BELSŐ ELVÁLASZTÁSÚ MIRIGYEK FUNKCIÓJA A SZERVEZETBEN

A belső elválasztású mirigyek (endokrin mirigyek) funkciója, hogy az életműködéseket szabályozó hormonjainkat közvetlenül a sejt közötti térbe és ezáltal a véráramba juttatják. A hormonok így a mirigytől távoli helyen lévő szerveken tudják kifejteni hatásukat. Az endokrin mirigyek összessége a belső elválasztású mirigyek rendszere, az endokrin vagy hormonális rendszer.




TOBOZMIRIGY (GLANDULA PINEALIS)


A tobozmirigy és az agyalapi mirigy vezérlik az endokrin rendszer láncolatot, ami az egész szervezetre hatással van.
A tobozmirigy az agy alsó felszínén található, fő feladata a melatonin hormon termelése, amely nagyban befolyásolja az ember alvás-ébrenlét ciklusát, így a tobozmirigy felelős az ember „biológiai órájáért” is. Továbbá hatással van a szaporodásra is.

Ha a tobozmirigy megfelelően működik, az hatással van a központi idegrendszerre is. Ha lemerül energetikailag, akkor az egész hormonális rendszer borulhat, ami idővel a fizikai síkon is megjelenik.

Az átlagembernél általában szunnyadó állapotban van a tobozmirigy, de a valódi mestereknél, tisztánlátóknál tökéletesen cselekvő állapotban működik.

A tobozmirigy a koronacsakrához rendelt mirigy.

HETEDIK CSAKRA, koronacsakra – Sahasrara



Színe: fehér, ibolyakék és aranyszínű is lehet.

Alapelv: a tiszta lét.

Hozzárendelt testrészek: nagyagy.

Hozzárendelt mirigy: tobozmirigy (epiphizis).




Csökkent működés esetén:

Ha nem teljesen nyitott ez a csakra, úgy érezhetjük, hogy el vagyunk szakítva a tökéletes léttől és emiatt nem szabadulhatunk meg teljesen a félelmeinktől. A félelmek hatására a csakrák egyes részeiben megmaradnak a zárlatok, blokkok.

A csakrák nem képesek teljes mértékben kihasználni a lehetőségeiket, az egyes energiák pedig nem áramlanak összhangban az alkotni vágyás érzésével és így nem alakul ki közöttük a tökéletes harmónia.

Ha a korona csakra fejlődésének idején (7., 14., 21., 28., 35., 42., 49.,56., 63., 70., 77., 84., 91., 98. életév, amit be fogunk tölteni) nem nyílunk meg a spirituális igazságok előtt, könnyen bizonytalanság és céltalanság érzése alakulhat ki bennünk.

Ezt figyelmeztető jelnek is felfoghatjuk és még inkább a belső világunk felé kell fordulnunk. Valószínű, hogy értelmetlennek érezzük eddigi életünket és a haláltól való félelem is fontos részévé válhat az érzelmeinknek.

Ezeket az érzéseket megpróbáljuk elfojtani és ezért rendkívül aktívvá válunk, újabb és újabb kötelezettségeket vállalunk el, csak hogy nélkülözhetetlenségünket bizonyítsuk. Gyakran előfordul, hogy ebben a stádiumban az emberek megbetegszenek és pihenésre van szükségük. Ha nem vesszük figyelembe az intő jeleket, további életünkben fennakadunk a külsőségeken és a saját énünk korlátain.

AGYALAPI MIRIGY (HIPOFÍZIS)

Az agyalapi mirigy (hipofízis) a szervezetünk megfelelő működéséért felel. Közvetlenül hipotalamusz alatt helyezkedik el és olyan váladékot termel, amely a többi belső elválasztású mirigyre hatva nagy szerepet játszik a hormontermelés szabályozásában. Az agyalapi mirigyet gyakran „mestermirigynek” is nevezik, mivel fölérendelt szerepével a többi mirigy működését befolyásolja, akár egy karmester, ezen mirigyek teljes harmóniáját irányítja és szabályozza.

FELÉPÍTÉSE

Bab alakú és nagyságú szerv (kb. 10-15 mm), amely a koponyaalapon, az ékcsont árkában, a töröknyeregben helyezkedik el.

