Milyen energiamintázatot mutatnak a zodiákusok jelei?


A szümbolon (szimbólum) eredetileg két pontosan összeilleszkedő tárgy (pl. kettétört gyűrű), amit barátok, szerelmesek, kereskedők, titkos megbízatásban járók adtak egymásnak. Ennek akkor volt jelentősége, ha egy harmadik személy által érintkeztek egymással. Ez esetben odaadták megbízottuknak a jelet, aki ennek felmutatásával igazolta magát.Ebből következik a szimbólum alapjelentése: ismertető jel, jelkép, amely a képzettársítás folytán nem csak a kifejezendő fogalmat helyettesíti, hanem azzal kapcsolatban különböző érzéseket, hangulatokat, egész gondolatsorokat tud ébreszteni, elindítani.


Egy kép, jelkép mindig sokkal többet ki tud fejezni, mint valamilyen fogalom. Az asztrológia szívesen alkalmazza a szimbolikus nyelvet a bolygók, állatövi jegyek jelölésére.

A Kos a V-betűre hasonlító jelképéből a sarjadó növényekre lehet asszociálni. A női petefészek alakjához is nagyon hasonló ez a jel, ami a születést szimbolizálja. Ugyanakkor szimbolizálja a Kos törtető, ambiciózus, buzgó és fejlődni akaró tulajdonságait is. A Kos keresi határait, de falakba ütközik, mint a faltörő kos. Lendületesen elindul, de hamar feladja, ha megtalálta a határait. Hatalmas energiák szabadulnak fel benne , a világra jövetelhez ez nélkülözhetetlen, de a megszületés után azonban lendületét veszti. Ha teljesítette feladatát, újabb után néz. A háromszög a test-lélek-szellem egységének szimbolikus kifejezője.


A Bika számára az egyik legfontosabb feladat az élet élvezete, az anyagi és lelki stabilitás megteremtése, ezért a jelképben a kör a teljességet, a félkör a lelket szimbolizálja, vagyis a Bika életében a lélek uralja a szellemet.

Az Ikrek csillagjegy jelképe tökéletesen demonstrálja az elnevezést, ugyanis az Ikrek szimbóluma két párhuzamos vonal, amit alul és felül összeköt egy-egy vízszintes vonal. Ha pedig a jelképet középen elválasztjuk, akkor eredményként tükörképet kapunk. Mindez remekül mutatja a csillagjegyre jellemző kettősséget. Az Ikrek jelében a két függőleges vonal szimbolizálja a fizikai és a szellemi oldal kettősségét: ezeket két vízszintes vonal köti össze.


A Rák jelképében az egymásba fonódó ívek az anyaméhre és a női mellekre utalnak, míg az összeolvadó görbületekből az anyukák védelmező ölelésére, karjaira lehet asszociálni. Mindez remekül utal arra, hogy a Rák életében alapvető fontosságú az anyaság és a család. A Rákhoz hasonlóan a Rák is érzékeny, félénk, és a páncéljába bújik, ha veszélyben van.

Az Oroszlán jelképe egy kör, amihez egy vonal csatlakozik. Ez pedig sokakat, nem véletlenül, egy stilizált spermiumra emlékeztet. Tehát ez a szimbólum az új élet sarjadására, az erőre és a bátorságra utal. De jelölheti az Oroszlán sörényét is ez a lendületes vonal. A hajkorona nagysága szintén az életerőt szimbolizálja.


Bár a Szűz csillagjegy jelképe erősen hasonlít a Skorpió szimbólumára, mégis más jelentéssel bír. Ez annak is köszönhető, hogy ha megnézed az égbolton a Szűz csillagképet, akkor láthatod, hogy ahhoz egy rendkívül ragyogó csillag – a Spica – is tartozik. Az M-betűnek vallási jelentése van, ugyanis a Jézus feleségének tartott Mária Magdolnához kötik, és erre utal a jelkép jobb sarában látható, J-betűre hasonlító vonalvezetés is.

A Mérleg jelképe egy hidat ábrázol, ami azért találó, mert egyfelől utal a Mérleg személyiségére, másfelől arra, hogy milyen fontos szerepet tölt be az évben a Mérleg időszaka, az őszi napéjegyenlőség. Így átmenetet, hidat képez a két fontos évszak között. Emellett a jelkép nagyszerűen tükrözi a Mérleg türelmes és békítő személyiségét. A Mérleg szimbóluma, az igazságosságot és az egységet jelképezi, ami a Mérlegekre jellemző tulajdonság.

