ÍRTA: GÁL JUDIT KARMAASZTROLÓGUS

iTT OLVASHATOD AZ ELŐZŐ RÉSZT

Leander​​ (babérrózsa):​​ mediterrán származású növény, a Földközi-tenger környékén mindenütt megél, de Indiában és Kína déli részén is őshonos. Legrégebbi ismert ábrázolása i.e. 14. századból maradt fenn Krétán. Óvatosságot jelent a szimbolikája, bizonyára azért, mert minden része​​ mérgező, miközben szépsége révén vonzó növény. Védő jellegére utal, hogy például Olaszország-szerte az autópályák elválasztó sávjának burjánzó növénye.

Len: Az otthon szimbóluma, nyilván a lenvászon valamikor széles körben elterjedt használata miatt. A növény szívóssága, erőssége ugyancsak szolgálhat biztos háttérül a születéstől a halálig. Virágjának varázslatos kék színe pedig a spiritualitással is kapcsolatba hozza.A Bika növénye.

Liliom. Ennek a hagymás virágnak is komoly történelme van. Az i.e. 2000-​​ körüli ábrázolásokon is látható. Nagyon sok, több mint 90 féle faja van. Jelentések tömegét tulajdonítják neki, különösen a fehér liliomnak: tisztaság, ártatlanság, de a termékenységé is valamint a mulandóság, a szeretet, az egység és a remény.

Talán a fehér liliomé a legerősebb szimbólumrendszer. A méltóság ugyancsak tapad a liliom szimbolikájához, nem véletlen, hogy a heraldikában is használják, a leghíresebb az Anjou-liliom. Hímzések kedvelt motívuma, de előszeretettel ábrázolták például sisakokon, koronákon, kereszteken, síremlékeken. A halállal való kapcsolata nyilván kábító- mérgező illatából ered. Akár egy kapcsolat halálát is jelezheti – például álomban. Gyógyír alapjául is szolgált.


Lótuszvirág :​​ az egyik legerősebb spirituális szimbólumként szivárgott be az európai jellegű kultúrákba is, jóllehet eredetileg déli illetve keleti, s azon belül különösen a buddhizmus kedvelt szimbóluma. A hinduk szerint Visnu „lótusz köldökében” trónolt Brahma a teremtés kezdetén. India mai jelvénye szintén a vörös lótusz.

Kínában a nyár jelképe. A tan szerint a szellemi létezésre ébredő anyag jelképe, amely az iszapból (föld elem), a víz homályán át (víz elem) fejlődik ki, hogy a fényben (tűz elem) pompázzék. Teszem hozzá, hogy a negyedik, a levegő elem is bekapcsolódik, amennyiben mindebből információvá vált.

Jelenti még a női princípiumot, termékenységet. Az örök életet, megújulást, felejtést. Az ókori Egyiptom napistene is lótuszból születik és Felső-Egyiptom szimbóluma is ez a​​ virág.

A görögöknél Héra szent növénye. Egyes fajtáinak bizonyos részei ehetőek, ezért a Föld számos táján nemcsak lelki táplálékul, hanem fizikai ételül is szolgált ínséges időkben.


Magnólia​​ (liliomfa): Nemesség, természetesség, nyitott sziromszerkezetével a befogadás. A ritka, fennmaradt ősi​​ növények egyike, így visszanyúl az eredethez, „emlékszik” az aranykorra.

Mákvirág: nyilvánvaló, hogy ősidőktől fogva a bűbájosok virága. Termése, illetve számtalan magja miatt a bőséget is jelentheti, ugyanakkor kábítószerként és fogamzásgátlóként való alkalmazása miatt a hiábavalóság megtestesítője. Rokona a feslettséggel azonosított pipacsnak. Mindkettő kedvelt eleme a népi motívumoknak, díszítményeknek. A mai szóhasználatban a mákvirág kedvesen rosszalló jelzővé vált. A görög mitológiában Démétér
attribútuma. Jelentése virágnyelven: „Álmos, közönyös vérmérsékleted miatt szívedben nem támadhatnak hevesebb indulatok.”

A Halak típus növénye a bódító, drog kinyerésére is alkalmas mák.​​

Mályva: Kínában az állhatatosság jelképe. Gyógynövényként is használják és több faja ehető, így ínséges időkben táplálékul is szolgált.

