A kártevők legyőzése

Írta: Faragóné Hajdok Ilona asztrológus


Minden mezőgazda és kertész tudja: a jó növénytársulás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy eleve elhárítsa a kártevőket. Ezt ma vegyes kultúrának nevezik. Óriási előny, ha a növények kölcsönösen segíteni tudnak egymásnak abban, hogy sakkban tartsák a kártevőket.


A kártevők tömeges felbukkanása ellen a legjobb védekezés az, ha megfelelő időpontban ültetünk és vetünk, miközben figyelembe vesszük a levél-, termés-, virág- és gyökérnapok befolyását a virágokra és a növényekre.

Termés esetében: Kos, Oroszlán, Nyilas.Virág esetében az Ikrek ,Mérleg, Vízöntő jegyeket. Gyökér esetében Bika, Szűz és Bak, illetve levél esetén a Rák, Skorpió és Halak.


Álljon itt néhány ötlet a legismertebb kerti kártevők ellen:


Ha figyelembe vetted az ültetési és ápolási időt és mégis tömegesen jelentkeznek a kártevők, akkor van még egy-két javaslat arra, hogyan használhatjuk ki leküzdésük során a hold állását.


A féregirtásra alkalmas a fogyó hold.

A földben lakó férgekre legjobb gyökérnapokon (tehát Bika, Szűz és Bak) lecsapni. A föld feletti kártevők elleni küzdelem nagyon hatásos, ha a Hold a Rák jegyében áll, de az Ikrek és a Nyilas jegye is alkalmas erre.


Néha csak a radikális visszavágás segít.
Ezt mindenképpen fogyó holdkor, a negyedik negyedben, vagy leginkább közvetlenül újhold után ajánlatos elvégezni. A legtöbb esetben a növény ezután újra megerősödik.


A csigák legyőzése


A kertben és a mezőn erre a legjobb időszak a Skorpióban álló növő hold.

A természet szerencsére úgy rendezte el, hogy a Skorpió többnyire éppen akkor áll növő holdban, amikor tavasszal a csigák támadásba lendülnek.

Gyűjtsünk össze annyi tojáshéjat, amennyit csak lehet.

A főtt tojás héja nem jó erre. Zúzzuk apróra fogyó holdnál, mert a növő holdnál széttört tojáshéj nem morzsolódik szét és nem lesz éles, hanem összeragad.

Szórjuk szét növő holdnál a növények és az egész ágyás körül a földre. Előtte persze össze kell gyűjteni a csigákat, akik már bemásztak az ágyásba. A tojáshéjcserepek éles szélei hatékonyan elriasztják az érzékeny bőrű állatokat.


További hasznos csiga elleni módszerek: fahamu és fűrészpor kiszórása, hagyma, fokhagyma, zsálya és sarkantyúk növénytársulása, hogy csak néhány példát említsünk. A csigák ráadásul valódi ínyenc falatok természetes ellenségeik, elsősorban a varangyos békák és a békák számára.

Ezek az állatok viszont csak méregmentes kertekben érzik jól magukat. Ha művileg akarjuk bevetni a békákat, akkor ügyeljünk a csillagjegyre és a hét napjára.


A fogyó és növő hold ilyenkor nem olyan fontos, de ha választhatunk, inkább fogyó holdra időzítsük a békák kihelyezését.

A megfelelő állatövi jegy megválasztása azonban nagy előnnyel járhat. Ne legyen Rák, Oroszlán, Bika vagy Kos.

A békák olyankor nem érzik jól magukat és egy idő után eltűnnek vagy elpusztulnak. A többi időszak semlegesebb és alkalmasabb az ilyen szándékra, de nem szabad kedden vagy csütörtököm sem kitenni a békákat, mert ezek a napok alkalmatlanok az állatok mindenféle áthelyezésére.


A megfelelő időpont a gyomnövények kiirtására a fogyó hold időszaka a legalkalmasabb.

A legkedvezőbb a Bak jegyében: januártól júliusig tartózkodik a Bak a fogyó holdban.
És végül ősszel minden ágyást fogyó holdnál, kigyomlálva kell otthagyni. Ez jó előkészület a következő évre.


Különös nap van június 18-án délelőtt déli 12-ig:
azok az évelő növények és gyomok, amelyeket ezekben az órákban írtunk is, soha többé nem nőnek vissza, még a gyökerük is elrohad. Ez megmagyarázhatatlan, a hold állásától független szabály. Csak saját magunk által bizonyíthatók, ha kipróbáljuk őket.

Forrás: Johanna Paungger – Thomas Poppe: Útmutató Hold

Faragóné Hajdok Ilona főszerkesztő