kajakozója a világon. Nap és Merkúr a Halak jegyben „állása szerint”, a születésével: rengeteg tanulságot, szépséget, erőt és szilárd nézeteket hozott.

Mindemellett úgy, hogy a Szaturnusz a Rák jegyben, melyet a Jupiter 90°-ban „érintette”. Továbbá, a nevezetes Jupiter a Marssal szextilben (60°) volt. Magyarán, ez – nekünk – megmutatja, hogy ő számára a Kos jegyben álló planéta olyan valaki, aki ebben az életben sikeres és szerencsés, nemes tettekre kész karakter (az lett)!

Nem igazán szeretem, hogy asztrológiai konfigurációkkal állok elő, mert az emberek zöme számára „idegen pálya”, így nem is szaporítom a szót tovább. Lenne még pár „ember”, akit érdemes lenne kiemelni, a lényegen nem változtat, és nem is tagadom, megismétlem: kíváncsiságból készítettem el ezt is!


1944. február 29-i asztrológiai állás négy bolygó

február 29-i asztrológiai állásnál a Holdat a Plútó egzakt 90°-ban „benyelte” és ekkor ennek a „jelentése” a kiugrási kísérletnek nem kedvezett – szökőév folyamodványaként. Náci német megszállás márc. 19- én annyit jelentett, hogy: „elnyomás fog következni, a nemzeti becsvágyunkat földbe tiporják, halált hoz ezzel a számunkra fényes nappal, a világ szeme láttára.”

Lapozzunk, 2012-ben is volt február 29-e,

így bele lehet kalkulálni, hogy 2012 március 4-én újraválasztották – anno már a harmadik ciklusa volt –a jelenlegi orosz elnöknek. Vajon, most milyen következtetéseket lehet levonni…

2016. február 29-én pontba a 88. Oscar-gálán

Nemes Jeles László Saul fia című filmje nyeri el a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. Azon a napon volt minden, mint a búcsúban, és a Nap-Neptunusz együttállás kapott hideg-meleg aspektust, nem is részletezem. (Az alkotók a Kossuth díj átvétele után rögvest kimentek tüntetni az adományozó kormány ellen, pl.)

2020. februári 27-én, hogy R. Erdoğan török elnök úgy dönt,

hogy Törökország megnyitja déli határát Szíria felé és 72 órára – így 29-re is érvényes. Miszerint, ezzel lehetővé teszi a szíriai menekültek számára a szabad utat Európába… Szintén bolygó halmozódás volt a Bak jegyben, a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz és a Plútó kozmológiai-asztrológiai négyes fogat, és figyelem: …„vándorlókedvet, barátokat és rokonokat, de vakságot is ad” – a valóságban sem volt másképpen.Sopron2024. február 28
Steiner Gergely