A Halak típus virága.

Mandulavirág: a legkorábban virágzó fák egyike, ezért jelentése: remény.

Margaréta: amennyire erős szimbólum keleten a lótusz, annyira az az európai jellegű, s azon belül​​ a keresztény kultúrában a margaréta. Szerényebb megjelenéséhez mérten jobban elsikkad jelkép-éréke, pedig ha még a jelentését is figyelembe vesszük, akkor a legősibb rétegekig hatolhatunk le.

Az eredetileg görög (margarisz) név ugyanis azt jelenti: gyöngy, ami számos újabb jelentést hordoz. A margaréta virág az ártatlanság; finomság; tisztaság, őszinteség és hűség szimbóluma.

A keresztény mitológiában a kiontott könnyek (gyöngyök) révén Krisztus és a vértanúk szenvedésének jelképe. Kerék alakja miatt Szent​​ Katalin virágának is tartották. Az erdélyi napszimbólum egyik visszatérő jelképe a székely-kapukon, de a keleti (arab, török) ornamentikában is gyakran felbukkan. Sorsvirág, sorskerék jelentésben nap analógiájú növény.


Mimóza: természetesen érzékenységet jelképez, lehet, hogy sokan nem is tudják, hogy eredetileg egy növény. Ha terméséhez picit is hozzáérnek, azonnal szétpattan és kiszórja magvait.

Mirtusz: a szerelem, házasság héber jelképe. (Héber nyelven azt jelenti: csillag.) Babilonban ez a virág volt az ünnepek dísze. A tisztaság és a tiszta szerelem szimbólumaként lett belőle a menyasszonyi koszorút alkotó virág.

Sőt: menyegzői csokrok, fejdíszek, kitűzők és más kiegészítő elemek elengedhetetlen kelléke. A menyasszony szüzességét, érintetlenségét jelképezi. Ugyanakkor afrodiziákumként is ismert és a görög Aphrodité illetve római Vénusz attribútuma is. A szűzi menyasszony termékenységét is mutatja dús virágzata miatt. Olaja gyógyerejű.


Muskátli:
az 1600-as évek táján hozhatták be dél-Afrikából (!) ezt a növényt. Ehhez képest igen gyorsan népszerű lett, többek között nálunk is, hovatovább magyar népi növényként tartják immár számon. Elég ambivalens – hogy, hogy nem – a jelentése: butaság, ostobaság, szűk látókörűség, melankólia, magány. Ugyanakkor (vagy): finomság, felsőbbség; béke. Álombeli jelentése lehet: egy konfliktus kevésbé nagy horderejű, mint ahogyan az álmodó azt gondolja.

Napraforgó: amint a neve is mutatja: mindig arra fordul, amerről a fényt kapja, így elsődlegesen a befolyásolhatóság illetve az alattvalói hűség jelképe. Ugyanakkor jelezheti a szellemi megvilágosodás iránti vágyat, a felsőbb hatalom (isten) felé forduló lelket.

A Nap tápláló ereje (továbbá a napraforgó termésének táplálékként történő felhasználása) folytán az életerő, erő szimbóluma is. A perzselő szerelmet, a férfias jellegű birtoklást, birtoklási vágyat is jelentheti. Virág csendéletek, festmények (Van Gogh!) kedvelt modellje ez a rendkívül dekoratív, elegáns és vitális növény, amelyben mellesleg a növény-mandala egyik szép példáját is tanulmányozhatjuk – lásd a beérett napraforgó-tányér magjainak szabályos rendezettségét.


Narancsvirág: ártatlanság, örök szerelem, házasság, termékenység, szerencsés házasság. A szüzesség másik jelképe a mirtusszal​​ együtt. A női nemiséget és termékenységet is szimbolizálja. Keleten a gazdagságnak (vesd össze: termékenység) is nagyon erős szimbóluma, a Feng Shui iránymutatása szerint ezt a területet lehet virágzó/termő narancsfával élénkíteni.

folytatjuk….
szerző: Gál Judit karmaasztrológus

Honlap: www.karmaasztrologia.info

Facebook: Gál Judit (Karma Asztrológia)

Telefon: +36308966069

Online tanfolymra jelentkezés itt