A bevezetőben megismerkedtünk a testünket körülvevő energiamezővel, és a hozzá tartozó csakrákkal. Nézzük ezt most meg kicsit részletesebben!

A csakrák az auramező pszichikai generátorai.

Feladatuk az életenergia felvétele és leadása.

A csakra bármit, amivel a maga speciális vibrációs szintjén találkozik, magába húz, átalakít, majd útjára bocsát. Nem folyadékból, hanem saját szellemi és fizikai programozásának szimbolikus mintáiból épül fel. Ez a programozás irányítja a viselkedésünket, valamint különböző információkkal lát el bennünket.

Amit adunk, nagyrészt meghatározza azt is, amit kapunk, így nekünk kell a magunk módján fejleszteni a csakráinkat, és megtisztítani programjainkat az elavult, rosszul működő vagy romboló elemektől.

A csakrák tartalmát javarészt a hétköznapi cselekvések során ismétlődő mintázatok alakítják, mivel mi magunk vagyunk cselekedeteink gyújtópontjai.

Az ismételt mozgások és szokások mezőket hoznak létre a körülöttünk lévő világban. Mivel általában belebonyolódunk a körülöttünk lévő világba, ezek a mintázatok egyre inkább rögzülnek.

Innen ered a karma eszméje:

a mintázatok cselekvésekből alakulnak ki, vagyis az ok és okozat törvényéből, s ez az oka annak, hogy oly gyakran csapdába ejtenek. Ekkor beragadunk egy csakrába (fizikai síkon lehet egy kapcsolat, egy munka, vagy valamilyen szokás), ami alul- vagy túlműködést generál.

Feladatunk, hogy megtisztítsuk csakráinkat a régi, kártékony mintázatoktól, hogy öngerjesztésük végre pozitív hatást eredményezzen, és életerőnk folyamatosan emelkedhessen a magasabb síkok felé.  

  • Koronacsakra: A fejtetőn található, és a tudással, a megértéssel és a transzcendens tudatossággal áll kapcsolatban. A hozzá tartozó elem a gondolat.
  • Homlokcsakra: A homlok közepén található, és a tisztánlátással, az intuícióval és a képzelőerővel áll kapcsolatban. Eleme a fény.
  • Torokcsakra: A torokban található, és a kommunikációval, illetve a kreativitással áll kapcsolatban. A hozzá tartozó elem a hang.
  • Szívcsakra: A szegycsontnál található, és a szeretettel áll kapcsolatban. A hozzá tartozó elem a levegő.
  • Köldökcsakra: A napfonatban található, és a személyes hatalommal, az akaraterővel és az önbecsüléssel áll kapcsolatban. Eleme a tűz.
  • Hasi csakra: az alhasban található, és az érzelmekkel, illetve a szexualitással áll kapcsolatban. Eleme a víz.
  • Gyökércsakra: a gerinc alján található, és a túléléssel áll kapcsolatban. A hozzá tartozó elem a föld.

A csakrák hozzák létre a fizikai test formáját és viselkedését, ahogy az elme alakítja az érzéseinket.

Egy túlfejlett köldökcsakra külső megjelenési formája a nagy, feszes has; egy blokkolt torokcsakra a merev vállban vagy fájós torokban ad hírt magáról; a gyökércsakra hibás kapcsolódása sovány lábat vagy beteg térdet eredményez. Ha a mellkasunk beesett, gerincferdülés vagy helytelenül rögzült tartás miatt, a szívcsakra blokkolt állapotban lehet.

Fizikai testünk alakját előző életeink is meghatározhatják, mivel az ezekben megkezdett fejlődési utat jelenlegi életünkben folytatnunk kell.

Ha egy csakrát blokkol valami, akkor az képtelen lesz energiát (pl. szeretetet vagy kommunikációt) előállítani vagy befogadni a neki megfelelő síkon. A túl nyitott csakra állandósult fixációt jelöl. Például a torokcsakra túlműködése esetén az egyén hajlamos túl sokat beszélni és kevésbé figyelni másokra, míg ellentéte alig bír kinyögni egy szót is.

Számos gyakorlat létezik, melyekkel megnyithatjuk energiaközpontjainkat. A testtudatosságunkat fejlesztve, testünk meghatározott területére fókuszálva megfigyeljük, hogy az milyen érzetet kelt és hogyan viselkedik.

Nézzük meg például a hasi csakránkat, milyen állapotban van! Hangolódjunk rá a has, nemi szervek területére, mit érzünk? Áramló, életteli vagy inkább fájdalmas? Feszes vagy ellazult? Milyen jelentést társítunk gondolatban az érzelmekhez és a szexualitáshoz? Milyen értéket képviselnek számunkra? Milyen szociális programozásban részesültünk e témakörökben? Ezt követően megvizsgálhatjuk az életünkben előforduló érzelmi és szexuális kapcsolatok minőségét és mennyiségét. Vajon minden úgy alakult, ahogy szerettük volna? Egyensúlyban áll egymással az adás és a befogadás? Az energia szabadon áramlik e területeken, vagy félelem és szorongás hatja át? És így tovább a többi testrészeinkkel is…

Hasznos vizsgálódást kívánok!

„Mi vagyunk saját sorsunk kovácsai. Sokkal többre vagyunk képesek, mint gondoltuk, beleértve önmagunk meggyógyítását, akár „halálos” betegségből is… A halál csupán átlépés a lét másik szintjére.”

Szeretettel,

Murányi Tímea

Források:

Anodea Judith: A csakrák bölcsessége – Útmutató testünk és lelkünk megismeréséhez

Barbara Ann Brennan: Gyógyító kezek – Kézikönyv az emberi aura tanulmányozásához