Részei:

  • Elülső lebeny: mirigysejtekből áll
  • Hátulsó lebeny: idegszövet alkotja
  • Nyél: keskeny kocsánnyal kapcsolódik a köztiaggyal, amely három nagyobb egységből áll: hipotalamusz, talamusz, valamint a harmadik agykamra
  • Köztilebeny: fejlődéstanilag az elülső lebeny, elhelyezkedése a hátulsó lebenyhez kapcsolja.
  • TERMELT HORMONJAI
  • Elülső lebeny:
  • adrenokortikotrop hormon (mellékvesekéreg-stimuláló hormon, ACTH): a mellékvesekéreg működését serkentő hormon.
  • növekedési hormon (szomatotrop hormon, STH): a növekedést serkentő hormon.
  • pajzsmirigyserkentő hormon (tireoideastimuláló hormon, TSH): a pajzsmirigy működését serkentő hormon.
  • melanocitastimuláló hormon (MSH)
  • gonadotrop hormon (GH)
  • Nők esetében
  • tüszőérlelő hormon (follikuluszstimuláló hormon, FSH): mindkét nemnél a csírasejtek érésében van szerepe.
  • sárgatest serkentő hormon (luteinizáló hormon, LH)
  • prolaktin (laktotrop hormon, LTH): a tejelválasztást serkentő hormon.
  • Férfiak esetében
  • FSH azonos hormon: tesztoszteron jelenlétében hímivarsejtképzés
  • LH azonos hormon: az ICSH interstitialis sejt stimuláló hormon, Leyding sejtekre hat, szabályozza a tesztoszteron férfi nemi hormon termelődését.
  • Hátsó lebeny:
  • két hormont: oxitocint
  • és antidiuretikus hormont (ADH), vazopresszint, tárol és ürít.



Ezeket a hipotalamusz hozza létre. Az oxitocin a méh összehúzódását segíti elő a szülés során, ezenkívül szorongáscsökkentő és euforizáló hatása van, a vazopresszin pedig a szervezet folyadékháztartását szabályozza. A hátsó lebeny feladata még a hormonok raktározása is.




LELKI MEGFELELŐJE


Ha megfelelően működik az agyalapi mirigyünk, akkor elősegíti a racionális és intuitív oldalunk összehangolását, egyensúlyát. Ha egyensúlytalanság lép fel, előfordulhat, hogy a racionális oldalunk kerül előtérbe és nem ad teret az intuitív, kreatív és érzelmi oldalunknak, vagy az is előfordulhat, hogy a megérzéseink és pszichés adottságaink kerülnek túlsúlyba – túl gyorsan akarunk fejlődni, sokféle könyvet olvasunk a spirituális témában, minden technikát és módszert kipróbálunk stb. Ezzel kibillenünk az egyensúlyi állapotból, mert a fizikai test nem tudja követni vagy elviselni ezt a rengeteg, egymást követő belső változást, ami végbemegy bennünk.

Testünk és lelkünk akkor van egyensúlyban, ha kerüljük a szélsőségeket, ha uraljuk a gondolatainkat és érzelmeimet.


Ha az agyalapi mirigyben daganatot fedeznek fel, akkor az illető nagyon mély tehetetlenségérzést élhet át, az a benyomása, hogy nem képes elérni a kitűzött célokat. Az akadály lehet testi, de érzelmi is. Az lehet az érzése, hogy túl kicsi és kevés a célja eléréséhez, de tarthat a cél elérésének érdekében bevetett eszközöktől is.

Meg kell tanulnia az illetőnek, hogy nagyon türelmesnek és megértőnek kell lennie saját magával szemben, tudatosítania kell, hogy mindig a legjobb tudása szerint cselekszik, magának és másoknak is a legjobbat akarja.


Az agyalapi mirigy a homlokcsakrához tartozó belső elválasztású mirigyünk.

HATODIK CSAKRA, Harmadik szem vagy homlokcsakra – Ajna

Színe: indigókék, de lehet ibolyakék is.

Alapelv: a lét megismerése.

Hozzárendelt testrészek: arc, szem, fül, orr, melléküregek, kisagy, központi idegrendszer.

Hozzárendel mirigy: agyalapi mirigy (hipofízis).



Csökkent működés esetén:


Ha a hatodik csakrában az energiaáramlás akadályokba ütközik, csak a látható világ válik valóssá számunkra. Életünket az anyagi vágyak, a testi szükségletek és a meggondolatlan érzelmek határozzák meg.

A lelki konfliktusokat fárasztónak és feleslegesnek találjuk, a spirituális igazságokat elutasítjuk, mert úgy véljük, ezek csak képzelgéseken alapulnak, értelmetlen álmodozások, amelyeknek nincs gyakorlati jelentésük. Gondolkodásmódunk főként a világban uralkodó vélemények és nézetek irányában fejlődik.



A nehéz helyzetekben könnyen elvesztjük a fejünket. Előfordulhat, hogy nagyon feledékennyé válunk. A hatodik csakra csökkent működésével gyakran együttjáró megértési zavarok figyelmeztetnek bennünket arra, hogy nézzünk jobban önmagunkba és lelkünknek azokat a tartományait is ismerjük meg, amelyek a látható felszín mögött rejlenek. Nagyon súlyos esetben gondolataink összekuszálódnak, zűrzavarossá válnak és fel nem oldott érzelmi gócaink tejes befolyása alá kerülnek.

