írta: Almási Kriszta

Sok párkapcsolat megy tönkre azért, mert a párok nem jól szeretik egymást. Lehet az anyanyelvetek ugyanaz, ha nem beszélitek egymás szeretetnyelvét, akkor egyszerűen nem értitek egymást. Tudtad, hogy már nem is 5, hanem 7 modern szerelmi stílus van?


Létezik egy kommunikációs forma, melyet a szereteted kifejezésére használsz és a párod is rendelkezik egy kommunikációs formával, amivel kifejezi, a szeretetét irántad.

Ez a szeretetnyelv.

A koncepció megalkotója Gary Chapman, amerikai keresztény pszichológus, családterapeuta szerint 5 tipikus szeretetnyelv létezik, melyek valamelyikén kommunikálunk.

Mindenkinek van egy elsődleges szeretetnyelve az, ami gyerekkorában alakult ki a lelkialkata és az alapján, ahogy a szülei (vagy a szülőfigurák) szeretetüket kimutatták felé, de élete során mindenkinek kialakul egy másodlagos szeretetnyelve is.


A baj csak az, hogy te a saját szeretetnyelveden mutatod ki az érzéseidet a párod felé, vagyis úgy, ahogyan te szeretnéd, hogy ő szeressen téged.
A párod meg a saját szertenyelvén mutatja meg neked, hogy mennyire szeret, vagyis úgy, ahogy ő szeretné, hogy te szeresd őt


Ha nem ugyanaz a szeretetnyelvetek – és ez gyakori –, akkor a kezdeti nagy szerelem, a se lát, se hall időszak, a rózsaszín köd felszállta után, azt veszitek észre, hogy nem azt kapjátok, amire vágytok. Nem érzed a biztonságot, azt, hogy fontos vagy neki, hogy törődik veled, hogy szeret és ez fordítva is igaz lehet. Ez pedig baj, mert ezen múlhat a boldogságotok.

Chapman 5 szeretetnyelve:

  • dicsérő, bátorító, elismerő szavak,
  • minőségi idő,
  • ajándékozás,
  • apró szívességek, figyelmességek
  • testi érintés.

Az 5 kifejezésmód – az elnevezések adják is magukat –, eltérő igényt mutat, ezért nem mindegy, hogy mit adsz és mit kapsz a párodtól.

Ha a férjed szeretetnyelve a testi érintés, az intimitás, akkor hiába halmozod el dicsérettel a saját szeretetnyelveden. Hiába mondod neki, hogy milyen jó képű, hogy mennyire ügyesen szerelte össze a komódot, és egy igazi hős, mert megoldotta a gyerek matek háziját, nem fogja érzeni, hogy szereted. Ő csak akkor érzi ezt, ha napjában százszor megöleled, ha megmasszírozod, ha készséggel mondasz igen a szexre.

Ha a feleséged szeretetnyelve a minőségi idő, neked meg az ajándékozás, akkor valószínű, hogy gyakran veszel neki pl. csokit, könyvet, virágot mert te ezzel mutatod ki az éréseidet, ő még sem érezi a törődést, mert neki nem ajándék kell, hanem az időd. Ő attól érzi szeretve magát, ha kettesben kirándultok, múzeumba mentek, vagy kiraktok egy 1000 darabos puzzlet, ha az idődet vele töltöd, csak vele, csak rá figyelve.


Érted a különbséget? Ha te a saját szeretetnyelveden kedveskedsz neki, és ő is ugyanígy tesz veled, akkor mindketten azt érzitek, hogy a saját szeretetnyelveteken keveset, vagy semmit nem kaptok.

A problémák pedig ebből a betöltetlen érzelmi szükségletekből erednek. És megint ott vagyunk a gyermekkorban – ahonnan annyi problémánk származik -, mert valójában mindketten azt a szeretetet keresitek a másikban, amit a szüleitektől kaptatok vagy a szüleitektől szerettetek volna megkapni.

