Az előző cikket itt olvashatod!

A test és lélek elválaszthatatlanul kötődnek egymáshoz. A hét fő csakra szintén elválaszthatatlan egymástól.

Például előfordulhat, hogy az igazi probléma a szívünkben rejlik (szívcsakra), de olyan mélyen eltemettük magunkban, hogy hatásai több területet megfertőztek.

A csakrák a testünkben sajátos érzések formájában mutatkoznak meg. Lüktetés a gyomorban, gombóc a torkunkban, heves szívdobogás, orgazmus

Különböző tevékenységeket is társíthatunk hozzájuk:

A munka a gyökércsakrához kötődik, mivel ez gondoskodik a túlélésről.

A zene a hangok és a kommunikáció birodalmába tartozik, így a torokcsakrához kapcsolható.

Az álom, mint belső látás, képalkotás, a homlokcsakra tevékenységi körének része.

Energiaközpontjaink életünk során egymás után nyílnak meg: az első, a gyökércsakra uralja az első életévet, míg a felnőttkorba belépve végül megnyílik koronacsakránk is.

Lélek szintjén a csakrák a tudatosság mintázatai – gondolatrendszerek, melyek segítségével megtapasztaljuk és megteremtjük személyes világunkat. Olyan programok ezek, amelyek irányítják az életünket.

Alsóbb csakráink programjai a testnek a túléléssel, nemiséggel és cselekvéssel kapcsolatos információit hordozzák. A felsőbb csakrák a spiritualitásról és lényegről alkotott mélyebb gondolatrendszereinket képviselik.

Időnként egy-egy program rögzül, és a világgal való kapcsolattartás szokásos eszközévé válik.

Az az ember, aki minden helyzetben megtalálja a kihívást, a köldökcsakrájából működik.

Az, aki folyamatosan a túlélésért küzd, például betegségekkel vagy anyagi nélkülözéssel bajlódik, problémái eredetét a gyökércsakrában találhatja meg.

Aki pedig az ábrándjainak él, valószínűleg beleragadt a homlokcsakrába.

Koronacsakra:

Eleme a gondolat. Tudatosság, megértés, áldás, univerzális, önismeret, megkötések tartoznak hozzá. Mirigye a hipofízis. Testrészei a központi idegrendszer és az agykéreg. Rendellenességei : depresszió, elidegenedés, zavarodottság. Színe a lila, fehér. Az Uránusz bolygó tartozik hozzá. Féme az arany. Étel: böjt. Drágakő: gyémánt, ametiszt. Füstölő: mirrha, gotu kola.

Homlokcsakra:

Fény, intuíció, képzelet, identitás a megfelelője. Analóg még a következőkkel: archetipikus, önreflexió, illúzió. Mirigye a tobozmirigy. Testrészei a szem, koponyaalap, szemöldök. Rendellenességei : látásproblémák, fejfájás, rémálmok. Színe az indigókék. Bolygói a Jupiter, Neptunusz. Féme az ezüst. Ételei az enteogének. ( tudatmódosítók) Drágakő: lapis lazuli, kvarc. Füstölő: fekete üröm.

Torokcsakra:

Hang, éter, kommunikáció, kreativitás, kreatív identitás, önkifejezés és hazugságok tartoznak ehhez a csakrához.Mirigye a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy. Testrészei a torok, fül, száj, váll. Rendellenességei a torokfájás, nyaki és vállfájdalmak, pajzsmirigy-megbetegedések. Színe a világoskék. Bolygója a Merkúr. Féme a higany. Étele a gyümölcs. Drágakő: türkiz. Füstölő: tömjén, benzoin.

Szívcsakra:

Levegő elem, szeretet, béke, társadalmi identitás, önelfogadás, gyász tartozik hozzá.Mirigye a csecsemőmirigy. Testrészei a tüdő, szív, keringési rendszer, karok, kezek. Rendellenességei az asztma, koszorúér-betegség, tüdőbetegség. Színea zöld. Bolygója Vénusz. Féme a réz. Étele a zöldség. Drágakő: smaragd, turmalin, jáde. Füstölő: levendula. 

Hasi csakra:

Víz elem, vágy, szexualitás, érzelmi identitás, önkielégítés, bűntudat tartoznak hozzá.Mirigyei az ivarmirigyek, mellékvesék. Testrészei a méh, herék, vesék, hólyag, derék. Rendellenességei a szexuális problémák, ürítési nehézségek. Színe a narancssárga. Bolygója a Hold. Féme az ón. Étele a folyadékok. Drágakő: korall, karneol, sárga cirkon. Füstőlő: damiana.

Köldökcsakra:

Tűz elem, akarat, hatalom, egó, énmeghatározás, szégyen tartozik hozzá. Mirigye a hasnyálmirigy. Testrészei az emésztőrendszer, máj, epehólyag. Rendellenességei az emésztési problémák, krónikus fáradtság, magas vérnyomás. Színe =a sárga. Bolygója a Mars (és a Nap is). Féme a vas. Étele a keményítőfélék. Drágakő: borostyán, topáz, apatit. Füstölő: gyömbér, szagos müge.

Gyökércsakra:

Föld elem, testi identitás, túlélés, önfenntartás, félelem tartozik hozzá. Mirigye a mellékvese. Testrészei a lábak, lábfej, csontok, vastagbél. Rendellenességei az elhízás, anorexia, isiász, székrekedés. Színe a vörös. Bolygója a Föld, Szaturnusz. Féme az ólom. Étele a fehérje. Drágakő: rubin, gránát, hematit. Füstölő: cédrus.

Maga a csakrarendszer evolúciós mintázatot is mutat: az emberi faj jelenleg a köldök- és szívcsakra közti átmenetnél tart a fejlődésben. (2007-es adatok…)

A csakrákat fizikai gyakorlatokkal, meditációval, és egyéb módszerekkel, élettapasztalat és általános megértés segítségével is megnyithatjuk, és így mélyebb tudatállapotokat érhetünk el.

Folytatjuk…

Szeretettel,

Murányi Tímea

Felhasznált irodalom:

Anodea Judith: A csakrák bölcsessége – Útmutató testünk és lelkünk megismeréséhez