PAJZSMIRIGY (GLANDULA THYROIDEA)



A pajzsmirigy fontos szerepet játszik a csontváz és a belső szervek növekedésében
. Felelős a testi és a szellemi növekedés közötti egyensúlyért, szabályozza az anyagcserét, s így hatással van arra, hogy milyen gyorsan alakul át a magunkhoz vett táplálék energiává, s milyen gyorsan használjuk fel ezt az energiát. A szervezet jód anyagcseréjét is befolyásolja, valamint a vér és a szövetek mésztartalmát is.

FELÉPÍTÉSE
A pajzsmirigy a légcső, ill. a gége előtt kétoldalt elhelyezkedő, lebenyekből álló, belső elválasztású mirigy. A szervezet legnagyobb hormontermelő szerve.

TERMELT HORMONJAI

A pajzsmirigy működését az adenohipofízis által termelt hormon, a TSH irányítja, melyet az agyalapi mirigy termel.
tiroxin (T4)
trijód-tironin (T3)
Ezek általános hatású, a test egészére ható hormonok az anyagcsere ütemét szabályozzák, növelik az energiatermelést és az oxigénfogyasztást. Nélkülözhetetlenek a normális egyedfejlődéshez, különösen az idegrendszeréhez.

A mellékpajzsmirigy (4 db apró mirigy, a pajzsmirigy mögött, mellett és alatt) által termelt hormon a Parathormon (PTH), mely a vér kalciumszintjét szabályozza.

PAJZSMIRIGY FIZIKAI BETEGSÉGEI az alábbiak lehetnek a teljesség igénye nélkül:

pajzsmirigy alulműködés
pajzsmirigy túlműködés
pajzsmirigygöb (hideg vagy meleg – struma nodosa)


„Napjaink jellemző népbetegségeinek hátterében is sok esetben a pajzsmirigy működésének zavara áll. Ilyen tünetek lehetnek például a szívritmuszavarok, a magas koleszterinszint, a pánik tünetek, a depresszió vagy az elhízás.”



Pajzsmirigy teszt – linket itt találod.


PAJZSMIRIGY LELKI VONATKOZÁSAI az alábbiak lehetnek a teljesség igénye nélkül:
A pajzsmirigy a riadó- és harckészséget szabályozza. Zavaraira akkor kerül sor, ha félünk a nagyobb megerőltetéstől vagy a nehéz felelősségvállalástól. Az ember fél attól, hogy egyedül kell megvédenie önmagát, hiányzik belőle a bizakodás. Aggódik, hogy csúnyán becsapják.


A pajzsmirigy alulműködés a változásokkal szembeni lustaságunkat, félelmünket és ellenállásunkat jelzi.
A túlműködés viszont azt mutatja, hogy egyszerre akarunk túl sok mindent tenni, és nem tudjuk kiválasztani a valóban megfelelő kifejezési módot. A túlműködés lelki szimptómái: elfojtott agresszív és elutasító érzelmek; riadókészültség; túlfokozott belső aktivitás; állandó vegetatív (idegrendszeri) harckészültség; belső nyugtalanság és feszültség.


Ha a pajzsmirggyel probléma van, akkor a torokcsakra problémáinál érdemes elkezdeni az oldást és gyógyítást.

ÖTÖDIK CSAKRA, torokcsakra – Vishuddha



Színe: világoskék

Hozzárendelt természeti elem: éter

Alapelv: a lét együtthangzása

Hozzárendelt testrészek: nyak, tarkó, állkapocs területe, fülek, hangképző szervek, légcső, hörgők, tüdő felső tájéka, nyelőcső, karok.

Hozzárendelt mirigy: pajzsmirigy.


Csökkent működés esetén:

Az ötödik csakra csökkent működése esetén nehezen tudjuk kifejezni magunkat, nem könnyen tárulkozunk fel mások előtt. Ilyenkor teljesen visszafogottak, gyámoltalanok, félénkek, visszahúzódóak vagyunk vagy csak életünk felszínes, jelentéktelen dolgairól mesélünk másoknak. Ám, ha valami lényegeset, mélyről jövő, fontos gondolatot, érzést akarunk elmondani, hirtelen úgy érezzük, gombóc van a torkunkban, hangunk elcsuklik. Ilyenkor gyakrabban jelentkezik dadogás is.

Bizonytalannak érezzük magunkat másokkal szemben és félünk attól, milyen véleményt formálnak rólunk mások. Szeretnénk megfelelni az elvárásaiknak és gyakran fogalmunk sincs arról, hogy mit is akarunk. Érzéketlenekké válunk lelkünk üzenetei iránt és nem bízunk az intuíciónkban.

Az önmagunk által szabott keretek, amelyek között életünk zajlik, igen szűkek lehetnek és ezért csak a külvilágot tekintjük az egyetlen valóságnak.


Szeretettel:

Réka

Kovács Réka
fitoterapeuta természetgyógyász
energiagyógyász

Mobil: 20/515-3769

E-mail: aranykori.lelekgyogyitas@gmail.com

Weboldal: https://fenymasszazs.webnode.hu

Facebook | Facebook csoport


Folytatása következik.