A Skorpió szimbóluma erős utalást tesz a férfias vonásokra. Az M-betűből és nyílból kialakított jelkép kiválóan demonstrálja a Skorpió kettősségét. A nyíl egyértelműen a skorpió halálos csípését juttatja az ember eszébe, de a férfi nemi szervekre is céloz. Skorpiót csillagjegyet a skorpió és a sas is jelképezi. Az első az ösztönösséget, a második az ösztönök legyőzésének képességét szimbolizálja. A skorpió farka a veszélyekkel szembeni ellenállást, a rejtőzködés és a mások gondolataiba való behatolás képességét mutatja. Az M-betűről az ég felé szálló Főnix madárra is lehet asszociálni. A szimbóluma remekül tükrözi a Skorpió olyan jellemző tulajdonságait, mint az élet, a felemelkedés és a tenni akarás iránti vágy, ami mellett a kegyetlen férfiasság és a halál is megmutatkozik.

A Nyilas szimbólumon látható kilőtt nyíl a törtetésre, előremutatásra tesz utalást. Az pedig, hogy az égen jobbra tart, a férfias, illetve a jövőbe mutató vonásokra enged következtetni. Kettős jegy, hiszen a Kentaur alsó teste ló, felső teste pedig a nyilazó férfi. A magyarság jelképe is, Magyarország analógiája a Nyilas jelkép. A Nyilasé az egyik legtalálóbb jelkép a zodiákusban, ugyanis ránézve azonnal a csillagjegy lendülete és életereje jut az ember eszébe. A kentaur íjjal és nyíllal a Nyilast jelképezi. Az alak a kiválóság keresését és a kettősséget képviseli: az egyik oldalon az emberi intelligencia, a másikon a ló ereje és gyorsasága.A Bak csillagjegy jelképe a legbonyolultabb. Kiválóan demonstrálja a Bak személyiségét, ami kicsit megfejthetetlen, utolérhetetlen és „csavaros”. Ugyanakkor a szimbólum megmutatja a Bak kettősségét, tehát azt, hogy kifelé ridegnek tűnik, de belül vágyik a törődésre, viszont általában elnyomja a nőies vonásait. A Bak élete gyakran ugyanolyan bonyolult és kesze-kusza, mint amilyen a jele is. A Bak szimbóluma a kecske: makacs, kitartó és ambiciózus állat, akárcsak a Bakok.

A Vízöntő jeléről sokan a hullámokra asszociálnak, ha meglátják a csillagjegy szimbólumát. Ám ez tévedés, mert ezek a hullámok nemcsak a névadó vizet jelképezik, hanem egyfajta rezgést, elektromosságot és a sugárzó erőt is. A hullámtermészetet. A Vízöntő hullámzása és uralkodó eleme kifejezi a jegy ösztönösségét és kreatív bölcsességét. A jelkép tehát inkább a Vízöntőre jellemző „világmegváltó” életfelfogást, a tenni akarását, a modern dolgokhoz való vonzódását és a fejlődésre való hajlandóságot hivatott tükrözni.

A Halak jelképének stilizált, egyszerűsített formájában két hal látható, ahogy próbálnának elúszni egymástól, de nem tudnak, mert össze vannak kötve a farkuknál. Ez kiváló utalás arra, hogy a Halak milyen vívódást él meg az élete során, hisz folyton a végletek között csapong, szeretne megszabadulni a megszokásaitól, a korlátaitól, de erre fizikálisan képtelen.Az üzenetek a legkülönfélébb formában érkezhetnek hozzánk. Sokszor a mindennapi életünk jobbítását szolgáló energetikai tanácsok formájában. Ami a mai, hétköznapi ember elméjében él a spiritualitásról, az sokszor teljesen más, mint ami a lényeg lenne. A szellemi dolgok láthatatlan mozgatása sokkal gyakorlatiasabb és természetesebb dolog, mint az emberek gondolják.

Nem a szimbólum a lényeg, hanem ami mögötte áll. Az igazi szellemi erő belső inspirációban jelenik meg, mely a hétköznapin túlmutató cselekvésre késztet.
Ez egyfajta út a magasabb tudatossághoz, melyhez kevés lenne csupán az értelem. Szükségünk van energetikai valónk magasabb összetevőire, melyek éppoly elevenek, mint amik láthatók. Sőt, azok energia forrásai.

Ezt is olvasd el: A szakrális geometriáról
És ez is érdekelhet: A bolygók szimbólumai

Videon is megnézheted a cikket:


Faragóné Hajdok Ilona főszerkesztő

Forrás:
www. egijoslat.hu
https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-keresztyen-bibliai-lexikon
https://www.eyn.hu/specialis-temak/spiritualis-jelentese/