Horváth Andrea: Az asztrológia kézikönyve alapján

A gyermek Kos szeret uralkodni társain, testvéreire féltékeny. A gyermek Kos hangulatember, ha rendben mennek a dolgok, harsányan fejezi ki örömét, ha nem, úgy hamar zokog. A szülőknek nagyon fontos feladata, hogy leszoktassák arról is, hogy izgő-mozgó nyugtalanságával százféle dologba egyszerre fogjon bele, mert hajlamos erre is.

Bika gyermek nagyon erősen ragaszkodik a családjához, környezetéhez, s fontos számára, hogy mindig érezze maga körül a gondoskodást. Általában kicsit lassan tanul. Nem túl bonyolult lélek, szilárd jellemmel bír. Ezek a tulajdonságok felnőtt korában is jellemzik. Mind a gyermek, mind a felnőtt Bikának fontos a biztonság, stabilitás.

A gyermek Ikrek az, aki legkorábban megtanul járni és beszélni, s aki később is „megőrjíti” szüleit örök mozgásvágyával, állandó kérdéseivel.
Gyors felfogású, jól tanul, de kicsit hazudozó, amire a szülőknek ügyelni kell.

A Rák gyermekkorában is meglehetősen érzékeny
, s olykor kicsit álmodozó, de rendkívül ragaszkodó. A legjobb nevelés épp ezért nála az érzelmi ráhatás, hisz „lelkizős” típus. A durvaság, az erőszak összetöri.

Az Oroszlán gyermekre leginkább azért kell „vigyázni”, hogy ne akarjon feltétlenül mindig a középpontban lenni, vegyen figyelembe másokat is. Dühkitöréseit célszerű minél előbb, nagy szeretettel „leszerelni”, kordában tartani.

A Szűz általában már gyermekkorában is szorgalmas és fegyelmezett. A szülők példáját követve szeret cselekedni, fontos tehát, hogy ne végezzük el helyette a dolgokat, és nagyon fontos számára, hogy megbízzanak benne.

A gyermek Mérleg néha kicsit hajlamos a szeszélyességre, de alapvetően kedves, udvarias és tisztelettudó. Fontos, hogy érezze, mennyire törődnek vele. Fontos, hogy a szülők tiszteletben tartsák a benne saját magáról kialakult képet, különben elbizonytalanodik.

Skorpió gyermeknek tanácsos megfékezni csípős nyelvét, és gyakran jelentkező romboló hajlamát, erős szenvedélyét célszerű humánusabb keretek közé terelni. Lényeglátása, a dolgok mélyére tekintése erős intuitív képességgel társul, épp ezért gyakran vonzódik a misztikus dolgokhoz. Nem szabad elfelejtenünk, hogy tüzes jegy, tehát aktív temperamentum, gyors cselekvés, környezetére gyakorolt aktív, átalakító képesség jellemzi. Alapvetően derűs az életszemlélete, szereti a vidámságot.

A Nyilas kisgyermek nyílt, becsületes, bízik önmagában és optimista jóhiszeműsége révén, bízik másokban is. Emberismerete nem a legjobb. Gyakran hajlamos célt kitűzni maga elé, ami után vágya hajtja, s amiért sokáig képes küzdeni.

A Bak gyermek tárgyilagos, csendes, visszahúzódó, általában kevés a barátja. Nagy akaratereje határozottsággal, fegyelmezettséggel párosul. Ez a fegyelem hűvösnek tüntetheti fel őt a külső szemlélő szemében, de valójában mély érzésű, ha nem is mutatja ki szívesen érzelmeit. Zárkózott típus. Elég gátlásos gyermek, tehát tiszteletben kell tartani nála, hogy olykor szeret egyedül lenni. Sokat kell beszélgetni vele, hogy túlzott zárkózottsága mégis feloldódjon.

A Vízöntő már gyermekkorban is érdeklődő, jó felfogású. Testvéreivel általában jó a kapcsolata, már gyermekként is szeret mindig valami újat kitalálni. Valószínű, hogy sokat kérdez, hisz kíváncsi az egész világra. Már ekkor eredeti, ezért ne lepődjön meg a szülő, ha kis Vízöntője más, mint a többi gyermek.

A gyermek Halak
olykor nehezen tesz különbséget a képzelet és a valóság között. Sebezhetőek, nagyon érzékenyek és rendkívül nagy szeretetigény él bennük, ezért a másik 11 jegy szülötteinél nagyobb szeretetet, gyöngédséget és megértést igényelnek kicsi koruktól kezdve.

Faragóné Hajdok Ilona főszerkesztő