De itt még nincs vége!
Chapman közel négy évtizede fedezte fel az 5 szeretetnyelvet, de egy friss, 2022-es kutatásból – melyben fél millió önkéntes vett részt a világ minden tájáról -, az derült ki, hogy a mai, sokszínű és modern párkapcsolatokban már 7 különböző módja van a szeretet kifejezésének és elfogadásának.


Világunkban sok a változás, mások lettek a normák, színesebbek a párkapcsolatok, változik a kultúra, nő az elfogadás mértéke, ezért szeretetet adni és kapni is másként akarunk.

A Truity kutatási eredményei szerint ez a 7 modern szeretetnyelv:

  • közös tevékenységek,
  • a megbecsülés kifejezése,
  • mély érzelmek kifejezése,
  • pénzügyi támogatás,
  • intellektuális értékelés,
  • fizikai kapcsolat,
  • gyakorlati életbeli partnerség.

Az egyértelmű, hogy az eredeti 5 szerelmi stílusnak vannak modern megfelelői, minőségi idő (közös tevékenységek), elismerő szavak, dicséret (megbecsülés) ajándékok helyett (pénzügyi támogatás), testi érintés (fizikai kapcsolat) de az elmúlt évtizedekben kialakult két teljesen új szeretetnyelv az „érzelmi” és az „intellektuális” támogatás

A kutatás messze túl mutat azon, hogy az eredeti 5 féle szeretetnyelvet felfrissítette. Az új keretrendszer, arra mutat rá, hogy a modern idők, modern párkapcsolataiban milyen szükségleteik vannak az embereknek.

Ez egyben egy átfogó kép arról is, hogy ma már mindenki szabadon kifejezheti a vágyait, akár úgy is, ahogy elődeink idejében nem volt elfogadható. A férfiak kifejezhetik az érzéseiket, a nőknek pedig igényük lehet arra, hogy elismerjék az intellektusukat és bátran kimondhatják azt is, hogy nem random ajándékokra van szükségük (persze az továbbra is jól esik), hanem arra, hogy a családi költségvetésben legyenek betervezve az ő igényei, kiadásai is (sport, hobbi, fodrász, stb.).

És akkor most mi van az eredeti 5 szeretetnyelvvel?

Maradnak, mert jó alapot képeznek, de már csak a felújítással, bővítéssel állják meg a helyüket. „Kutatásunk során világosan láttuk, hogy az emberek azt a partnert értékelik a legjobban, aki meghallgatja őket, értékeli véleményüket, érzéseiket, empátiát és tiszteletet biztosít számukra. Ezekkel a tényezőkkel az eredeti 5 szeretetnyelv nem foglalkozott megfelelően, valószínűleg azért, mert a kapcsolatokhoz fűződő elvárásaink egyszerűen megváltoztak a korral.” (Molly Owens, a tanulmány vezetője)


Az viszont nem változott, hogy kommunikálnod kell az igényeidet. Tanítsd meg a partneredet a saját szeretetnyelvedre és ezzel egy időben te is tanuld meg az övét, mert csak akkor jó egy párkapcsolat, ha mind a ketten szeretve érzitek magatokat.

Almási Kriszta Holisztikus mentor, Belső utazás kísérő, Hipnoterapeuta

Telefon: +36 20 541 7929

Honlap: http://lelektanoda.hu/index.php

E-mail: info@lelektanoda.hu

Facebook csoport: Női lét, az élet közepén

https://www.facebook.com/groups/634474575198763


Felhasznált irodalom
Gary Chapman (2009): Egymásra hangolva, Harmat Kiadó, Bp.
Jennifer L. Hughes and Abigail A. Camden (2020): Using Chapman’s Five Love Languages Theory to. Predict Love and Relationship Satisfaction, Psi Chi, the International Honor Society in Psychology (VOL. 25, NO. 3/ISSN 2325-7342) https://cdn.ymaws.com/www.psichi.org/resource/resmgr/journal_2020/25_3_hughes.pdfLove styl test: https://www.truity.com/test/love-styles-test
New research shows there are actually seven love styles not five: https://www.truity.com/blog/new-research-shows-there-are-actually-seven-love-styles-not-five
Seven love styles: https://www.truity.com/blog/page/seven-love-styles