Találós kérdés: Mi a közös az online vásárlásban és a Karácsonyban?
A kérdést 10 embernek tettem fel az elmúlt napokban. Mindenki furcsán nézett rám és mindannyian azt válaszolták, hogy semmi… de tévedtek.


Gyere és derítsük ki, hogy mi a megoldás!


Kezdjük az elején. A dopamin egy neurotranszmitter, amely kulcsfontosságú a motiváció, jutalom, öröm és élvezet szabályozásában. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a várakozás a jutalomhoz kapcsolódó dopamin szint emelkedését eredményezi az agyunkban.

Amikor valami pozitív vagy jutalmazó dologra vársz, például egy jókedvű találkozóra, egy finom ételre, vagy egy ünnepre, akkor az agyad ezt előre felismeri, a jutalmazó ingerrel együtt és a felismerés dopamint szabadít fel, amely aktiválja a jutalomközpontot és elősegíti a pozitív érzéseket.

Ezt a jelenséget Robert Sapolsky vizsgálta majmokon. A majmoknak gombokat kellett nyomogatniuk és hol kiszámítható, hol kiszámíthatatlan volt számukra az, hogy kapnak ételt vagy sem.

A kísérlet eredménye meglepő volt, mert kiderült, hogy a várakozás nem csupán megnöveli a dopamin szintet, de abban az esetben, ha az elővételezett jutalom megszerzése kiszámíthatatlan, akkor jóval nagyobb mértékű a dopamin szint emelkedése, tehát nem maga a jutalom, hanem a várakozás adta számukra a nagyobb örömöt. Mivel a majmok és az emberek agya hasonló, az eredmény ránk is érvényes.

A New Yorki Razorfish vállalat is végzett egy érdekes felmérést, melynek célja az volt, hogy kiderítsék, milyen tényezők növelik a vásárlás élményét. A 1680 fővel készült interjús kutatás eredményei szerint az amerikai, a brit és brazil vásárlók több mint 70, a kínai vásárlók több mint 80%-a azért szereti jobban az online vásárlást a személyes vásárlásnál, mert izgalmas dolog arra várni, hogy megérkezzen a megvásárolt árucikk.

Ezt is a dopaminnak köszönhetjük, hiszen az online vásárlás esetén is elővételezett a jutalom, ezért jobban örülünk neki és értékesebbnek is tartjuk az így megszerzett termékeket.

De hogy jön ide a Karácsony?

Talán már sejted. Hát úgy, hogy az Advent a várakozásról majd a jól megérdemelt jutalomról szól. Csak gondold végig, hogy az Advent alatti készülődés hogyan építi fel a várakozás heteiben a kapott jutalmat, ami végül a Karácsonyban ölt testet.

Ebben az időszakban, nem csak lelkiekben, de fizikailag is készülődsz. Ajándékot vásárolsz, ha csak lehet online – hogy kerüld a tömeget meg a sorban állást –, és várod, hogy megérkezzen.

Azt, hogy ez izgalmas és örömteli, azt nem csak a tudósoktól tudod, hanem tapasztalod is, most már azzal a plusz információval gazdagodva, hogy ezt valójában nem a csomagnak, a benne lévő árucikknek, hanem a várakozás által megnövekedett dopaminnak köszönheted.

Ha megvan minden, akkor díszes papírba öltözteted az ajándékokat és elképzeled, ahogy a másik hevesen bontogatja, majd egy hatalmas wow felkiáltással, széles mosollyal az arcán, egy öleléssel jutalmaz. Erre is várni kell, és a dopamin csak nő.

Nyomozol, utánajársz, beszerzel, sütsz és főzöl, hogy azon a nevezetes három napon majd nagyokat lakmározz a vendégekkel és úgy számítasz, hogy mindenkit elbűvöl az étek, hogy csodás lesz a találkozás minden rokonnal és baráttal, hogy a Karácsony varázsa újra magával ragad és megigéz.

A sok-sok várakozás során pedig a dopamin szinted csak növekszik, és növekszik és ez a folyamat motiváló hatást gyakorol rád, hogy mindent megtegyél azért, hogy el is érd, a vágyott jutalmat, és végül tiéd legyen annak élvezete.

Ez a dopamin-vezérelt jutalomrendszer fontos szerepet játszik az emberi viselkedésben, mert azáltal, hogy megszoktuk a várakozás és a jutalom mixét, az agyunk késztetést érez arra, hogy továbbra is olyan tevékenységekre sarkalljon minket, amelyek pozitív eredménnyel, jutalommal, élvezettel járnak.

Ez motivál minket a hétköznapokban a céljaink elérésére, ebben az időszakban pedig a fényes, hangulatos és emlékezetes ünnep megvalósítására, a sok-sok készülődéssel és várakozással a szeretetünk kifejezésére.

Az Adventi készülődés és a velejáró izgalom, lelkesedés és felfűtött érzelmek tehát mindent megadnak nekünk, amit a várakozás csak adhat, a Karácsony pedig elönt minket a jutalom adta dopaminnal.

Almási Kriszta Holisztikus mentor, Belső utazás kísérő, Hipnoterapeuta

Telefon: +36 20 541 7929

Honlap: http://lelektanoda.hu/index.php

E-mail: info@lelektanoda.hu

Facebook csoport: Női lét, az élet közepén

https://www.facebook.com/groups/634474575198763

Felhasznált irodalom

Susan Weinschenk: Shopping, dopamin and anticpation https://www.psychologytoday.com/us/blog/brain-wise/201510/shopping-dopamine-and-anticipation